Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχεται η online μεταβίβαση ΙΧ και δίκυκλων – Η τροπολογία!

Ελλάδα 20:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχεται η online μεταβίβαση ΙΧ και δίκυκλων – Η τροπολογία!

ΝΕΑ

Έρχεται η online μεταβίβαση ΙΧ και δίκυκλων – Η τροπολογία!

ΝΕΑ

Σε τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται πως θα γίνονται οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις.

Advertisement
Advertisement

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε τροπολογία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην οποία περιλαμβάνονται τόσο οι ψηφιακές άδειες οδήγησης και ταυτότητες όσο και η διαδικασία ηλεκτρονικής μεταβίβασης οχημάτων!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 3 της τροπολογίας: «Ψηφιοποίηση διαδικασίας μεταβίβασης επιβατηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης και χορήγησης άδειας κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Τροποποίηση άρθρου 2 ν. 722/1977 άρθρο 2 του ν. 722/1977 (Α’ 299), επέρχονται αλλαγές: α) παρ. 1 αντικαθίσταται, β) παρ. 2: βα) δεύτερο εδάφιο επικαιροποιείται διοικητική υπαγωγή Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών και τροποποιείται διαδικασία μεταβίβασης και έκδοσης άδειας αναφορά του μητρώου αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, ββ) προστίθεται τρίτο εδάφιο, γ) προστίθενται παρ. 2α και 2β, δ) παρ. 3: δα) πρώτο εδάφιο διαγράφεται πρόβλεψη βεβαίωσης από δημόσια οικονομική υπηρεσία και διορθώνονται οι αναφορές παραγράφους, δβ) δεύτερο εδάφιο προστίθεται αναφορά έκδοση βεβαίωσης υποβολής αιτήματος και διορθώνονται οι αναφορές παραγράφους, δγ) διαγράφεται τρίτο εδάφιο, ε) προστίθεται παρ. 4, στ) στις παρ. 2 και 3 επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και άρθρο 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 2                                                                        

Άδεια κυκλοφορίας επιβατηγών αυτοκινήτων και επιβατηγών μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσεως

Advertisement

1.Η άδεια κυκλοφορίας που χορηγείται στα επιβατηγά οχήματα του άρθρου 1, αποτελεί τίτλο κυριότητας. Η άδεια αυτή χορηγείται εφόσον έχουν καταβληθεί όλες οι οικονομικές επιβαρύνσεις για έκδοσή και έχει διενεργηθεί τεχνικός έλεγχος του υπό μεταβίβαση οχήματος, χωρίς διαπίστωση σοβαρών επικίνδυνων ελλείψεων, εφόσον όχημα υποχρεούται να έχει υποβληθεί αυτόν.

2.Η μεταβίβαση κυριότητας, από επαχθή αιτία, των επιβατηγών οχημάτων του παρόντος άρθρου συντελείται έγγραφη συμφωνία των μερών, οποία καταχωρείται ευθύνη τους, οικεία θέση άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, που προβλέπεται από παρ. 1. 0 αρμόδιος υπάλληλος Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών περιφερειακής ενότητας περιφέρειας, ενώπιον του οποίου γίνεται πράξη μεταβίβασης, κρατεί άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που μεταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του μητρώου αδειών κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου και Μεταφορών, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας όνομα του αγοραστή, ανεξάρτητα από διεύθυνση κατοικίας του, οποία και παραδίδεται αγοραστή. Προς σκοπό υλοποίησης παρούσας, πωλητής προσκομίζει βεβαίωση αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας περί οφειλής τελών κυκλοφορίας, καθώς και ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου.

Advertisement

2α. Η αίτηση για μεταβίβαση κυριότητας, από επαχθή αιτία, των επιβατηγών οχημάτων του παρόντος δύναται να υποβάλλεται Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών περιφερειακής ενότητας περιφέρειας επιλογής του αγοραστή, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που είναι προσβάσιμη μέσω Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). αίτηση αυτή, εξουσιοδoτείται αρμόδιος υπάλληλος Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών περιφερειακής ενότητας περιφέρειας, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που αφορoύν εκπλήρωση των φoρολογικών υποχρεώσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για μεταβίβαση και για έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς και στα δεδομένα που αφορούν τεχνικό έλεγχο του υπό μεταβίβαση οχήματος. Η άδεια κυκλοφορίας του υπό μεταβίβαση οχήματος παραδίδεται από αγοραστή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του αρμόδιο υπάλληλο Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών περιφερειακής ενότητας περιφέρειας, κρατεί. Και αμέσως, μέσω του μητρώου αδειών κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου και Μεταφορών, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας όνομα του αγοραστή, ανεξάρτητα από διεύθυνση κατοικίας του, οποία και παραδίδεται αγοραστή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Ημερομηνία έκδοσης άδειας κυκλοφορίας περίπτωση αυτή είναι ημερομηνία έκδοσης βεβαίωσης υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης κυριότητας του επιβατηγού οχήματος, που προβλέπεται παρ. 2β, εφόσον έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και κάτοχός του έχει ισχύ Δελτίο τεχνικού Ελέγχου (Δ.Τ.Ε.).

