Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ξεκάθαρη εντολή: Γεμίστε την Ελλάδα με ηλεκτρικά

Ελλάδα 13:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξεκάθαρη εντολή: Γεμίστε την Ελλάδα με ηλεκτρικά

Mobility

Ξεκάθαρη εντολή: Γεμίστε την Ελλάδα με ηλεκτρικά

Mobility

Ξεκάθαρη είναι η εντολή του Πρωθυπουργού προς τα αρμόδια Υπουργεία για την άμεση μετάβαση της χώρας προς την ηλεκτροκίνηση…

Advertisement
Advertisement

Η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων από τον τομέα των μεταφορών αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα, καθώς προχωρά προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασικό μέσο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Το σχέδιο θέλει μια εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους της Ελλάδας μέσα στα επόμενα 7 χρόνια. Συγκεκριμένα, στο βασικό σενάριο, προβλέπεται ότι το 30% των νέων αυτοκινήτων που θα ταξινομούνται θα είναι ηλεκτρικά, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 50%.

Advertisement
Advertisement

Το κλειδί για αυτήν την επιτυχία είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω χρηματοδοτικών μέτρων. Προγράμματα επιδότησης και πρωτοβουλίες όπως το “Κινούμαι Ηλεκτρικά” το οποίο επιβάλλεται να συνεχιστεί, αλλά και η δράση “Πράσινα Ταξί” η οποία αρχίζει να κινείται και άλλες δράσεις. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 31.000 αιτήσεις για επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα.

Που φορτίζουμε;
Σύμφωνα με το σχέδιο, έως το 2030 θα πρέπει να δημιουργηθούν περίπου 9.000 νέα δημόσια σημεία φόρτισης, ενώ θα χρειαστούν έως και 13.000 σημεία φόρτισης μέχρι το 2025.

Τα αυτοκίνητα δεν είναι το μόνο μέσο που πρόκειται να εξηλεκτριστεί. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών ελαφρών φορτηγών, από περίπου 30.600 σήμερα σε περισσότερα από 460.000 μέχρι το 2030.

Advertisement

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο μεταφορών. Το σχέδιο για «γεμίστε την χώρα με ηλεκτρικά οχήματα» είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πράσινης κινητικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ζητούμενο είναι να δοθούν σοβαρά οικονομικά κίνητρα ώστε να προχωρήσει ο κόσμος σε αυτή τη πολύ σημαντική και κοστοβόρα μετάβαση.

Advertisement

Πρώτος και άμεσος στόχος λοιπόν είναι σήμερα να βρεθούν τα χρήματα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» του οποία τα χρήματα εξαντλήθηκαν.
Δεύτερος να σχεδιαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα το οποίο να τραβήξει όσο δυνατόν περισσότερο, ακόμα και όλη την επόμενη τετραετία…

Μείνετε συντονισμένοι…

 

Advertisement

ΑΚΟΜΑ:
Χωρίς φθηνά ηλεκτρικά η Ευρώπη χάνεται!
Η φορολογία «όπλο» ενάντια στην κλιματική αλλαγή!
«Πράσινο φως» για τα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Podcast: Τα ηλεκτρικά και οι άλλοι…