Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η φαντασίωση της Porsche και το 16κύλινδρο τέρας

Ελλάδα 3:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η φαντασίωση της Porsche και το 16κύλινδρο τέρας

ΝΕΑ

Η φαντασίωση της Porsche και το 16κύλινδρο τέρας

ΝΕΑ

Η Porsche για να επιβάλει την κυριαρχία της κατασκεύασε μια αγωνιστική 917 με 16κύλινδρο κινητήρα!

Advertisement
Advertisement

Οι χρονιές από το 1969 έως και το 1973 ήταν εξαιρετικές για την Porsche καθώς είχε καταφέρει να πετύχει σημαντικές νίκες στους αγώνες αντοχής με την πανίσχυρη 917 της. Την ίδια «χρυσή εποχή» των αγώνων αντοχής όμως πολλοί από τους ανταγωνιστές της δοκίμαζαν την τύχη τους σε ένα άλλο σημαντικό πρωτάθλημα που πραγματοποιούνταν στην Αμερική.

Το πρωτάθλημα Can-Am είχε προσελκύσει μεγάλες εταιρίες όπως η McLaren και η Ford και η Porsche ήθελε και εκεί να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι. Βασισμένη λοιπόν στην επιτυχημένη συνταγή της αγωνιστικής 917 η Porsche αποφάσισε να δείξει στους Αμερικανούς τον τρόπο με τον οποίοι οι Γερμανοί κερδίζουν.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει η Porsche για να αντιμετωπίσει τους ισχυρούς αντιπάλους της ήταν να κατασκευάσει έναν πολύ δυνατό κινητήρα. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα ενός 16κύλινδρου επίπεδου κινητήρα ο οποίος τοποθετήθηκε στην 917 PA Spyder. Το σχέδιο ήταν φυσικά πρωτότυπο και έμεινε μόνο στις δοκιμές, ωστόσο ήταν σε θέση να φτάσει τους 880 ίππους από τα 7.2 λίτρα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marshall (@knutemotorsport)

Advertisement

Το μοναδικό αυτό σχέδιο του Χανς Μέζγερ ωστόσο δεν είχε την τύχη που θα περίμενε καθώς δεν πρόλαβε να κάνει ούτε έναν αγώνα. Το 1973 η Porsche αποφάσισε να βάλει τούρμπο στον 12κύλινδρο κινητήρα της με αποτέλεσμα η ισχύς να εκτοξευτεί στους 1.100 ίππους και η τελική ταχύτητα να ξεπεράσει τα 355 χλμ./ώρα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σπάνια Porsche το… σκάει από Μουσείο (+video)
Οι Porsche Turbo γίνονται ακόμα πιο «άγριες»
Στο σφυρί μία πολύ σπάνια Porsche 935