Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί δεν γίνονται crash tests με μεγαλύτερη ταχύτητα; (+video)

Ελλάδα 11:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί δεν γίνονται crash tests με μεγαλύτερη ταχύτητα; (+video)

ΝΕΑ

Γιατί δεν γίνονται crash tests με μεγαλύτερη ταχύτητα; (+video)

ΝΕΑ

Τόσο ο Euro NCAP όσο και ο αμερικανικός IIHS πραγματοποιούν δοκιμές πρόσκρουσης με συγκεκριμένη ταχύτητα κίνησης η οποία μπορεί να φαίνεται «μικρή». Γιατί δεν κάνουν το ίδιο και σε ταχύτερες συνθήκες;

Advertisement
Advertisement

Είναι δεδομένο ότι οι δοκιμές πρόσκρουσης που κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες τόσο οι εταιρείες όσο και οι αντίστοιχοι πιστοποιημένοι οργανισμοί έχουν αυξήσει σημαντικά την παθητική ασφάλεια που προσφέρουν τα καινούργια αυτοκίνητα.

Ο Euro NCAP, από το 2020 και έπειτα, υιοθέτησε ένα πιο αυστηρό πρωτόκολλο για τις δοκιμές που πραγματοποιεί στα καινούργια μοντέλα που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Σε αυτό ορίζεται ότι η πρόσκρουση ενός οχήματος είτε σε σταθερό εμπόδιο είτε σε προσομοίωση μετωπικής σύγκρουσης με περιοχή κάλυψης το μισό εμπρός μέρος του κάθε αυτοκινήτου γίνεται με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα.

Advertisement
Advertisement

Στην περίπτωση της πλευρικής σύγκρουσης, η δοκιμασία πραγματοποιείται με  ταχύτητα 61 χλμ./ώρα και σε αυτή της προσομοίωσης πλευρικής πρόσκρουσης σε στύλο (ή δέντρο) με 32 χλμ./ώρα.

Αντίστοιχα, οι άνθρωποι του NHTSA, του Οργανισμού Εθνικής Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, κάνουν τις αντίστοιχες δοκιμές πρόσκρουσης με ταχύτητα 35 μίλια/ώρα, δηλαδή 56.31 χλμ./ώρα, για την ακρίβεια.

Επίσης, οι ομόλογοί τους στο IIHS, στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων στις ΗΠΑ (Insurance Institute for Highway Safety) πραγματοποιούν τις δοκιμές με ταχύτητα 40 μίλια/ώρα, δηλαδή 64,36 χλμ./ώρα, για την ακρίβεια.

Advertisement

Το ερώτημα που κάποιος μπορεί να έχει εύλογα είναι γιατί οι δύο Οργανισμοί δεν πραγματοποιούν τα crash tests με μεγαλύτερη ταχύτητα. Άραγε, αυξημένη ταχύτητα δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα δημιουργούσαν συνθήκες για ακόμα πιο ασφαλή αυτοκίνητα για τους επιβάτες τους;

Την απάντηση θέλησαν να δώσουν οι άνθρωποι του IIHS. Ο Ραούλ Αρμπελαέζ, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, δήλωσε ότι σκοπός δεν είναι να κάνουν τα καινούργια αυτοκίνητα ασφαλέστερα για τους επιβάτες τους όταν η ταχύτητα είναι αυξημένη αλλά να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή με τις συνήθεις ταχύτητες κίνησης με τις οποίες συμβαίνει η πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων.

Advertisement

Συγκεκριμένα, είπε: «Σκοπός μας είναι να καλύψουμε την ευρύτερη περιοχή ταχυτήτων στις οποίες γίνονται οι συγκρούσεις στην πραγματικότητα και που έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς και εκτεταμένες ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό».

Στο σχετικό βίντεο που ανήρτησε ο IIHS στο κανάλι του στο YouTube μπορούμε να δούμε αναλυτικότερα τη συλλογιστική τους και τις δοκιμές πρόσκρουσης που εφαρμόζουν.