Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αλλαξαν όλα στην γραφειοκρατία του αυτοκινήτου

Ελλάδα 5:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλαξαν όλα στην γραφειοκρατία του αυτοκινήτου

ΝΕΑ

Αλλαξαν όλα στην γραφειοκρατία του αυτοκινήτου

ΝΕΑ

Μέσα σε λίγους μήνες γκρεμίστηκε το τέρας στη γραφειοκρατίας το οποίο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στο αυτοκίνητο. Δείτε αναλυτικά…

Advertisement
Advertisement

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που οι διαδικασίες σχετικά με τις άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας ήταν καθημερινό γραφειοκρατικό βάσανο για χιλιάδες πολίτες. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε η υποδομή ψηφιακής διεκπεραίωσης για καμία διαδικασία με αποτέλεσμα στα γκισέ των Διευθύνσεων Μεταφορών των 13 Περιφερειών να επικρατούσε καθημερινά το αδιαχώρητο.

Η αλλαγή στον τομέα αυτό, στην πράξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός των διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2020 και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ το πρώτο έργο ήταν η ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας οδήγησης. Το Μάιο του 2020, ενάμιση μόλις μήνα μετά τη λειτουργία του gov.gr.

Advertisement
Advertisement

Πριν από το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, η μέση διάρκεια αναμονής για να πάρει κάποιος το δίπλωμά του ήταν περίπου 4 μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τους 6 μήνες. Με την προσωρινή άδεια οδήγησης, ο υποψήφιος οδηγός που πετυχαίνει και στην πρακτική δοκιμασία μπορεί μέσα σε διάστημα δύο ημερών να οδηγεί νόμιμα. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 560.000 προσωρινές άδειες οδήγησης.


Το Νοέμβριο του 2020 έγινε η ενοποίηση όλων των e-pass
, ύστερα από συμφωνία με όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, ενώ στη συνέχεια και στις 13 Περιφέρειες της χώρας έγιναν διαθέσιμες οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • ενημέρωση των στοιχείων των πολιτών στο μητρώο των αδειών οδήγησης προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το gov.gr wallet
  • αντικατάσταση και αντίγραφα των αδειών οδήγησης
  • ανανέωση αδειών οδήγησης
  • αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων
  • μεταβίβαση επιβατικών και δίκυκλων ιδιωτικής χρήσης
  • υπολογισμός των τελών για μεταβίβαση οχήματος και την έκδοση κωδικών RF/QR, για την πληρωμή τους μέσω web/mobile banking
  • έκδοση, ανανέωση και αντικατάσταση της κάρτας Ψηφιακού Ταχογράφου
Advertisement

 

Advertisement

Επίσης, σημαντικές διευκολύνσεις για οδηγούς και ιδιοκτήτες αποτέλεσαν και:

  • οι πλατφόρμες για τα σήματα για την απαλλαγή από το τέλος στάθμευσης και για την ελεύθερη κυκλοφορία στο δακτύλιο της Αθήνας των φιλικών προς το περιβάλλον οχήματα
  • το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα προγραμματισμού των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, θεωρητικών και πρακτικών, που πρώτη στην Ελλάδα εφαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • το MyAuto, που αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματός. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από το όχημά του χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.
  • Υποσύνολο των πληροφοριών του MyAuto (χωρίς να παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας) παρέχονται ανοικτά και δημόσια μέσω της πλατφόρμας opencar.services.gov.gr.

Τους επόμενους μήνες «παίρνουν σειρά» υπηρεσίες που θα απευθύνονται σε επαγγελματικές κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και η ψηφιακή παροχή τους αναμένεται να τονώσει την επιχειρηματικότητα με διαφανή και άμεσο τρόπο και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η νέα πλατφόρμα για τις ταξινομήσεις οχημάτων.

Επίσης θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος θεωρητικών εξετάσεων με υψηλά επίπεδα ασφάλειας στην ταυτοποίηση των εξεταζόμενων και θέματα που θα αντλούνται από «τράπεζα θεμάτων», όπως και στις πανελλαδικές, το οποίο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του 2023.

Advertisement

Τέλος, θα ακολουθήσει η ένταξη των απλουστευμένων/ψηφιοποιημένων διαδικασιών στο δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) η οποία είναι μια ουσιαστική και επιτακτική παρέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ευρωπαϊκά ψηφιακά διπλώματα: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Πιερρακάκης
Ποιες είναι οι αγαπημένες ψηφιακές υπηρεσίες των Ελλήνων οδηγών;
Έτσι θα γίνεται η online μεταβίβαση αυτοκινήτου!