Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί είναι στα «κάγκελα» οι ιδιοκτήτες Tesla;

Ελλάδα 1:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί είναι στα «κάγκελα» οι ιδιοκτήτες Tesla;

ΝΕΑ

Γιατί είναι στα «κάγκελα» οι ιδιοκτήτες Tesla;

ΝΕΑ

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες Tesla στην Κίνα θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν και απαιτούν ανταλλάγματα από την εταιρία.

Advertisement
Advertisement

Ο τρόπος που χειρίζεται ο Musk την Tesla απασχολεί ήδη πολλούς αναλυτές στον κόσμο. Ο αναμφισβήτητα χαρισματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας κάνει συχνά κινήσεις που προκαλούν και σίγουρα προβληματίζουν όχι μόνο τους αγοραστές αλλά και τους μετόχους της εταιρίας.

Μία τέτοια κίνηση που έχει συζητηθεί πολύ τελευταία είναι η απόφασή του για γενναίες μειώσεις των τιμών των αυτοκινήτων της Tesla στην Κίνα. Οι αντιδράσεις σε αυτές τις μειώσεις είναι έντονες σε όλο τον κόσμο, καθώς όλοι πλέον συνειδητοποιούν τα απίστευτα υψηλά περιθώρια κέρδους που έχει η Tesla σε σχέση με τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αυτοί όμως που -δικαίως- θεώρησαν ότι αδικήθηκαν περισσότεροι είναι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της εταιρίας. Και για πρώτη φορά εκατοντάδες κάτοχοι Tesla συγκεντρώθηκαν έξω από σημεία διανομής της εταιρίας στην Κίνα και έκαναν έντονες διαμαρτυρίες.

Advertisement
Advertisement

Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από την Tesla πληρώνοντας πολύ ακριβά τα αυτοκίνητά τους. Και απαιτούν πλέον ανταλλάγματα ή να τους επιστραφούν χρήματα. Στην Σαγκάη πάνω από 200 αγοραστές Tesla Model Y και Model 3 που αγοράστηκαν πρόσφατα, έκαναν έντονη την παρουσία τους σε κέντρο διανομής της εταιρίας.

Η μείωση των τιμών των Tesla ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και απρόσμενη, σε βαθμό που πολλοί να θεωρούν προκλητική την απόφαση. Πολύ δε περισσότερο όταν έγινε λίγο πριν κλείσει η προθεσμία της κρατικής επιδότησης που έληγε στο τέλος του 2022.

Η μέση τιμή των αυτοκινήτων έπεσε από 13% έως και 24%, σε μία προσπάθεια της Tesla να συγκρατήσει την πτώση των πωλήσεων και να γίνει πιο ανταγωνιστική απέναντι στους εγχώριους κατασκευαστές που γνωρίζουν τρομακτική άνοδο.


Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μία γενικευμένη αντίδραση στις αποφάσεις του Musk. Ενώ πληθαίνουν και οι φωνές που μιλούν για αδιαφανείς διαδικασίες και μία νέα αντίληψη που φέρνει η Tesla στην εμπορική της πολιτική, η οποία είναι πολύ μακριά από τις πρακτικές των παραδοσιακών κατασκευαστών.

Advertisement

Οι Κινέζοι πελάτες πάντως υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις αυτές δεν δείχνουν μία υπεύθυνη επιχείρηση. Ενώ όλοι στέκονται στο γεγονός ότι οι μειώσεις έγιναν ξαφνικά και δεν δόθηκε καμία εξήγηση από κανέναν, και ιδίως σε εκείνους που μόλις πριν λίγες ημέρες είχαν πληρώσει τα αυτοκίνητά τους πριν την έκπτωση.

Πέρα από τους Κινέζους, η έκπτωση των Tesla έχει θορυβήσει όλους τους καταναλωτές ανά τον κόσμο, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Ενώ και οι άλλες εταιρίες βλέπουν με προβληματισμό αυτή την πρακτική, η οποία είναι εντελώς έξω από τα συνήθη δεδομένα της αυτοκινητοβιομηχανίας και αλλάζει μέσα σε μία νύχτα τους συσχετισμούς στην τεράστια αγορά της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται το μικρό Tesla
H Tesla θέλει να καταργήσει τους αισθητήρες του τιμονιού
Οδηγός Tesla το ρίχνει στον ύπνο!