Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η BMW M3 Competition δείχνει στον τάρανδο πώς γίνεται (+video)

Ελλάδα 4:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η BMW M3 Competition δείχνει στον τάρανδο πώς γίνεται (+video)

ΝΕΑ

Η BMW M3 Competition δείχνει στον τάρανδο πώς γίνεται (+video)

ΝΕΑ

Η δοκιμή αποφυγής ταράνδου είναι μια συνηθισμένη διαδικασία στα καινούργια επιβατικά οχήματα μαζικής παραγωγής και το αποτέλεσμά της είναι σημαντικό για τις εταιρείες. Ωστόσο, τι συμβαίνει με τα αυτοκίνητα επιδόσεων;

Advertisement
Advertisement

Την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θέλησαν να δώσουν οι συνάδελφοι από το σουηδικό περιοδικό Teknikens Värld το οποίο άρχισε να εκδίδεται από το 1948.

Είναι το μέσο το οποίο πριν από 26 χρόνια έγινε γνωστό παγκοσμίως και εισήγε στον αυτοκινητικό Τύπο μια νέα έννοια και διαδικασία αξιολόγησης των καινούργιων μοντέλων: Το τεστ αποφυγής ταράνδου.

Οι δοκιμές που κάνουν διαρκώς στα αυτοκίνητα κατά τη διαδικασία αξιολόγησής τους λαμβάνονται υπόψη από τις εταιρείες είτε ως ένα παράσημο επιτυχίας είτε ως ο λόγος για να εξελίξουν περισσότερο το αυτοκίνητο και το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, σε περίπτωση αποτυχίας στη δοκιμή.

Advertisement
Advertisement

Αυτή τη φορά, οι συνάδελφοι θέλησαν να αξιολογήσουν την οδική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου φύσει (κατασκευαστικά) σπορ επιδόσεων με τετράθυρο αμάξωμα.

Δεν είναι άλλο από τη καινούργια BMW M3 Competition Sedan, στη δικίνητη (πισωκίνητη) εκδοχή της. Το αυτοκίνητο διαθέτει τον εξακύλινδρο σε σειρά τρίλιτρο, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα ο οποίος αποδίδει 510 ίππους/6.250 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 650 Nm/2.750-5.500 σ.α.λ.

Advertisement

Σύμφωνα με την BMW, η νέα M3 Competition Sedan επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητά της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα290 χλμ./ώρα με το πακέτο «M Driver»).

Το αυτοκίνητο διέθετε το αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων «M Steptronic» της ZF -το οποίο αντικατέστησε το αυτόματο διπλού συμπλέκτη που είχε η προηγούμενη γενιά του μοντέλου- και το βάρος του ήταν 1.783 κιλά.

Advertisement

Η πρώτη προσπάθεια στη διαδικασία αποφυγής ταράνδου έγινε με ταχύτητα 72 χλμ./ώρα (την ελάχιστη απαιτούμενη για να είναι έγκυρο το τεστ), όπου η M3 Competition Sedan πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα, διατηρώντας την πορεία που επέλεξε ο οδηγός της.

Το ίδιο έγινε και όταν η ταχύτητα αυξήθηκε στα 76 χλμ./ώρα. Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο εμφάνισε μια ελαφρά υποστροφή κατά τη διάρκεια του ελιγμού, χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε θέμα, όπως μπορούμε να δούμε στο σχετικό βίντεο.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ήδη από το 1995 η BMW «έβλεπε» τη μεγάλη μάσκα (+video)
Με πόσα αγοράζεις BMW M;
Δοκιμή: BMW M3 Competition vs Porsche 911 Carrera S