Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Το ηλεκτρικό SUV της Mazda στην Ελλάδα (+τιμές)

Ελλάδα 2:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το ηλεκτρικό SUV της Mazda στην Ελλάδα (+τιμές)

Mobility

Το ηλεκτρικό SUV της Mazda στην Ελλάδα (+τιμές)

Mobility

Η Mazda μπαίνει στην Ελληνική αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων με το MX-30. Με κινητήρα 143 ίππων, κίνηση εμπρός και αυτονομία 200 χλμ, πρόκειται για ένα στιλάτο και ευέλικτο SUV.

Advertisement
Advertisement

Το νέο Mazda MX-30 είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής της Mazda

Tο αμιγές ηλεκτρικό Sport Utility Vehicle της Mazda είναι η πιο πρόσφατη έκφραση της σχεδιαστικής φιλοσοφίας Kodo. Το στιλ δίνει έμφαση στην σχεδίαση του αμαξώματος, που μοιάζει σαν «ενιαία οντότητα», με τις αντίθετα ανοιγόμενες πόρτες (freestyle doors χωρίς κεντρική κολόνα, όπου οι εμπρός ανοίγουν προς τα μπροστά σε γωνία 82°, ενώ οι πίσω αντίθετα, σε γωνία 80° ) και τις γυάλινες επιφάνειες να αποκαλύπτουν ένα ευρύχωρο και φωτεινό εσωτερικό. Τα πλαίσια των τζαμιών μπορούν να διακοσμηθούν είτε με μαύρη ή με ασημί μεταλλική βαφή. Η οροφή είναι σε μαύρη απόχρωση ώστε να τονίζει τη ρευστότητα των στοιχείων του αμαξώματος. Η τελευταία όπως και τα πλαίσια των πλευρικών παραθύρων συνδυάζονται με τις αποχρώσεις του αμαξώματος σε Soul Red Crystal, Polymetal Grey ή Ceramic Metallic. Εναλλακτικά, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μία παλέτα πέντε ακόμα εξωτερικών χρωμάτων.

Advertisement
Advertisement

Στο εσωτερικό
Η οδηγοκεντρική σχεδίαση της θέσης οδήγησης κάνει το MX-30 να ξεχωρίζει. Τα εμπρός καθίσματα διαθέτουν μηχανισμό όπου με ένα άγγιγμα αναδιπλώνει την πλάτη και μετακινεί ταυτόχρονα ολόκληρο το κάθισμα προς τα εμπρός, προσφέροντας έτσι άνετη είσοδο και έξοδο των επιβατών από τις πίσω θέσεις. Για πρώτη φορά σε μοντέλο της Mazda, το κάτω τμήμα της κονσόλας ενσωματώνει σε μία οθόνη αφής των 7ιντσών, το σύστημα ελέγχου του κλιματισμού.

Η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, τα οποία έχουν προσεκτικά επιλεγεί δίνουν μία ξεχωριστή εμφάνιση. Τόσο οι θήκες της κεντρικής κονσόλας όσο και το εσωτερικό των χειρολαβών των θυρών, είναι επενδυμένα με το παραδοσιακό υλικό από φελλό, που συλλέγεται χωρίς υλοτόμηση, από το φλοιό των δέντρων. Οι επενδύσεις στα πάνελ των θυρών είναι από ύφασμα που προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Advertisement

Για το εσωτερικό υπάρχει η επιλογή μεταξύ δύο χρωματικών συνδυασμών:

  • Modern Confidence – λευκή δερματίνη με μίξη υφασμάτινων λεπτομερειών, πορτοκαλί εμφανείς ραφές και φυσικός φελλός.
  • Industrial Vintage – καφέ δερματίνη με 20% ανακυκλωμένο ύφασμα σε απόχρωση denim και σκούρος φελλός. Το εσωτερικό διατίθεται επίσης και σε συνδυασμό μαύρων υφασμάτινων επενδύσεων και φυσικού φελλού.
  • Ο εργονομικός σχεδιασμός των καθισμάτων διατηρεί τη λεκάνη σε όρθια θέση και βοηθά τη σπονδυλική στήλη στη διατήρηση της φυσικής στάσης σε μορφή «S», ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη έμφυτη ικανότητα ισορροπίας που διαθέτει ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός.

