Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo XC60 T8 Recharge

Ελλάδα 1:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Volvo XC60 T8 Recharge

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Volvo XC60 T8 Recharge

ΔΟΚΙΜΕΣ

Μια από τις καλύτερες στιγμές της Volvo στη σύγχρονη ιστορία της, έχει τη μορφή του χαρισματικού από την άποψη του μεγέθους XC60, με λίγο αυξημένη χωρητικότητα μπαταρίας και ηλεκτρική αυτονομία.

Advertisement
Advertisement

Το Τ8 σε όποιο μοντέλο και αν το δει κανείς που έχει εξοικείωση με την κωδικοποίηση των μοντέλων της Volvo, περιμένει το maximum σε κάθε κατηγορία αξιολόγησης.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση, όπου το Τ8 κοσμεί το πίσω μέρος του εξαιρετικού από κάθε άποψη (και σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις του) Volvo XC60. Οι πιο παραδοσιακοί (ή… γεροντότεροι, αν προτιμάτε…), βλέποντας το Τ8 περιμένουν να δουν και κορυφαία απόδοση ισχύος. Καθώς λοιπόν για τη Volvo, ορισμένες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες, εδώ έχουμε το -μέχρι στιγμής- πιο δυνατό μοντέλο παραγωγής της εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

Με συνδυαστική ισχύ 455 ίππων, το μεγάλο SUV, που όμως δεν είναι και το μεγαλύτερο μια και στην γκάμα υπάρχει και το XC90, μπορεί και κινεί τα 2.161 κιλά του βάρους του με μεγάλη άνεση και ευκολία. Είναι χαρακτηριστικό το ότι από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα, το XC60 T8 με την τετρακίνηση και το στάνταρ αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων, χρειάζεται μόλις 4,9 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα, υπόκειται στους περιορισμούς που έχει θέσει σε όλα τα μοντέλα της η Volvo και είναι τα 180 χλμ./ώρα. Τα οποία χάρη στους 455 ίππους, «έρχονται» ταχύτατα στο κοντέρ.

Από εκεί και πέρα, η εικόνα του μοντέλου είναι οικεία. Τα υλικά της καμπίνας είναι ποιοτικότατα και το σύνολο «φωνάζει» premium από χιλιόμετρα. Επί της ουσίας, αυτό το νέο στοιχείο του αυτοκινήτου, είναι η τεχνολογική αναβάθμιση που έχει απλά δώσει ένα boost σε κάποια από τα χαρίσματα του plug-in υβριδικού συνόλου.

Advertisement

Μιλάμε για την αύξηση της ενεργειακής χωρητικότητας της μπαταρίας που είναι εγκατεστημένη στο «τούνελ» της μετάδοσης, συμβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της στην πολύ καλή εικόνα του αυτοκινήτου στο δρόμο- όπου θα το δούμε πιο κάτω.

Έτσι λοιπόν, στη νέα του αυτή εκδοχή το ικανότατο XC60 T8, μπορεί πλέον να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά μέχρι και για 77 χιλιόμετρα σε μικτές συνθήκες κίνησης (η Volvo κάνει λόγο για 94 χιλιόμετρα σε αστικό περιβάλλον) με το σύστημα ανάκτησης ενέργειας να λειτουργεί αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει πως σε πραγματικές συνθήκες, η ικανότητα της μπαταρίας με τη «καθαρή» χωρητικότητα των 14,9 kWh, εξασφαλίζει την καθημερινή κυκλοφορία χωρίς έξοδα για καύσιμο, με πολλές μάλιστα πιθανότητες να μη χρειάζεται φόρτιση κάθε μέρα.

Advertisement

Η επιλογή της ενέργειας για την κίνηση γίνεται μέσω των διαθέσιμων προγραμμάτων από το αντίστοιχο μενού, τα οποία παραμένουν ως είχαν και στην προηγούμενη μορφή που είχαμε δει τη συγκεκριμένη έκδοση του μοντέλου. Το XC60 T8 στο δρόμο προτάσσει την άνεση ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, δίνοντας πάντα μια αίσθηση «floating» στους επιβαίνοντες.

Η άνεση από την ανάρτηση, ενισχύεται από την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής που αποπνέει σε κάθε περίπτωση το αυτοκίνητο, συνθέτοντας μαζί με την πολύ καλή ηχομόνωση ένα πραγματικά premium περιβάλλον στο οποίο χαίρεται να βρίσκεται κανείς.

Advertisement

Το ελαφρύ τιμόνι και η διάθεση του κορυφαίου XC60 να ακολουθεί τις εντολές του οδηγού του, «προδίδουν» ένα πολύ καλά δουλεμένο σύνολο πλαισίουανάρτησης. Τα φρένα έχουν λίγο περίεργη αίσθηση που επιβάλλει εξοικείωση από τον οδηγό.

Είναι όμως σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν και έχει ξεκάθαρα να κάνει με την υβριδική υπόσταση του μοντέλου και την ανάκτηση ενέργειας. Το αυτόματο 8άρι ικανοποιεί με τη συμπεριφορά του, όπως και ο δίλιτρος βενζινοκινητήρας που ακούγεται ελάχιστα στην καμπίνα και συμβάλλει όποτε του ζητηθεί, στις εκρηκτικές επιταχύνσεις του XC60.

Πολύ καλή είναι η εικόνα του μεγάλου SUV και σε ό,τι έχει να κάνει με τους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές– που και αυτή προφανώς δεν έχει αλλάξει. Τα 200 χιλιοστά της απόστασης από το έδαφος, τονίζουν την off road υπόσταση αν και δεν είναι επαρκές «άλλοθι» για να πάρει κανείς τα βουνά με το τετρακίνητο premium μοντέλο.

Είναι περισσότερο ένα εχέγγυο πως θα μπορεί κανείς να κατέβει μέσω ενός πατημένου χωματόδρομου, για να φτάσει σε κάποια παραλία ή να περάσει με ασφάλεια κάποιο «δύσκολο» σημείο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι και η τετρακίνηση ένα από τα στοιχεία που κάνουν το μοντέλο να φαίνεται πλήρες και να κερδίζει πόντους στα μάτια των ενδιαφερόμενων. Για τους τελευταίους, τα 73.174 ευρώ της τιμής που εμφανίζεται ως «αρχική» στο site της Volvo είναι ένας καλός λόγος να δουν και τις μικρότερες εκδόσεις.

Αν και για κάποιον που θέλει το απόλυτο από το premium SUV του, το ποσό είναι λογικό και δίνει προβάδισμα στο XC60 T8, σε ενδεχόμενη σύγκριση με αντίστοιχες προτάσεις της αγοράς.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA VOLVO XC60 T8 RECHARGE
Κινητήρας βενζίνης: 1.969 cc
Συνδυαστική ισχύς: 455 PS
Συνδυαστική ροπή: 709 Nm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 4,9 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Χωρητικότητα μπαταρίας: 14,9 kWh (net)
Ηλεκτρική αυτονομία: 77 km (μέση)
Μεικτή κατανάλωση: 1,0- 1,3 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 22-30 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 0 €
Βάρος: 2.161 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.708/2.117/1.651 mm
Μεταξόνιο: 2.865 mm
Χώρος αποσκευών: 468 lt
Τιμή: από 73.174€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo: Το νέο EX90 θα έχει το πιο εξελιγμένο εσωτερικό ραντάρ στον κόσμο
Πότε θα παρουσιαστεί το Volvo EX90; (+video)
Το Volvo XC60 μετουσιώνει το όραμα των PHEV