Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H BMW XM, o τάρανδος και το ειδικού βάρους αποτέλεσμα (+ video)

Ελλάδα 19:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H BMW XM, o τάρανδος και το ειδικού βάρους αποτέλεσμα (+ video)

ΝΕΑ

H BMW XM, o τάρανδος και το ειδικού βάρους αποτέλεσμα (+ video)

ΝΕΑ

Όταν η BMW παρουσίασε την XM, το αυτοκίνητο προκάλεσε μεγάλο πάταγο με τη σχεδίασή του, τον όγκο του και την απόδοσή του. Πλέον, το ίδιο γίνεται και για το τεστ ταράνδου.

Advertisement
Advertisement

50 χρόνια από την ίδρυση του τμήματος Motorsport της BMW (πλέον BMW M GmbH) έπρεπε να εορταστούν με ένα ιδιαίτερο αυτοκίνητο. Η XM ήταν ό,τι πιο αρμόζον για την περίσταση.

Το μεγάλων διαστάσεων SUV επιδόσεων είναι το πρώτο μοντέλο με σύστημα Plug-in Hybrid το οποίο εξέλιξαν και δημιούργησαν οι άνθρωποι της BMW M.

Ένα αυτοκίνητο με μήκος 5.110 χλστμ., μεταξόνιο 3.105 χλστμ. και βάρος τουλάχιστον 2.710 κιλά, χωρίς οδηγό και αποσκευές.

Advertisement
Advertisement

Η XM προσφέρεται σε δύο εκδοχές αναφορικά με τη μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ του PHEV συστήματος: Είτε με 653 ίππους είτε με 748 ίππους (η XM «Red Label»).

Την πρώτη επέλεξαν οι συνάδελφοι της αυτοκινητικής ιστοσελίδας km77.com για να πραγματοποιήσουν τη δοκιμασία του σλάλομ, αλλά και του τεστ αποφυγής ταράνδου.

Advertisement

Το αυτοκίνητο με το οποίο έκαναν τη δοκιμή είχε ελαστικά Pirelli P Zero διάστασης 275/35 R23 εμπρός και 315/30 R23 πίσω. Θυμίζουμε ότι η XM έχει σύστημα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης («Integral Active Steering») το οποίο διευκολύνει τον οδηγό στους ελιγμούς κατά την κίνηση και μειώνει τον κύκλο στροφής.

Advertisement

Στη διαδικασία του σλάλομ, παρά τον όγκο της, η BMW XM κατάφερε να είναι αρκετά ευέλικτη και να σημειώσει ικανοποιητικό χρόνο. Τα δεδομένα έγιναν πιο δύσκολα όταν ήρθε η ώρα να κάνουν το τεστ αποφυγής ταράνδου.

Η αρχική προσπάθεια έγινε με την ταχύτητα εισόδου 77 χλμ./ώρα η οποία είναι η απαιτούμενη για να είναι άριστο το αποτέλεσμα, εφόσον το πέρασμα γίνει χωρίς να ακουμπήσει το αυτοκίνητο κάποιον από τους κώνους οριοθέτησης της διαδρομής.

Advertisement

Όμως, η XM δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθεια εξαιτίας του φαινόμενου της υποστροφής. Στις επόμενες προσπάθειες η ταχύτητα εισόδου μειώθηκε, ενώ ο οδηγός συνήθισε τις αντιδράσεις του αυτοκινήτου και κατάφερε να ολοκληρώσει αλάνθαστα το τεστ ταράνδου.

Στο σχετικό βίντεο μπορούμε να δούμε τον τρόπο που αντέδρασε το μεγάλο SUV επιδόσεων της BMW M αλλά και το συμπέρασμα των Ισπανών συναδέλφων για την αξιολόγησή του στη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσες από τις 500 BMW XM Label Red έχουν πουληθεί στην Ελλάδα;
H BMW XM στην Ελλάδα – Δείτε τις τιμές
Ποιο σπορ στοιχείο θα έχει η πρώτη ηλεκτρική BMW M