Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ΕΕ θέλει εγχώρια παραγωγή τσιπ!

Ελλάδα 15:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η ΕΕ θέλει εγχώρια παραγωγή τσιπ!

ΝΕΑ

Η ΕΕ θέλει εγχώρια παραγωγή τσιπ!

ΝΕΑ

Μέχρι τώρα 22 κράτη-μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν την εντός συνόρων ανάπτυξη ημιαγωγών.

Advertisement
Advertisement

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας Thierry Breton ανακοίνωσε ότι τώρα υπάρχουν 22 κράτη-μέλη της ΕΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια νέα συμμαχία για να υποστηρίξουν την τοπική παραγωγή και ανάπτυξη ημιαγωγών (τσιπ) για να μειώσουν την εξάρτηση του μπλοκ από ξένους προμηθευτές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά από συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier, ο Breton υπογράμμισε τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά με την παραγωγή ημιαγωγών να αυξάνεται από το 10% στο 20% έως το 2030.

Advertisement
Advertisement

Να υπενθυμίσουμε πως η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, από δυνητική απειλή για την παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας, έχει μετουσιωθεί σε φραγμό στη λειτουργία εργοστασίων κι επιχειρήσεων και συνακόλουθα σε αιτία τριγμών στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν θα μπορούσαν να ερμηνευτούν αλλιώς οι διαδοχικές ανακοινώσεις εταιρειών, ιδιαίτερα από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, για περιορισμό ή και διακοπή της παραγωγής τους, λόγω της έλλειψης των τσιπ.

Η σύγχρονη τεχνολογία είναι «εξαρτημένη» από τους ημιαγωγούς. Ιδιαίτερα όμως για την αυτοκινητοβιομηχανία, η εξάρτηση είναι απόλυτη. Δεκάδες από τα σύγχρονα συστήματα ενός αυτοκινήτου λειτουργούν με τσιπ. Τους τελευταίους δύο μήνες το παραπάνω έχει καταστεί σαφές καθώς η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων έχει πατήσει ήδη φρένο, και μοιάζει να οδεύει προς το… «χειρόφρενο».

Advertisement

Τα πρώτα προβλήματα στην αγορά των ημιαγωγών προκλήθηκαν το καλοκαίρι του 2018, όταν η κυβέρνηση Trump στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου που τότε ξεσπούσε, επέβαλλε δασμούς και περιορισμούς στην κυκλοφορία μιας σειράς κινέζικων τεχνολογικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και οι ημιαγωγοί, με σκοπό να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και την εξάρτηση από τα ασιατικά τσιπ, ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή.

Ωστόσο η πανδημία κι η επίδραση της στο διεθνές εμπόριο και στις καταναλωτικές συνήθειες, αυτή που παρόξυνε τα προβλήματα στην αγορά των τσιπ. Ενώ οι πωλήσεις των αυτοκινήτων λόγω των lockdown έμειναν σε χαμηλά επίπεδα στην αρχή της πανδημίας, αντίθετα εκτινάχτηκαν οι πωλήσεις σε ηλεκτρονικά είδη όπως laptop, tablet, και κονσόλες παιχνιδιών, λόγω των περισσότερων ωρών στο σπίτι για εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση χρημάτων που σε μια άλλη περίοδο θα ξοδεύονταν σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Advertisement

Η ραγδαία επάνοδος της ζήτησης τσιπ για παραγωγή αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση τους για ηλεκτρονικές συσκευές ειδικά αν συνυπολογιστεί πως οι νέες τεχνολογίες 5G χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερους ημιαγωγούς, δημιούργησε την αδυναμία να εξυπηρετηθεί η αγορά από την προσφερόμενη ποσότητα…

Διαβάστε επίσης:

Απώλειες-σοκ 60,6 δισ. δολάρια θα προκαλέσει η έλλειψη… τσιπ!
Η GM αφαιρεί συστήματα από τα οχήματά της λόγω έλλειψης “τσιπς”
Τουρκία: Η λύση στην έλλειψη τσιπ βρίσκεται στην πολεμική βιομηχανία

Advertisement