Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται τα… τηλεκατευθυνόμενα ταξί! (+video)

Ελλάδα 16:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται τα… τηλεκατευθυνόμενα ταξί! (+video)

ΝΕΑ

Έρχονται τα… τηλεκατευθυνόμενα ταξί! (+video)

ΝΕΑ

Μια γερμανική start-up εταιρεία ονόματι Vay φέρνει τα πάνω-κάτω, σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των πελατών.

Advertisement
Advertisement

Κι όμως αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά. Γιατί όταν το αυτοκίνητο μπαίνει στη στροφή, μετά από λίγα λεπτά και ανοίξεις την πόρτα, παρατηρείς κάτι πολύ συγκεκριμένο: ο οδηγός λείπει!

Μια γυναικεία φωνή μιλάει από το μεγάφωνο. Η «Αντονέλα» (ας την ονομάσουμε έτσι) φαντάζεσαι ότι τηλεφωνεί από ένα γραφείο κάπου στο Λας Βέγκας και σου λέει ότι μπορείς να αναλάβω το αυτοκίνητο τώρα.

Δηλαδή, το ταξί έφτασα ελεγχόμενο από απόσταση, σαν τηλεκατευθυνόμενο, για να το χρησιμοποιήσει ο πελάτης και να ταξιδέψει στον προορισμό του. Έχει και συνέχεια…

Advertisement
Advertisement

Κάθεσαι πίσω από το τιμόνι και οδηγείς μερικά τετράγωνα, μέχρι τον προορισμό σου. Μετά πατάς ένα κουμπί και αποβιβάζεσαι και τότε η «Αντονέλα» αναλαμβάνει πάλι δράση από μακριά και το ταξί απομακρύνεται.

Εάν η start-up Vay από το Βερολίνο έχει τον τρόπο της, θα μπορούσαμε σύντομα να οδηγούμε ταξί όπως αυτό και στην Ευρώπη. Μια χούφτα αυτοκίνητα έχουν κυκλοφορήσει επίσημα στο Λας Βέγκας. «Μας έχουν υποσχεθεί εδώ και χρόνια ότι τα ρομπότ ταξί θα ξεκινήσουν σύντομα», λέει ο ιδρυτής της εταιρείας, Thomas von der Ohe.

Advertisement

«Είχαμε αρκετές κενές υποσχέσεις και τώρα προσφέρουμε μια λειτουργική εναλλακτική».

Advertisement

Οι οδηγοί περνούν την εργάσιμη μέρα τους στο γραφείο, καθισμένοι σε μια καρέκλα, ακολουθώντας μια διαδικασία που θυμίζει playstation.

Μπροστά τους υπάρχουν τρεις οθόνες, το τιμόνι, το γκάζι και τα πεντάλ φρένου. Επειδή οι οδηγοί χρησιμοποιούνται μόνο για την παράδοση και την επιστροφή των αυτοκινήτων, μπορούν να ολοκληρώσουν περισσότερες παραγγελίες, ο χρόνος εργασίας για τη μεταφορά επιβατών δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Στο τέλος θα είναι φθηνότερο για τον πελάτη, περίπου 30%, εκτιμά ο ιδρυτής von der Ohe, ωστόσο παραδέχεται ότι απέχουμε ακόμα πολύ, από το να δούμε αυτή την καινοτομία, που δεν σχετίζεται απόλυτα με την αυτόνομη οδήγηση, ως μαζικό τρόπο εξυπηρέτησης πελατών. Το project, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακό.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιες μάρκες επιλέγουν οι οδηγοί ταξί;
Mobility 2023: Η νέα BMW iX1 τα… σπάει με την ΣΠΑΝΟΣ ΑΕ
Έτοιμη η βασική plug-in υβριδική BMW iX1 eDrive20