Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsMOTO

ΝΕΑ

Οι ιδιοκτήτες Nissan Leaf ανοίγουν τα χαρτιά τους (+video)

  • newsautoteam

Η ιαπωνική εταιρεία συνομιλεί με κατόχους του Leaf, οι οποίοι αποκαλύπτουν τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τη συμβίωση με το μοντέλο.

Το Nissan Leaf είναι το μοντέλο ορόσημο της ιαπωνικής μάρκας, μιας και αποτελεί το πρώτο ηλεκτρικό της που διατέθηκε μαζικά και κυκλοφόρησε στους δρόμους 59 χωρών, με τις πωλήσεις να υπερβαίνουν τις 500 χιλ. μονάδες.

Πώς, όμως, είναι η συμβίωση με το Leaf στην πράξη; Για να δώσει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, η Nissan έχει εγκαινιάσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρότζεκτ στο πλαίσιο του οποίου συνομιλεί με κάποιους ιδιοκτήτες του ηλεκτρικού μικρομεσαίου. Οι τελευταίοι, ανοίγουν τα χαρτιά τους και αφηγούνται τις εμπειρίες τους.

Το Nissan Leaf ως πηγή ενέργειας

Ο Daijo Kurowasa, από ένα προάστιο του Τοκιο, μιλά για τη σημαντική βοήθεια που παρείχε το Leaf όταν μια μέρα η γειτονιά του υπέστη διακοπή ηλεκτροδότησης.  Το σπίτι του αποδείχθηκε το μόνο όπου τα δωμάτια παρέμειναν με αναμμένα τα φώτα και συσκευές όπως το ψυγείο συνέχισαν να λειτουργούν, όλα χάρη στην ηλεκτρική ενέργεια που είχε αποθηκευμένη στο δικό του Nissan Leaf.

«Όποτε υπάρχει διακοπή ρεύματος, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στο Leaf μας, ως πηγή ενέργειας, όχι μόνο για εμάς ως οικογένεια, αλλά και για τους γείτονές μας”, λέει ο Kurosawa. «Είναι μια ανακούφιση για μένα να έχω ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μας βοηθήσει όταν υπάρχει πρόβλημα ή ακόμα και καταστροφή.»

Το οικογενειακό σπίτι διαθέτει σύστημα τροφοδοσίας από ηλιακή ενέργεια, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση του Leaf. Τη νύχτα, αυτή η ενέργεια επιστρέφει πίσω για να τροφοδοτήσει το σπίτι μέσω ενός συστήματος Vehicle-to-Home (V2H), το οποίο καθιστά δυνατή την κοινή χρήση ενέργειας μεταξύ του σπιτιού και ενός ηλεκτρικού οχήματος. Συνδυάζοντας την ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και την ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνεται η καθημερινή κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό σπίτι που βασίζεται αποκλειστικά στο συμβατικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Ιδιαίτερα για εσάς που διαθέτετε φωτοβολταϊκά πάνελ στο σπίτι, αξίζει οπωσδήποτε να υπολογίσετε την εξοικονόμηση που μπορείτε να κάνετε, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε ένα Leaf.», προσθέτει.

Το 2007, ο Kurosawa εντυπωσιάστηκε αφού διάβασε μια ιστορία για την εξέλιξη του Leaf και αποφάσισε να αγοράσει το συγκεκριμένο EV, χωρίς καν να πραγματοποιήσει testdrive. «Βρήκα συναρπαστικό το γεγονός ότι τα EV λειτουργούν με μπαταρία παρόμοια με ένα τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο αυτοκινήτου”, θυμάται ο Kurosawa. «Αυτό ήταν ενδιαφέρον για μένα.»

Οι ενδοιασμοί και η διάψευση

Κατά το λανσάρισμά του, πολλοί αντιμετώπισαν τότε τα EVs ως μια φουτουριστική λύση κινητικότητας και η σύζυγος του Kurosawa, Fumiko,  δεν ήταν σε αυτό η εξαίρεση.

«Πρώτον, είπα στο σύζυγό μου ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα τόσο πολυτελές αυτοκίνητο. Αμφισβήτησα τα πάντα για το Leaf, συμπεριλαμβανομένης της εμβέλειας, της ισχύος της μπαταρίας και της ευκολίας φόρτισης, γιατί δεν είχα ιδέα πώς λειτουργούν τα EVs.»

Ο σύζυγός της, ωστόσο, δεν εγκατέλειψε το όνειρό του για να αποκτήσει το EV. «Δεν υπήρχαν συστήματα Vehicle-to-Home τότε”, εξηγεί ο Kurosawa, «Έτσι της είπα ότι στο μέλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία του αυτοκινήτου για να τροφοδοτούμε το σπίτι. Και με την ηλιακή ενέργεια, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε περαιτέρω τα ενεργειακά μας έξοδα.»

Τελικά, η Fumiko επηρεάστηκε από τον ενθουσιασμό του Daijo και η οικογένεια αγόρασε το πρώτο της Nissan Leaf το 2012. «Συνειδητοποίησα γρήγορα ότι για την καθημερινή μας χρήση η εμβέλεια του αυτοκινήτου δεν ήταν καθόλου θέμα», λέει. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο Leaf είναι η άνετη διαδρομή,  πολύ ήσυχη και σταθερή εν κινήσει.»

«Λαμβάνω σοβαρά υπόψη τα περιβαλλοντικά ζητήματα και το γεγονός ότι τα EVs δεν εκπέμπουν εκπομπές καυσαερίων ήταν ζωτικής σημασίας για μένα», λέει ο Kurosawa. Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο επέμενε σε ένα αυτοκίνητο μηδενικών εκπομπών ρύπων ήταν ο γιος του Kazuki, ο οποίος υπέφερε από παιδικό άσθμα, το οποίο συχνά προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα. Ο Kazuki, που τώρα είναι 17 ετών, πρόκειται να πάρει άδεια οδήγησης και το Leaf είναι ένα από τα αυτοκίνητα που θα ήθελε να οδηγήσει.

Στην Ελλάδα, η Nissan προσφέρει για την γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων της το πακέτο “EV 4 ALL”, κάνοντας ακόμα πιο δελεαστική την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Nissan Leaf ξεπέρασε το εμβληματικό Bluebird στην Ευρώπη
Η Captain Marvel μας παρουσιάζει τη… νέα Nissan (video)
Δοκιμή: Nissan LEAF e+ 62 kWh – Με 528 χλμ. αυτονομία

 

 

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto