Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Tesla και Volkswagen κάνουν την έκπληξη

Ελλάδα 17:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
        string(99) "Πωλήσεις αυτοκινήτων: Tesla και Volkswagen κάνουν την έκπληξη"
    

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Tesla και Volkswagen κάνουν την έκπληξη

ΝΕΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο Αύγουστο οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσαν διακυμάνσεις σε σχέση με αυτές του ίδιου περυσινού μήνα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newsauto.gr on Google
Advertisement
Advertisement

Από την Dataforce ανακοινώθηκαν τα στοιχεία από τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων για τον Αύγουστο (2026). Αυτές αφορούν τόσο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία και στην Ελβετία.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση αυτών, το νέο Volkswagen T-Roc ήταν το μοντέλο με τις περισσότερες ταξινομήσεις στην Ευρώπη τον συγκεκριμένο μήνα.

Το Tesla Model Y επέστρεψε δυναμικά στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας, έπειτα από μία από τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις του τον περασμένο Ιούλιο (2006).

Advertisement
Advertisement

Βάσει των δεδομένων της Dataforce, τον Αύγουστο το T-Roc κατέγραψε 12.185 ταξινομήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε πτώση κατά 17,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025.

Να σημειώσουμε ότι και τον ίδιο περυσινό μήνα το γερμανικό SUV μοντέλο ήταν στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στη δεύτερη θέση των ευρωπαϊκών πωλήσεων του Αυγούστου (2026) κατετάγη το Dacia Sandero με 11.996 ταξινομήσεις. Το supermini όχημα της ρουμανικής εταιρείας συνεχίζει σταθερά την πολύ καλή εμπορική πορεία του η οποία καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην ήπειρό μας.

Advertisement

Παρόλα αυτά, ο αριθμός πωλήσεών του τον περασμένο μήνα (Αύγουστος 2026) ήταν μειωμένος κατά 13,8%, συγκριτικά με αυτόν του ίδιου μήνα του 2025.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Volkswagen Golf το οποίο κατέγραψε μια από τις καλύτερες επιδόσεις ανοδικών πωλήσεων μεταξύ των μοντέλων που ήταν στην πρώτη τριάδα.

Advertisement

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο είχε 11.752 ταξινομήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, αριθμός που «μεταφράζεται» σε αύξηση κατά 23,7%, συγκριτικά με αυτόν τον ίδιο μήνα του 2025.

Τέταρτη βρέθηκε η Mercedes-Benz GLC με 11.591 πωλήσεις, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 61,2%, για τα δεδομένα της κατηγορίας της, σε σχέση με αυτές του Αυγούστου 2025.

Τέλος, την πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας συμπλήρωσε το Volkswagen Tiguan με 11.223 ταξινομήσεις οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 7,7%, συγκριτικά.

Advertisement

Στην έκτη θέση των ευρωπαϊκών πωλήσεων του Αυγούστου βρέθηκε το Citroen C3 με 10.375 ταξινομήσεις και αύξηση κατά 24,9% σε σχέση με αυτές του ίδιου περυσινού μήνα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη για την Tesla. To Model Υ, τον περασμένο Ιούλιο είχε καταταγεί στην 73η θέση της σχετικής λίστας πωλήσεων στην Ευρώπη.

Όμως, τον Αύγουστο -δηλαδή τον αμέσως επόμενο μήνα-  ξαναβρέθηκε στην πρώτη πρώτη δεκάδα. Συγκεκριμένα, ταξινομήθηκαν 10.281 μονάδες του και βρέθηκε στην έβδομη θέση (από την 73η, θυμίζουμε). Μάλιστα, ο αριθμός αυτός ήταν κατά 20,1% αυξημένος συγκριτικά με τον αντίστοιχο του Αυγούστου του 2025.

Το Model Y είχε βρεθεί στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς τόσο τον περασμένο Μάρτιο (2026) όσο και τον Ιούνιο.

Οι σημαντικές μηνιαίες διακυμάνσεις του συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την πρακτική της Tesla να αυξάνει τις παραδόσεις των οχημάτων της προς το τέλος κάθε τριμήνου του έτους, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τη θέση του μοντέλου στην εκάστοτε μηνιαία κατάταξη.

Η συμπλήρωση της πρώτης δεκάδας συντελέστηκε από το Toyota Yaris με 9.783 μονάδες (+0,8%), το Peugeot 208 με 9.601 (+11,1%) και το Toyota Yaris Cross με 9.600 ταξινομήσεις. Το τελευταίο σημείωσε πτώση κατά 20,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2025.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και το BYD Seal U, με 7.789 ταξινομήσεις οι οποίες είναι αυξημένες κατά 72,2%, που το έφεραν στην 21η θέση. Επίσης, μεγάλη αύξηση κατέγραψε και το BYD Atto 2. Τον Αύγουστο του 2025 είχε πουλήσει 712 μονάδες ενώ εφέτος 5.603, δηλαδή αύξηση κατά 686,9%. Αυτό κατετάγη 43o.

Οι πωλήσεις στο πρώτο οκτάμηνο του 2026
Παρά την απώλεια της πρώτης θέσης τον Αύγουστο, το Dacia Sandero παρέμεινε στην κορυφή των πωλήσεων της ευρωπαϊκής αγοράς για το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Συνολικά σημείωσε 145.424 ταξινομήσεις, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 11,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Στη δεύτερη θέση, για το ίδιο χρονικό διάστημα, βρέθηκε το Volkswagen Golf με 133.249 ταξινομήσεις και αύξηση κατά 2,9%, ενώ πολύ κοντά σε αυτό κατετάγη το Volkswagen T-Roc με 132.845 ταξινομήσεις. Ωστόσο, αυτές ήταν κατά 6,5% μειωμένες σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο του 2025.

Την πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας συμπλήρωσαν το Renault Clio με 128.941 πωλήσεις (-14,1%) και το Tesla Model Y με 126.395 (+50,7%).

Η πολύ μεγάλη αύξηση των ταξινομήσεων της Mercedes-Benz GLC τον περασμένο Αύγουστο αύξησε αντίστοιχα και τη θέση της στην κατάταξη του πρώτου οκταμήνου του 2026.

Συγκεκριμένα βρέθηκε στη 19η θέση της λίστας καθώς σε αυτό το διάστημα πούλησε συνολικά 90.319 μονάδες, αριθμός που ήταν αυξημένος κατά 29,2%, συγκριτικά με αυτόν το ίδιου χρονικού διαστήματος του 2025.

Μεταξύ των μοντέλων που κατέγραψαν μεγάλη αύξηση τις πωλήσεις τους ήταν επίσης οι Mercedes-Benz CLA (69.629 ταξινομήσεις, +123,2%), το Citroen C3 Aircross (68.528, +188,5%), το Opel Frontera (56.901 μονάδες, +211,7%) και το Skoda Elroq (77.126, +57,4%), αντίστοιχα.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η Geely θα κατασκευάζει SUV στην Ισπανία

Δοκιμή: Aston Martin Valhalla

Η McLaren που τράκαρε στη Γλυφάδα ξαναζεί – Ποιος την αγόρασε;





Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις