Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ακόμα ένα μεγάλο σκάνδαλο;

Ελλάδα 16:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ακόμα ένα μεγάλο σκάνδαλο;

ΝΕΑ

Ακόμα ένα μεγάλο σκάνδαλο;

ΝΕΑ

Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει οι ιαπωνικές Αρχές στη Hino Motors ίσως αναδείξουν ακόμα ένα σκάνδαλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

Η Hino Motors Ltd είναι σχετικά άγνωστη στη χώρα μας. Η εταιρεία ιδρύθηκε εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία και ασχολείται με την κατασκευή επαγγελματικών φορτηγών, λεωφορείων και πετρελαιοκινητήρων γι’ αυτά.

Ανήκει στον Όμιλο της Toyota και δραστηριοποιείται κυρίως στις αγορές της Ασίας και της Ωκεανίας, ενώ αντιπροσωπεύεται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, δεν λείπει από τo ράλλυ Dakar όπου λαμβάνει μέρος με τα φορτηγά της.

Advertisement
Advertisement

Οι πρόσφατες εξελίξεις, που την αφορούν, μάλλον δεν είναι θετικές για τη Hino. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ιαπωνική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες που αναφέρουν ότι παραποιούσε τα στοιχεία εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα από τους κινητήρες της και τα μοντέλα της.

Όπως έγινε γνωστό, τα στελέχη της παραδέχτηκαν ότι αυτό ξεκίνησε από το 2016 και έπειτα. Ωστόσο, οι έρευνες των αρμόδιων Αρχών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου διαπίστωσαν ότι η ανακοίνωση ψευδών στοιχείων από την εταιρεία ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο του 2003.

Advertisement

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, από το 2000 η Hino άρχισε κάνει εκπτώσεις στην εξέλιξη και στην ποιότητα κατασκευής των οχημάτων της και να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην αύξηση των πωλήσεών της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην επενδύει στην εξέλιξη των κινητήρων της όσο έπρεπε για τη μείωση του εκπεμπόμενου διοξειδίου από αυτούς. Βάσει όσων ανακοινώνει η επιτροπή, η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία με το λεγόμενο «Dieselgate» το οποίο ταλάνισε για χρόνια τον Όμιλο Volkswagen.

Advertisement

Αναλυτικότερα, οι Αρχές της Ιαπωνίας διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο θέμα στη Hino αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του τμήματος εξέλιξης κινητήρων. Αυτοί αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι ενώ γνώριζαν τι συνέβαινε δεν έκαναν κάτι για να εναντιωθούν στους προϊσταμένους του που τους πίεζαν για να επιτύχουν τους διαρκώς αυξημένους στόχους παραγωγής και πωλήσεων.

Advertisement

Η ως τώρα  έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι την υπόθεση παραποίησης στοιχείων εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα γνώριζαν και τα στελέχη άλλων τμημάτων της εταιρείας και δεν υπάρχουν ευθύνες και προς αυτούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota και Hino αξιοποιούν τις κυψέλες υδρογόνου
Κοινοπραξία μεταξύ TRATON Group και Hino Motors
Τoyota: Φέρνει τη Hino στην Ευρώπη