Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Volvo αποκαλύπτει ακόμα κάτι από το EX90 (+video)

Ελλάδα 13:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Volvo αποκαλύπτει ακόμα κάτι από το EX90 (+video)

ΝΕΑ

H Volvo αποκαλύπτει ακόμα κάτι από το EX90 (+video)

ΝΕΑ

To EX90, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο τής Volvo που θα αντικαταστήσει το XC90, έκανε την πρώτη, θολή εμφάνισή του μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η εταιρεία

Advertisement
Advertisement

Η επίσημη παρουσίαση του νέου EX90 έχει προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου, ωστόσο η Volvo δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες τού καινούργιου μοντέλου της, οι οποίες έχουν σκοπό περισσότερο να εξάψουν τη φαντασία μας και την προσμονή μας γι’ αυτό παρά να μας δείξουν τη μορφή του.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο τής σουηδικής εταιρείας θα είναι η «ναυαρχίδα» της και αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτή αλλά και για την εικόνα της σε σχέση με τους εμπορικούς ανταγωνιστές της. Βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα «SPA 2» και -σύμφωνα με τα στελέχη της Volvo- θα ενσωματώνει την κορυφαία τεχνολογίας αυτής σε κάθε τομέα της.

Advertisement
Advertisement

Από τις φωτογραφίες τού αμαξώματος που δημοσιεύτηκαν, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το πώς θα είναι αυτό. Τα εν μέρει πιο εμφανή στοιχεία του είναι το γενικό περίγραμμα της μάσκας του και των φώτων του, εμπρός και πίσω. Η πρώτη φαίνεται να είναι λιτή, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι σε μορφή τού λατινικού γράμματος C, δηλαδή όπως στο (επίσης αμιγώς ηλεκτροκίνητο) C40 Recharge.

Η εταιρεία ανακοινώνει ότι το σχετικά μεγάλων διαστάσεων EX90 θα έχει αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας 0,29, τιμή που είναι καλή για τα δεδομένα του όγκου του. Στο σχετικό βίντεο που οι Σουηδοί έδωσαν στη δημοσιότητα μπορούμε να διακρίνουμε το εν γένει στρογγυλοποιημένο αμάξωμά του, κάτι που -υπό προϋποθέσεις- συμβάλλει στην αύξηση της αυτονομίας του.

Advertisement

Ο κ. T. Jon Mayer, Αντιπρόεδρος Εξωτερικού Σχεδιασμού της Volvo, δήλωσε σχετικά: «Εμπνευστήκαμε από τη σχεδίαση των γιοτ για να δώσουμε μια πιο όμορφη και λεία επιφάνεια στο αμάξωμα, Αν δεις το EX90 από μπροστά, δείχνει υπερήφανο και με αυτοπεποίθηση. Αυτό το εμπνευστήκαμε από την ικανότητα ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης να διασχίζει χωρίς πρόβλημα τα μαινόμενα κύματα του ωκεανού τα οποία το χτυπούν. Επίσης, το στρογγυλοποιημένο αμάξωμά του επιτρέπει στον αέρα να κινείται γύρω του πιο αποτελεσματικά».

Advertisement

Σε άλλες φωτογραφίες που δείχνουν το εσωτερικό του μπορούμε να δούμε ότι λείπουν οι φυσικοί διακόπτες στο ταμπλό, το οποίο είναι (σκανδιναβικά) λιτό. Στη θέση τού πίνακα οργάνων υπάρχει οθόνη στην οποία ο οδηγός μπορεί να βλέπει πληροφορίες για την ενέργεια των μπαταριών, την εναπομείνασα αυτονομία ή τις ενδείξεις τού συστήματος πλοήγησης. Στο κέντρο της κονσόλας η κάθετα τοποθετημένη έγχρωμη οθόνη αφής είναι το επίκεντρο της πληροφόρησης και της ενημερωδιασκέδασης.

Σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό του, η Volvo έχει ανακοινώσει ότι το EX90 θα έχει σύστημα LiDAR το οποίο θα συμβάλλει στην προειδοποίηση του οδηγού για ενδεχόμενο κίνδυνο και στην υποβοήθησή του, όπως και στη μερική αυτόνομη οδήγηση του οχήματος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την απόδοσή του ή τις επιδόσεις του.

Advertisement

Το νέο μοντέλο τής εταιρείας θα αρχίσει να διατίθεται από το τέλος της χρονιάς ή από τις αρχές του 2023. Αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Volvo να κατασκευάζει τουλάχιστον 600.000 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ετησίως από το 2025, όπως είναι ο αρχικός στόχος της. Θυμίζουμε ότι ο απώτερος είναι να μετατραπεί σε μια αυτοκινητοβιομηχανία που θα παράγει μόνο ηλεκτροκίνητα νέα μοντέλα από το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτσι θα μπορούσε να είναι το νέο ηλεκτρικό Volvo ES90 (+video)
Μία πρόγευση από το Volvo EX90 (+video)
Volvo Trucks: Νέος πλήρως ηλεκτρικός άξονας για όλα τα φορτηγά