Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εξανεμίστηκε η διαφορά μεταξύ καινούριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ

Ελλάδα 11:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εξανεμίστηκε η διαφορά μεταξύ καινούριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ

ΝΕΑ

Εξανεμίστηκε η διαφορά μεταξύ καινούριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ

ΝΕΑ

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα καινούρια ΙΧ για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με γυρισμένα χιλιόμετρα και υπέρογκα πρόστιμα.

Advertisement
Advertisement

Ριζική ανατροπή των δεδομένων στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου είχαμε τον Αύγουστο καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα καινούρια κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα εξαιτίας βέβαια της αλλαγής της νομοθεσίας.

Μάλιστα ο Αύγουστος αποτελούσε τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας βάσει της οποίας απαγορεύεται ο εκτελωνισμός των οχημάτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 3 ή και παλαιότερες ενώ επιβάλλεται και Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 3.000 ευρώ και 1.000 ευρώ στα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 και Euro 5a αντίστοιχα.

Advertisement
Advertisement

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι μήνα διακοπών τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες του κλάδου ήταν αναμενόμενη η πτώση της αγοράς αλλά όχι και της ανόδου των καινούριων έναντι των εισαγόμενων μεταχειρισμένων.

Ειδικότερα τον Αύγουστο οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων ανήλθαν σε 6.822 μονάδες εκ των οποίων οι 3.977 πωλήσεις αφορούσαν σε ιδιώτες καταναλωτές ενώ οι υπόλοιπες 2.845 μονάδες αφορούσαν σε εταιρικές πωλήσεις.

Οι πωλήσεις των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκίνητων τον Αύγουστο ανήλθαν σε 4.427 οχήματα έναντι 5.425 οχημάτων με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει πτώση 18,4%.

Advertisement

Ωστόσο οι πωλήσεις των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε σχέση με τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων είναι πλέον ξεκάθαρο ότι βρίσκονται πολύ κοντά με αποτέλεσμα να μειώνεται στο ελάχιστο η ψαλίδα μεταξύ τους αφού τα καινούρια οχήματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και πλέον η διαφορά τους ανέρχεται σε μόλις 450 μονάδες!

Να υπενθυμίσουμε πως η διαφορά στις πωλήσεις καινούριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τον Ιούλιο είχε ξεπεράσει τις 2.400 μονάδες υπέρ των μεταχειρισμένων βέβαια. Τώρα όπως φαίνεται τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και οι καταναλωτές έχουν στραφεί ξεκάθαρα στα καινούρια αυτοκίνητα!

Advertisement

Σε επίπεδο οκταμήνου οι πωλήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανήλθαν σε 40.621 οχήματα έναντι 48.506 μονάδων καταγράφοντας πτώση 16,25% με την αγορά να χάνει περίπου 8.000 αυτοκίνητα!

Στα καινούρια οι πωλήσεις μόνο της λιανικής σε ιδιώτες καταναλωτές ανήλθαν σε 31.022 οχήματα έναντι 37.960 μονάδων καταγράφοντας πτώση 18,2% και χάνοντας η αγορά 6.938 αυτοκίνητα.

Ωστόσο η διαφορά μεταξύ εισαγόμενων μεταχειρισμένων και καινούριων λιανικής παραμένει πολύ μεγάλη και ανέρχεται σε 9.599 οχήματα.

Advertisement

Άνοδος στις μεταβιβάσεις

Άνοδο 8,1% σημείωσαν οι μεταβιβάσεις αυτοκινήτων τον Αύγουστο εξαιτίας της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός και επαναφοράς της αγοράς στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ειδικότερα τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 27.852 μεταβιβάσεις έναντι 25.754 πράξεων που υλοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Δηλαδή φέτος τον Αύγουστο μεταβιβάστηκαν 2.098 περισσότερα αυτοκίνητα.

Σε επίπεδο 8μήνου οι μεταβιβάσεις σημειώνουν πτώση 9,3% καθώς πραγματοποιήθηκαν 215.039 μεταβιβάσεις έναντι 237.065 πράξεων το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στο οκτάμηνο πραγματοποιήθηκαν 22.026 λιγότερες μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Πήγε να πουλήσει το ΙΧ του και ανακάλυψε ότι χρωστά Τέλη Κυκλοφορίας!

Δωρεάν η διαγραφή των κατεστραμμένων ΙΧ της Εύβοιας

Σοκ! Η ΕΕ θέλει μείωση εκπομπών 55% έως το 2030