Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Toyota πάει την ασφάλεια των επιβατών σε άλλο επίπεδο

Ελλάδα 13:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Toyota πάει την ασφάλεια των επιβατών σε άλλο επίπεδο

ΝΕΑ

H Toyota πάει την ασφάλεια των επιβατών σε άλλο επίπεδο

ΝΕΑ

Το Cabin Awareness Concept της Toyota διασφαλίζει ότι δεν θα μείνουν παιδιά ή κατοικίδια στο αυτοκίνητο εκ παραδρομής.

Advertisement
Advertisement

Η Toyota παρουσίασε ένα πρωτότυπο σύστημα το οποίο διασφαλίζει ότι δεν θα μείνουν άνθρωποι ή κατοικίδια στην καμπίνα του οχήματος.

Οι θάνατοι από θερμοπληξία είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις ΗΠΑ, με 23 παιδιά να χάνουν τη ζωή τους μόνο μέσα στο 2021 αφού «ξεχάστηκαν» στα οχήματα. Ανάλογα με τις περιστάσεις, οι θερμοκρασίες στην καμπίνα μπορεί να φτάσουν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας έως και στους 51 βαθμούς κελσίου, ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ πιο χαμηλή. Οι σχετικές έρευνες  δείχνουν πως η θερμοκρασία του σώματος των παιδιών, αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από ότι στους ενήλικες.

Advertisement
Advertisement

Χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ για την ανίχνευση κίνησης και έξυπνη τεχνολογία συνδεσιμότητας για να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη μέσω μηνύματος στο κινητό του τηλέφωνο, η συγκεκριμένη τεχνολογία «υπόσχεται» μεγαλύτερη εξασφάλιση για τους επιβάτες και τα κατοικίδια που θα μεταφέρονται με τα μοντέλα της Toyota. Αξίζει να σημειώσουμε πως αντίστοιχο σύστημα έχει εξελίξει ο Όμιλος Hyundai για τα μοντέλα του.

Το σύστημα της Toyota, που έχει προωθηθεί για να λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και έγκριση τύπου, παρουσιάστηκε σε ένα Toyota Sienna και σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά μοντέλα παραγωγής, για να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω θερμοπληξίας παιδιών ή κατοικίδιων που τυχόν θα «μείνουν» κλειδωμένα στο αυτοκίνητο. Το βασικό στοιχείο του συστήματος είναι ένα ραντάρ απεικόνισης 4D υψηλής ανάλυσης που προέρχεται από τη Vayyar Imaging.

Advertisement

Το ραντάρ αυτό μπορεί να ανιχνεύσει ανθρώπους και κατοικίδια μέσα στο όχημα, ακόμα κι αν κοιμούνται ή κρύβονται κάτω από κάποιο σκέπασμα. Το ραντάρ ανιχνεύει μικρομετρικές κινήσεις που φτάνουν έως και στον παλμό της καρδιάς ή η αναπνοή, σε όλο το χώρο της καμπίνας, από τα καθίσματα (τόσο επάνω, όσο και στο χώρο για τα πόδια) έως και το χώρο των αποσκευών. Η Toyota λέει ότι το ραντάρ κυμάτων χιλιοστού είναι καλύτερη και πιο αξιόπιστη λύση σε σχέση με άλλες τεχνολογίες, όπως αισθητήρες βάρους, κάμερες ή ραντάρ περιορισμένης εμβέλειας.

Advertisement

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Simon Roberts, διευθυντής μηχανικός στο TCNA, δήλωσε: «Η βασική διαφορά με αυτό το σύστημα είναι η βελτιωμένη ανάλυση και ακρίβεια, η ανίχνευση πλήρους καμπίνας και το εύρος της λειτουργικότητας που παρέχει το Cabin Awareness». Πολύ ενδιαφέρον έχει στο σύστημα Cabin Awareness και η ποικιλία των ειδοποιήσεων. Πρώτα, υπάρχει ένα προειδοποιητικό σήμα στον πίνακα οργάνων, ενώ ακολουθεί η ρυθμική ενεργοποίηση της κόρνας και τα αλάρμ. Εάν ο οδηγός παρ’ όλα αυτά βγει από το όχημα και φύγει, το σύστημα θα στείλει αυτόματα μια ειδοποίηση στο smartphone του μέσω της εφαρμογής Toyota ή με sms που θα ενημερώνει ότι κάποιος βρίσκεται ακόμα στο πίσω κάθισμα.

Στην ακραία περίπτωση που ούτε έτσι προκύψει κάποια αντίδραση, μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το Cabin Awareness μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ειδοποιεί επαφές έκτακτης ανάγκης (συγγενείς ή φίλους). Στη συνέχεια, η τελική λύση που δίνει το σύστημα, είναι η ειδοποίηση των αρχών προκειμένου να γίνει επέμβαση και να αποτραπεί κάποια δυσάρεστη κατάληξη.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε τα μυστικά του σούπερ τρικύλινδρου των Toyota GR (+video)
Toyota MyT: Η διασύνδεση με το αυτοκίνητο σε άλλο επίπεδο
Δοκιμή: Toyota Aygo X