Η αρχιτεκτονική κατασκευής Skyactiv-Vehicle του MX-30 προσαρμόζεται στην αμιγώς ηλεκτρική οδηγική συμπεριφορά. Οι κάθετες, διαμήκεις και πλευρικές συναρμογές του αμαξώματος αυξάνουν κατακόρυφα το βαθμό ακαμψίας, βοηθώντας τη λειτουργία των ελαστικών και των αμορτισέρ. Τέλος η συστοιχία των μπαταριών είναι πλήρως ενσωματωμένη στο αμάξωμα και αποτελεί δομικό στοιχείο του.

Advertisement

 

Τεχνολογία e-Skyactiv

Advertisement

Η νέα τεχνολογία ηλεκτροκίνησης e-Skyactiv της Mazda, περιλαμβάνει ένα σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) και μία μπαταρία ιόντων λιθίου ισχύος 35.5 kWh. Κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς με ισχύ τα 105 kW / 143 ίππους, 265Nm ροπής και αυτονομία της τάξεως των 200χλμ. (WLTP συνδυασμένη).
Υπάρχουν δύο επιλογές φόρτισης – στάνταρ με παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος, ή ταχεία με παροχή συνεχούς ρεύματος (DC). Η φόρτιση μέσω παροχής με συνεχές ρεύμα είναι σχεδιασμένη ώστε να πληροί τις προδιαγραφές συστήματος 125A Combo, ενώ η φόρτιση μέσω παροχής εναλλασσόμενου μπορεί να υποστηρίξει ισχύ έως 6.6KW.

Η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Η διευρυμένη γκάμα των τεχνολογιών i-Activsense περιλαμβάνει πλέον δύο νέα συστήματα: Το σύστημα έξυπνης υποστήριξης πέδησης (Smart Brake Support – SBS) με τη λειτουργία Turn-Across Traffic, και το σύστημα διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας με Road Assist & έλεγχο τυφλών σημείων (Blind Spot Assist).

Επιπλέον υπάρχουν τα συστήματα Πρόληψης ατυχήματος και περιορισμός επιπτώσεων, Έξυπνο σύστημα υποστήριξης πέδησης (Smart Brake Support [Πίσω] (SBS-R), το Smart Brake Support πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας [Rear Crossing] (SBS-RC), και το Smart Brake Support (SBS) με λειτουργία Turn-Across Traffic.
Σύστημα προειδοποίησης επικείμενων κινδύνων – Προσαρμοζόμενα φώτα LED (Adaptive LED Headlights – ALH), έλεγχος προβολέων (High Beam Control – HBC), έλεγχος πίσω περιβάλλοντος (360° View Monitor), Προειδοποίηση εμπρός διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Front Cross Traffic Alert – FCTA), Έλεγχος τυφλών σημείων (Blind Spot Monitoring – BSM), προειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert – RCTA), Σύστημα προειδοποίησης ακούσιας εκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Departure Warning System – LDWS), σύστημα διατήρησης πορείας στα όρια της λωρίδας (Lane-keep Assist System – LAS), διατήρηση πορείας σε έκτακτη ανάγκη (Emergency Lane Keeping) με Road Keep Assist και έλεγχος τυφλών σημείων (Blind Spot Assist).

Αναγνώριση πινακίδων οδικής σημάνσεως (Traffic Sign Recognition System – TSR), έξυπνο σύστημα διατήρησης ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance – ISA), Προειδοποίηση απόσπασης προσοχής του οδηγού (Driver Attention Alert – DAA), Παρακολούθηση συμπεριφοράς οδηγού (Driver Monitoring), Mazda Radar Cruise Control (MRCC), Υποστήριξη σε ταξίδι και σε μποτιλιάρισμα (Cruising & Traffic Support – CTS).

Οι τιμές του Mazda MX-30 με την κρατική επιδότηση διαμορφώνονται ως εξής:

MX-30/e-Skyactiv/GT: 33.043 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/Launch Edition/Luxury-Modern: 33.403 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/Launch Edition/Luxury-Vintage: 33.403 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/GT Plus: 33.834 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/GT Plus/ Luxury Modern: 35.153 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/GT Plus/ Luxury Modern/Premium: 36.295 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/GT Plus/ Luxury Vintage: 35.153 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/GT Plus/ Luxury Vintage/Premium: 36.295 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/GT Plus/ Luxury Modern/Premium/SR: 37.174 ευρώ
MX-30/e-Skyactiv/GT Plus/ Luxury Vintage/Premium/SR: 37.174 ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Βραβείο Red Dot design 2020 για τα νέα Mazda CX-30 και MX-30 (+video)

Η Mazda μπαίνει στην αρένα της ηλεκτροκίνησης

Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της Mazda