Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ευρωπαϊκά ψηφιακά διπλώματα: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Πιερρακάκης

Ελλάδα 8:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ευρωπαϊκά ψηφιακά διπλώματα: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Πιερρακάκης

ΝΕΑ

Ευρωπαϊκά ψηφιακά διπλώματα: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Πιερρακάκης

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να υιοθετήσει τα ψηφιακά διπλώματα που θα υπάρχουν σε φορητές συσκευές. Κάτι που ήδη γίνεται στην χώρα μας.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό και ολίγον σοβινιστικό, όμως η Ελλάδα φαίνεται ότι δείχνει τον δρόμο στους Ευρωπαίους σχετικά με τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μία σειρά προτάσεων για την οδήγηση στις χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και μία η οποία προβλέπει την εισαγωγή του ψηφιακού διπλώματος.

Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι μεγάλη και θα απαιτήσει πόρους και χρόνο, όμως θα απλοποιούσε την αναγνώριση μεταξύ των κρατών μελών, ενώ θα διευκόλυνε και την αντικατάσταση, την ανανέωση ή την ανταλλαγή των αδειών οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Η μετατροπή σε ψηφιακές των αδειών οδήγησης μοιάζει απλή, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πράξη ακολουθώντας όλους τους κώδικες ασφάλειας που πρέπει να ισχύουν. Επίσης πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη συμφωνία για τις προδιαγραφές σχετικά με την διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια.

Όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, όμως στόχος της ΕΕ είναι οι ψηφιακές άδειες να γίνουν κάποια στιγμή η βασική επιλογή. Παράλληλα όμως θα υπάρχουν και τα κανονικά διπλώματα, για όσους θέλουν να έχουν και αυτή την επιλογή.

Οι ψηφιακές άδειες θα διευκολύνουν και όσους εγκαθίστανται σε μία χώρα της Ευρώπης, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν επιπλέον εξετάσεις για να αποκτήσουν την άδεια οδήγησης της τόπου κατοικίας τους.

Advertisement

Η Επιτροπή θέλει επίσης μέσω των ψηφιακών αδειών να μπορεί να εισπράττει τα πρόστιμα των παραβάσεων. Όπως επισημαίνεται, το 2019 περίπου το 40% των διασυνοριακών παραβάσεων διαπράχθηκαν χωρίς να τιμωρηθεί κανένας.

Advertisement

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνει η παρακολούθηση των οδηγών για μια σειρά τροχαίων παραβάσεων. Εκτός από την υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, αυτές θα περιλαμβάνουν, την επικίνδυνη οδήγηση, την παράβαση της διπλής διαγράμμισης κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παράνομα διπλώματα: Οι εξεταστές έκλειναν τους ανιχνευτές!
Παράνομα διπλώματα: 90 υποψήφιοι από μία σχολή σε 1 μήνα
Τα διπλώματα ποιας χώρας θα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα;