Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αποκάλυψη για διπλώματα: «Όχι» της ΕΕΤΤ στον… Big Brother!

Ελλάδα 4:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκάλυψη για διπλώματα: «Όχι» της ΕΕΤΤ στον… Big Brother!

ΝΕΑ

Αποκάλυψη για διπλώματα: «Όχι» της ΕΕΤΤ στον… Big Brother!

ΝΕΑ

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ξεκαθαρίζει ότι απαγορεύεται η χρήση εξοπλισμού παρεμπόδισης μετάδοσης σήματος.

Advertisement
Advertisement

Με μια ξεκάθαρη απάντηση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προς την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών τραβά κυριολεκτικά «χειρόφρενο» στα σχέδια του κυβερνητικού επιτελείου για συστήματα τύπου «Big Brother» στις θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης!

Όπως αποκαλύπτει το Newsauto.gr, η EETT απάντησε στην Περιφέρεια Αττικής που αιτήθηκε την βοήθειά της σχετικά με τη χρήση Ραδιοεξοπλισμού για την παρεμπόδιση μετάδοσης σήματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι η πώληση και η χρήση Jammers δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις Οδηγίες 2014/30 και 2014/53 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νομοθέτηση πλαισίου για χρήση των συσκευών αυτών αποκλειστικά για σκοπούς που αφορούν την δημόσια ασφάλεια παραμένει εκκρεμής και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ.».

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο το θέμα δεν αγγίζει μόνο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, περιλαμβάνει επιπλέον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης!

Επειδή πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα ψιθυρίζονται για το αδιάβλητο των θεωρητικών εξετάσεων (σήματα), με αφορμή τα συχνά κρούσματα αντιγραφής με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ψείρες, μικροκάμερες κ.ά) ,φαίνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση ραδιοεξοπλισμού αποτροπής της αντιγραφής στις αίθουσες εξετάσεων, όπως κλωβοί ή jammers, δεν υφίσταται κατ΄ ομολογία της ΕΕΤΤ.

Advertisement

Η ερώτηση που απεστάλη από την Περιφέρεια Αττικής  προς την ΕΕΤΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι προσπάθειες έξωθεν παρεμβάσεων με σκοπό την υποβοήθηση εξεταζόμενων υποψήφιων οδηγών με την βοήθεια ασύρματης επικοινωνίας (κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, «ψείρες», μικροκάμερες, κ.λπ.) χωρίς να μπορούν να παρεμποδιστούν από υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών αφού ο έλεγχος για τον εντοπισμό ασύρματων συσκευών προϋποθέτει σωματικό έλεγχο, τον οποίο δύναται να διενεργήσουν αποκλειστικά τα Τμήμα Ασφαλείας. Για την αντιμετώπιση των προαναφερομένων, μέχρι σήμερα, εφόσον υπήρχε η υποψία για την υποβοήθηση συγκεκριμένου υποψηφίου, ζητούνταν η συνδρομή των Τμημάτων Ασφαλείας η οποία είχε ως αποτέλεσμα, εφόσον καταλαμβανόταν ο υποψήφιος να υποβοηθείται με οποιονδήποτε τρόπο η σύλληψή τους και το σχηματισμό δικογραφίας, πέραν των ως άνω αναφερόμενων κυρώσεων από τις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών, δίχως να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ριζικά, ενώ επέφερε περαιτέρω προβλήματα όπως την στοχοποίηση υπαλλήλων.

Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι κατά την διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών και οδηγών στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 διαπιστώθηκε με την συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, η ύπαρξη μηχανισμών αναμετάδοσης σημάτων σε δύο υποψήφιους οδηγούς ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν διαπιστωθεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Advertisement

Με έγγραφά μας έχουμε ζητήσει την συνδρομή τόσο της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής όσο και των αρμοδίων Αστυνομικών Τμημάτων, ωστόσο είναι γεγονός ότι τα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να διαθέτουν το προσωπικό τους κατά τη διενέργεια κάθε εξέτασης.

Τα προαναφερόμενα προβλήματα λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την αποστολή ανώνυμης καταγγελίας μέσω e-mail την οποία σας επισυνάπτουμε προκειμένου να κατανοήσετε και να αξιολογήσετε την κατάσταση.

Κατόπιν των παραπάνω θεωρούμε πλέον επιτακτική ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αδιάβλητη και ομαλή διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών όπως τη χρήση ραδιοεξοπλισμού για την μη αναμετάδοση σημάτων.

Advertisement

Παρακαλούμε την συνδρομή σας και την τεχνογνωσίας σας αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης τέτοιου εξοπλισμού και την επιλογή του.»

Να υπενθυμίσουμε πως η Περιφέρεια Αττικής έχει υποβάλλει απανωτά αιτήματα νομοθετικής ρύθμισης προς τα συναρμόδια υπουργεία, ωστόσο μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το σχετικά με την εφαρμογή μέτρων διακοπής κάθε ασύρματης επικοινωνίας, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και κάθε άλλου ηλεκτρονικού ή άλλου μέσου, το οποίο καθιστά διαβλητή ή εμποδίζει τη διαδικασία της θεωρητικής εξέτασης.

Η απάντηση της ΕΕΤΤ διαβιβάστηκε σε όλες τις Διευθύνσεις Μεταφορών στην οποία επισημαίνεται ότι: «Στο πλαίσιο λήψης περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση της ομαλής και αδιάβλητης διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών που διενεργούνται καθημερινά στις Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών και με αφορμή το θέμα ‘Διαφθορά στις Θεωρητικές Εξετάσεις για την απόκτηση αδειών οδήγησης’, απευθυνθήκαμε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, αναζητώντας την τεχνογνωσία της αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης ραδιοεξοπλισμού για την μη αναμετάδοση σημάτων και την επιλογή του.

Σας διαβιβάζουμε την (γ) σχετική απάντηση της Διεύθυνσης Φάσματος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για την ενημέρωση σας και παρακαλούμε για τη συνδρομή σας ως προς τη νομοθέτηση πλαισίου αναφορικά με την θωράκιση των αιθουσών στις οποίες διενεργούνται οι θεωρητικές εξετάσεις από εξωτερικές παρεμβάσεις (κλωβός διακοπής ασύρματης επικοινωνίας, jammers κ.λ.π.).»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιοι αποκτούν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις!
Δύο ακόμη… James Bond σε θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης!
Πήγαν να δώσουν εξετάσεις με εξοπλισμό… James Bond!