Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί απειλείται το μέλλον της ιστορικής πίστας Laguna Seca;

Ελλάδα 1:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί απειλείται το μέλλον της ιστορικής πίστας Laguna Seca;

ΝΕΑ

Γιατί απειλείται το μέλλον της ιστορικής πίστας Laguna Seca;

ΝΕΑ

Τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα αμερικανικά δικαστήρια, αλλά ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας είναι ορατός…

Advertisement
Advertisement

Όταν χτίστηκε η πίστα Laguna Seca στα τέλη της δεκαετίας του 1950, υπήρχε μόνο πολύ άγονο τοπίο στους λόφους ανατολικά της πόλης Monterey, στις ακτές του Ειρηνικού.

Σε αυτή την απομακρυσμένη τοποθεσία, σχεδόν κανείς δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι οι λάτρεις των αυτοκινήτων μαζεύονταν τακτικά για διοργανώσουν το δικό τους…  πάρτι υψηλών οκτανίων.

Αλλά ακόμη και στη «χώρα των ευκαιριών», οι petrol heads δεν μπορούν να διασκεδάσουν απεριόριστα, ειδικά όχι στο δυτικότερο μέρος των ΗΠΑ. Η πολιτική στην Καλιφόρνια δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική προς το αυτοκίνητο, εδώ και χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Οι κατασκευαστές πρέπει να πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν έγκριση για τα οχήματά τους. Μοιραία, λοιπόν, και η Laguba Seca, μπήκε στο στόχαστρο…

Οι κάτοικοι μπόρεσαν σχετικά γρήγορα να λάβουν αυστηρές απαιτήσεις από τις τοπικές αρχές, σχετικά με τον όγκο και τον αριθμό των ημερών αγωνιστικής δράσης στις εγκαταστάσεις.

 

Advertisement

Βάσει μιας συμφωνίας του 1983, η πλαγιά που χτίστηκε σε δημόσια γη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο 35 ημέρες το χρόνο. Στις 24 από αυτές τις 35 αγωνιστικές ημέρες, δεν επιτρέπονται περισσότεροι από 5.000 θεατές στην περιοχή. Ο θόρυβος από τα αυτοκίνητα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 105 ντεσιμπέλ.

Οι απαιτήσεις αυτές έγινε δεκτές και τηρούνται, ενώ στο μεσοδιάστημα, ο πληθυσμός των γύρω περιοχών αυξήθηκε σημαντικά, όπως και οι εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το υψηλό βιοτικό επίπεδο, γήπεδα τένις, χλιδάτα κλαμπ με πισίνες, καζίνο και ούτω καθεξής.

Advertisement

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετά καλό για τους -κυρίως πλούσιους- γείτονες της πίστας. Τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα μπει λουκέτο στη Laguna Seca! Στα μέσα Δεκεμβρίου, μια ομάδα που ονομάζεται Highway 68 Coalition υπέβαλε μήνυση στη δημοτική αρχή του Monterey, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της πίστας. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το διάταγμα χρήσης γης δεν επιτρέπει τη λειτουργία αγωνιστικής πίστας στην περιοχή αυτή.

Παρεμπιπτόντως, οι κάτοικοι δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το γεγονός ότι υπάρχει… υπαίθριο πεδίο βολής μεταξύ της ασφαλτικής λωρίδας μήκους 3,6 χιλιομέτρων και των πλησιέστερων οικισμών, όπου πυροβόλα δοκιμάζουν βολές σε στόχους μεγάλου διαμετρήματος.

Advertisement

Ακόμη και ένα περιφερειακό αεροδρόμιο μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, δεν είναι προφανώς μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πόσο πιθανή είναι η οριστική αναστολή λειτουργίας της πίστας. Και αν οι ενάγοντες αναζητούν πράγματι ειρήνη ή απλώς οικονομική αποζημίωση. Θα ήταν, σίγουρα, μια πικρή απώλεια για τον κόσμο των αγώνων εάν η πίστα Laguna Seca έπρεπε να κλείσει τις πόρτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 2023: Ανασκόπηση της σεζόν
Χάμιλτον: Δεν θα με ενδιέφερε να κερδίσω με την Red Bull
Mercedes: FIA εναντίον του ζεύγους Βολφ!