ΝΕΑ

Η Hyundai αυξάνει την αυτονομία με έξυπνη αεροδυναμική (+video)

Ελλάδα 13:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Hyundai αυξάνει την αυτονομία με έξυπνη αεροδυναμική (+video)

ΝΕΑ

Η Hyundai αυξάνει την αυτονομία με έξυπνη αεροδυναμική (+video)

ΝΕΑ

Οι Hyundai και Kia δοκιμάζουν ημι-ενεργητικά αεροδυναμικά για τα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ψάχνουν συνεχώς τρόπους για να αυξήσουν την αυτονομία στα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς. Ένας τομέας που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο είναι η αεροδυναμική καθώς κάθε μείωση της αντίστασης από τον αέρα προσθέτει χιλιόμετρα αυτονομίας σε ένα ηλεκτρικό.

Πάνω στον τομέα της αεροδυναμικής πειραματίζεται το τελευταίο διάστημα ο Όμιλος Hyundai. Πρόσφατα παρουσίασε μάλιστα μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Active Air Skirt και έχει να κάνει με ενεργά αεροδυναμικά φτερά τα οποία βρίσκονται στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα.

Το σύστημα λειτουργεί αυτόματα. Όταν το αυτοκίνητο ξεπεράσει τα 80 χλμ./ώρα τα φτερά κατεβαίνουν και μετατοπίζουν τον αέρα στην εξωτερική μεριά των τροχών. Όταν πάλι το όχημα κινείται με ταχύτητα μικρότερη των 70 χλμ./ώρα τα φτερά μαζεύονται και επιτρέπουν τον αέρα να κινηθεί ελεύθερα.

Advertisement
Advertisement

Η Hyundai δοκίμασε πρώτη φορά το σύστημα Active Air Skirt στο Genesis GV60 και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τις μετρήσεις βελτιώθηκε ο αεροδυναμικός συντελεστής κατά 0,008 (Cd), κάτι που μεταφράζεται σε 2,8% βελτίωση. Η βελτίωση είναι ακόμα μεγαλύτερη όσο η ταχύτητα αυξάνεται και μάλιστα επιβεβαιώθηκε ότι σε ταχύτητες της τάξης των 200 χλμ./ώρα αυξάνεται και κάθετη δύναμη στο αυτοκίνητο.

Advertisement

Μπορεί τα νούμερα να μη σας εντυπωσιάζουν ή να σας φαίνονται μικρά, ωστόσο είναι πάρα πολύ σημαντικά όταν μιλάμε για την αύξηση της αυτονομίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο Όμιλος Hyundai σκοπεύει σύντομα να φέρει το σύστημα στην γκάμα των οχημάτων της Hyundai και Kia, δίνοντας προτεραιότητα στα SUV. Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Hyundai ασχολείται εντατικά με την αεροδυναμική καθώς έχουμε δει στο Ioniq 6 να χρησιμοποιούνται διάφορα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία όπως πτερύγια, ποδιές στους τροχούς και πίσω αεροτομές.

Δείτε το σύστημα πως λειτουργεί.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε το Hyundai Ioniq 5 N στις στροφές της «Πράσινης Κόλασης»
Πρώτη επαφή με το Hyundai Ioniq 5 N
Επίσημο: Το ανανεωμένο Hyundai Bayon