Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Επιβεβαίωση newsauto: Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά

Ελλάδα 3:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιβεβαίωση newsauto: Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά

ΑΓΟΡΑ

Επιβεβαίωση newsauto: Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά

ΑΓΟΡΑ

Η εντολή είχε δοθεί από τον Πρωθυπουργό και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία βρήκαν τα κονδύλια και συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Advertisement
Advertisement

Όπως είχε αποκαλύψει το newsauto, παρά την προσωρινή παύση -λόγω εξαντλήσεως των χρημάτων- του πολύ σημαντικού προγράμματος επιδότησης της ηλεκτροκίνησης που τρέχει εδώ και τρία χρόνια, η Κυβέρνηση… πάλευε με τα κονδύλια για να τη συνεχίσει.

Ετσι πριν λίγο ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν τα χρήματα και ενισχύεται το υπάρχον πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Με τροποποίηση  της Κοινής Υπουργικής Απόφασης λοιπόν, αποφασίστηκε η παράταση του Προγράμματος έως τον Απρίλιο του 2024, με αύξηση της χρηματοδότησης και τροποποίηση του πλαισίου, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων και η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα, με την ΚΥΑ που υπεγράφει τροποποιείται ο Β΄ Κύκλος του Προγράμματος ως εξής:

• Αυξάνεται ο προϋπολογισμός της δράσης στα 65 εκατ. ευρώ και παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς αδιάθετων πόρων από μία κατηγορία οχημάτων σε άλλη, για την οποία οι πόροι έχουν εξαντληθεί.

•  Ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την υποβολή δελτίου παραγγελίας οχήματος από τον δικαιούχο, με καταβολή προκαταβολής ή συμφωνητικού χρονομίσθωσης με προκαταβολή. Η ρύθμιση αφορά αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και συμπεριληφθεί ή θα συμπεριληφθούν σε απόφαση υπαγωγής. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη υποβολής των ανωτέρω, η αίτηση θα απορρίπτεται και το ποσό της επιδότησης θα αποδεσμεύεται.

Advertisement

• Περιορίζεται το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος από 12 σε 8 μήνες, από την ημερομηνία υπαγωγής στο Πρόγραμμα.

• Με τις παραπάνω ρυθμίσεις περιορίζεται το πλήθος των αιτήσεων που παραμένουν ανενεργές και απελευθερώνονται πόροι για την υποβολή νέων αιτήσεων από ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Advertisement

Την ΚΥΑ υπέγραψαν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία -που έπρεπε σε κοινή γραμμή να έρθουν σε συνεργασία: Υπέγραψαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

Ετσι, παρατείνεται κατά τέσσερις (4) μήνες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα, από 31/12/2023 σε 30/4/2024.

Θυμίσουμε ότι με το «Κινούμαι Ηλεκτρικάτο ποσοστό επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου για τα φυσικά πρόσωπα είναι 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 8.000 ευρώ, ενώ παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ αν η αγορά συνοδεύεται με απόσυρση και άλλα 500 ευρώ για αγορά έξυπνου φορτιστή. Συνεπώς, το μέγιστο ποσό της επιδότησης για φυσικά πρόσωπα μπορεί να φθάσει μέχρι 9.500 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις είναι:
  • έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000€ για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).
  • έως 30% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€ για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e
  • 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€.
Advertisement

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Ξεκάθαρη εντολή: Γεμίστε την Ελλάδα με ηλεκτρικά
Μητσοτάκης στο Greece Talks: «Πρέπει να είναι όλα ηλεκτρικά»
Πληρωμή 22.000 ευρώ για το πρώτο «πράσινο ταξί»!
Η αδικία του Κινούμαι Ηλεκτρικά