2β. Oλοκλήρωση υποβολής αίτησης για μεταβίβαση κυριότητας που προβλέπεται παρ. 2α χορηγείται αγοραστή, μέσω Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης κυριότητας του επιβατηγού οχήματος, οποία δύναται αγοραστής να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί ελληνικής επικράτειας υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών.

3.Για να υλοποιηθούν τα αναφερόμενα στις παρ. 2, 2α και 2β, πρέπει να έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για μεταβίβαση και για έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Με την επιφύλαξη της Παρ. 6 του άρθρου 5 του ν.δ. 1146/1972 (Α’ 84), πωλητής από χρονολογία που έλαβε χώρα κατά τις Παρ. 2, 2α και 2β μεταβίβαση έκδοση βεβαίωσης υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης, έχει υποχρέωση να αποζημιώσει οποιονδήποτε τρίτο να καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και τέλη και εισφορές που συμβεβαιώνονται, εξαίρεση περίπτωση που υπάρχει οφειλή του από Φόρο κληρονομίας, δωρεάς, προίκας γονικής παροχής.

Advertisement

4.Kοινή απόφαση των Υπουργών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύνανται να καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής διαδικασίας μεταβίβασης κυριότητας, από επαχθή αιτία, των επιβατηγών οχημάτων του Παρόντος άρθρου μέσω Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).»

Να υπενθυμίσουμε πως η Περιφέρεια Αττικής έχει προτείνει από τον Σεπτέμβριο του 2020 την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής μεταβίβασης οχημάτων

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πότε θα λειτουργήσει η πλατφόρμα

Μετά το ψηφιακό δίπλωμα και την αστυνομική ταυτότητα στο wallet του κινητού τηλεφώνου που θα ισχύσουν από τις 27 Ιουλίου μία ακόμη online εφαρμογή έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου που αφορά στις online μεταβιβάσεις οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, οι online μεταβιβάσεις θα αφορούν αρχικά μόνο τα αυτοκίνητα και δίκυκλα και όχι στα επαγγελματικά οχήματα, οι οποίες αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται μόνο με την αυτοπρόσωπη ή με εξουσιοδότηση παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών των κατά τόπους Περιφερειών, αφού καταβληθούν τα προβλεπόμενα τέλη μεταβίβασης. Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022. Παράλληλα με την έναρξη της υπηρεσίας online μεταβίβασης οχημάτων οι πολίτες θα έχουν και την επιλογή της αυτοπρόσωπης παρουσίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης κάποιου ΙΧ ή δίκυκλου.

Ωστόσο, με την online μεταβίβαση αυτό τον τρόπο τόσο οι Διευθύνσεις Μεταφορών όσο και οι εμπορίες αυτοκινήτων θα μεταβιβάζουν ηλεκτρονικά αυτοκίνητα και δίκυκλα χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πωλητή ή του αγοραστή στις κατά τόπους διευθύνσεις μεταφορών γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο τόσοι οι πολίτες, οι επαγγελματίες όσο και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών.

Με τις online μεταβιβάσεις οχημάτων σε λίγο οι πολίτες θα μπορούν να παρακάμπτουν τις… «παράγκες» που βρίσκονται έξω από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους «εξυπηρετούν» έναντι αμοιβής.

Η εφαρμογή της online μεταβίβασης σχεδιάζεται και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ).

Οι ψηφιακές μεταβιβάσεις οχημάτων θα πραγματοποιούνται μέσω μιας νέας πλατφόρμας μέσω της οποίας για την ολοκλήρωση της πράξης δεν θα χρειάζεται να προσκομίζεται κανένα δικαιολογητικό (χειρόγραφη αίτηση, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου ΚΤΕΟ, βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κ.λπ.).

Ήδη οι πολίτες μέσω της υπηρεσίας «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου» μπορούν να υπολογίζουν τα τέλη (αδείας και μεταβίβασης) που απαιτούνται για τη μεταβίβαση οχήματος. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν σε ένα και μόνο σημείο συγκεντρωμένους τους περίπου 80 τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στους οποίους πληρώνονται τα τέλη, ανάλογα με την υπηρεσία μεταφορών της επιλογής τους, ώστε να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του οχήματος.

Με την νέα υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχήματος, αγοραστές και οι πωλητές θα γλιτώσουν και από το κυνηγητό των υπόλοιπων εγγράφων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση, Άδεια κυκλοφορίας οχήματος, Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και φωτοαντίγραφο, Αποδεικτικό καταβολής τέλους έκδοσης Άδειας και τέλους Μεταβίβασης οχήματος, Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) αν ο πωλητής χρωστούσε το όχημα, Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ κ.ά.

Με την επίσημη λειτουργία της πλατφόρμας για την υποβολή με ηλεκτρονικά μέσα του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών η μεταβίβαση οχημάτων θα ολοκληρώνεται με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση, χωρίς εμπλοκή του πολίτη, των δικαιολογητικών που υπάρχουν ήδη στη διάθεση του δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επιβεβαίωση Newsauto για σβήσιμο κλήσεων και online μεταβιβάσεις
Online οι μεταβιβάσεις ΙΧ, «Big Brother» σε point system, εξεταστές και Ταξί!
Τελειώνει και το… γρηγορόσημο στις μεταβιβάσεις οχημάτων!