Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στο… κινητό τηλέφωνο και η άδεια οδήγησης! – Τι άλλο έρχεται

Ελλάδα 10:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στο… κινητό τηλέφωνο και η άδεια οδήγησης! – Τι άλλο έρχεται

ΝΕΑ

Στο… κινητό τηλέφωνο και η άδεια οδήγησης! – Τι άλλο έρχεται

ΝΕΑ

Με… ηλεκτρικό δίπλωμα και ταυτότητα θα κυκλοφορούν οι οδηγοί από τον Ιούλιο ενώ έπεται συνέχεια με e-Άδεια Κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, Τέλη Κυκλοφορίας και ιστορικό συντήρησης.

Advertisement
Advertisement

Tέλος το δίπλωμα οδήγησης, η αστυνομική ταυτότητα, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ για τον πολίτη καθώς από τον Ιούλιο έρχεται νέα εφαρμογή που θα τα αντικαταστήσει και θα υπάρχουν online στο κινητό τηλέφωνο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι εντός του Ιουλίου η αστυνομική ταυτότητα, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης «περνούν» στο κινητό σε μια εφαρμογή τύπου wallet.

Advertisement
Advertisement

«Ήδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητα από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον Covid, εκεί όπου είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούσε κάποιος να προσθέσει και την ταυτότητά του. Τώρα η ταυτότητα θα αποκτήσει κανονική μορφή κι εντός της χώρας θα μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με την ταυτότητά του και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό του», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίσης ο κ. Πιερρακάκης τόνισε επίσης ότι: «Στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Θα μπαίνει ο πολίτης στο gov.gr στην εφαρμογή, θα βάζει τους κωδικούς του, θα κατεβάζει την αστυνομική του ταυτότητα και το δίπλωμα και θα τα έχει στο κινητό του. Διευκρίνισε ότι οι πολίτες θα χρειάζεται να γνωρίζουν ένα μόνο μοναδικό αριθμό «θα έχουμε τον ΑΦΜ συν τρία ψηφία μπροστά από τον ΑΦΜ. Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλοεπιδρά με αυτόν τον κωδικό» είπε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Η εν λόγω εφαρμογή με την ονομασία Car Wallet θα περιλαμβάνει:

Advertisement

-Δίπλωμα Οδήγησης

-Άδεια Κυκλοφορίας Οχήματος

Advertisement

-Τέλη Κυκλοφορίας

-Πιστοποιητικό ΚΤΕΟ

-Αντίγραφο Ασφαλιστικού Συμβολαίου οχήματος,

Advertisement

– Ιστορικό Συντήρησης Οχήματος, κλπ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις Αρχές οπότε και οι αστυνομικοί ή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν σε έναν απλό έλεγχο να διαπιστώσουν ποιοι κάτοχοι οχημάτων δεν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας, δεν έχει περάσει από τακτικό τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) και δεν έχουν πληρώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Παράλληλα οι υποψήφιοι αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα μπορούν να δουν μέχρι και το ιστορικό συντήρησης ενός οχήματος που τους ενδιαφέρει και να διαπιστώσουν αν έχει συντηρηθεί σωστά και δεν φέρει κάποιο «μαϊμού» book service.

Προσεχώς και online μεταβίβαση ΙΧ και δικύκλων

Η μεταβίβαση των αδειών κυκλοφορίας Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και Δικύκλων με την ισχύουσα διαδικασία γίνεται με την αυτοπρόσωπη ή με εξουσιοδότηση παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας αφού καταβληθούν τα προβλεπόμενα τέλη μεταβίβασης.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η καθιέρωση της διαδικασίας αυτής ηλεκτρονικά ώστε οι πολίτες να μπορούν να πραγματοποιούν τις πράξεις αυτές χωρίς την υποχρεωτική παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας ή στα ΚΕΠ και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση του.

Η online μεταβίβαση των οχημάτων αναμένεται να ξεμπλοκάρει εντελώς τις Διευθύνσεις Μεταφορών καθώς κάθε χρόνο μεταβιβάζονται πάνω από 400.000 οχήματα και τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής μεταβαίνουν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των οχημάτων…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται το… Car Wallet και η online μεταβίβαση οχημάτων!
Ετοιμάζεται και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των οδηγών
Τελειώνει και το… γρηγορόσημο στις μεταβιβάσεις οχημάτων!