Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Επαναφέρει τον Wankel η Mazda (+video)

Ελλάδα 15:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Επαναφέρει τον Wankel η Mazda (+video)

ΝΕΑ

Επίσημο: Επαναφέρει τον Wankel η Mazda (+video)

ΝΕΑ

Θα ενσωματώνεται από το ηλεκτροκίνητο Mazda MX-30 και θα λειτουργεί ως range-extender.

Advertisement
Advertisement

Το όραμα της μάρκας για μετριασμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mazda, Akira Marumoto, σε βίντεο που δημοσίευσε η μάρκα.

Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί (σ.σ. μερική-υπήρχε έντονη φημολογία) έκπληξη είναι η ανακοίνωση πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα επαναφέρει τους περιστροφικούς κινητήρες Wankel. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2021 και μετέπειτα το μοτέρ θα δοκιμαστεί και σε πολλά πρωτότυπα μοντέλα, ενώ θα ενσωματώνεται επίσημα στη δεύτερη έκδοση του ηλεκτροκίνητου MX-30.

Advertisement
Advertisement

Ο κραταιός άνδρας της ιαπωνικής μάρκας δεν προέβη σε λεπτομέρειες αναφορικά με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που θα ενσωματώσουν τον συγκεκριμένου τύπου κινητήρα, κρίνεται ωστόσο πιθανό να φιλοξενηθεί, σε πρώτο στάδιο, από τα μοντέλα που ανήκουν στις μικρότερες κατηγορίες.

Ο περιστροφικός κινητήρας Wankel θα αξιοποιηθεί από τη Mazda στα «εξηλεκτρισμένα» οχήματα ως γεννήτρια, κάτι που είναι εφικτό λόγω των μικρών διαστάσεων και της ενεργειακής του αποδοτικότητας.

Advertisement

Ειδικότερα, με φόντο το MX-30, ο Wankel θα χρησιμοποιείται ως range-extender. Εν ολίγοις, θα αυξάνει την αυτονομία του SUV μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα αποθηκεύεται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και στη συνέχεια θα τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα.

Οι Ιάπωνες δεν βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς, το 2012, είχαν χρησιμοποιήσει έναν περιστροφικό κινητήρα Wankel ως γεννήτρια ρεύματος στο πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο Mazda 2, επιτυγχάνοντας τον διπλασιασμό της αυτονομίας του.

Advertisement

Δείτε επίσης:

Νέο πρωτότυπο Mazda

Advertisement

Το ηλεκτρικό SUV της Mazda στην Ελλάδα (+τιμές)

Το απόλυτο sleeper Mazda Miata (video)