ΝΕΑ

Γιατί κάποιες κινεζικές εταιρείες διακόπτουν την παραγωγή ηλεκτρικών;

Ελλάδα 17:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί κάποιες κινεζικές εταιρείες διακόπτουν την παραγωγή ηλεκτρικών;

ΝΕΑ

Γιατί κάποιες κινεζικές εταιρείες διακόπτουν την παραγωγή ηλεκτρικών;

ΝΕΑ

Η Κίνα είναι με διαφορά η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής και αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και εκεί όμως, τα πράγματα έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν.

Advertisement
Advertisement

Περίπου το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων στα ηλεκτρικά αφορούν στην κινεζική αγορά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών είναι τόσοι πολλοί. Εκεί ακριβώς κρύβεται και το πρόβλημά τους.

Η HiPhi, η αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών EVs που ανήκει στον Όμιλο Human Horizons, έχει αρχίσει να εντοπίζει προβλήματα στην κινεζική αγορά ηλεκτρικών λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού.

Μάλιστα, η εταιρεία αναγκάστηκε πρόσφατα να ανακοινώσει την παύση της παραγωγής για έξι ολόκληρους μήνες!

Advertisement
Advertisement

Όπως είναι λογικό, τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας πληθαίνουν. Δεν μιλάμε έτσι και αλλιώς για μία καταξιωμένη αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά για μία που ιδρύθηκε το 2017 και άρχισε να παραδίδει μοντέλα το 2021.

Δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε κατά πόσο η πλήρης παύση της παραγωγής θα επηρεάσει την προγραμματισμένη είσοδο της HiPhi στην Ευρώπη ή την κοινοπραξία με τη Σαουδική Αραβία που της κόστισε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σίγουρο είναι πως θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο.

Advertisement

Σύμφωνα με την Morning Post, η HiPhi δεν είναι η μόνη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία που ζορίζεται. Για την ακρίβεια, είναι λίγοι οι κατασκευαστές στην μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα στον κόσμο που απολαμβάνουν μεγάλη επιτυχία και κέρδη.

Αυτοί είναι κυρίως οι BYD (πρόσφατα έκλεισε η συμφωνία για την παρουσία της στην Ελλάδα) και η Li Auto.

Advertisement

Συνολικά, οι έρευνες δείχνουν ότι ο συνωστισμός της αγοράς ηλεκτρικών θα επιβραδυνθεί μέσα στο 2024. Και όπως συνειδητοποιείτε, αυτά είναι άσχημα νέα για μία αυτοκινητοβιομηχανία που ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες. Οπότε η HiPhi «τράβηξε το καλώδιο» πριν να είναι πολύ αργά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκάλυψη: Ποιος φέρνει τα αυτοκίνητα της μεγάλης BYD στην Ελλάδα;
Το Human Horizons HiPhi X είναι νέος παίκτης στα ηλεκτρικά
H BYD ξεπέρασε και τον Όμιλο Volkswagen στην Κίνα