Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Η Geely αλλάζει μπαταρίες μέχρι και στις μπετονιέρες

Ελλάδα 22:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Geely αλλάζει μπαταρίες μέχρι και στις μπετονιέρες

Mobility

Η Geely αλλάζει μπαταρίες μέχρι και στις μπετονιέρες

Mobility

Οι Κινέζοι έχουν επενδύσει στους σταθμούς αλλαγής μπαταριών, προχωρώντας και ένα βήμα παραπέρα.

Advertisement
Advertisement

Πρώτα η κινέζικη Nio και στη συνέχεια η Geely είδαν στους σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών τη λύση στο πρόβλημα της μικρής αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Geely ανακοίνωσε πρόσφατα την εγκατάσταση 5.000 σταθμών αλλαγής μπαταριών σε ολόκληρη την Κίνα μέχρι το 2025. Η διαδικασία αλλαγής μπαταρίας στην Κίνα είναι πολύ απλή. Φανταστείτε το σαν το αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί ράγες διατήρησης των τροχών στη σωστή τροχιά. Μόλις βρεθεί το όχημα στο τελικό σημείο ένα αυτόματο μηχάνημα αφαιρεί την άδεια μπαταρία και τοποθετεί τη γεμάτη, σε μία διαδικασία που κρατά λιγότερα από δέκα λεπτά.

Μάλιστα η Geely μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγή μπαταρίας για ηλεκτρική μπετονιέρα βάρους 3,2 τόνων (μόνο το βάρος της μπαταρίας είναι αυτό). Η μπαταρία των 280 kWh αλλάζει μέσα σε λίγα λεπτά και τίθεται αμέσως προς φόρτιση, με τους σταθμούς να έχουν τη δυνατότητα για ταυτόχρονη φόρτιση έως και 8 τέτοιων μπαταριών ταυτόχρονα (μία μόλις ώρα για πλήρη φόρτιση).

Advertisement
Advertisement

Οι σταθμοί αλλαγής μπαταριών -που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι και 50 φορτηγά ημερησίως- ανακτούν ενέργεια και από τον ήλιο και σύμφωνα με τους Κινέζους αποτελούν μία εξαιρετικά καλή ιδέα για το μέλλον των ηλεκτροκίνητων. Ίσως και η Δύση κάποια στιγμή θα έπρεπε να ασχοληθεί με μία υπηρεσία που μέχρι στιγμής έχει αφήσει στο… συρτάρι με τις απορριφθέντες λύσεις.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συμμαχία της Renault με την Geely για νέα μοντέλα
Και άλλη μάρκα από την Geely, απέναντι στην Tesla
H Waymo προσφέρει αυτόνομες διαδρομές (+video)