Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Το RZ 450e είναι το νέο ηλεκτρικό Lexus

Ελλάδα 9:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Το RZ 450e είναι το νέο ηλεκτρικό Lexus

ΝΕΑ

Επίσημο: Το RZ 450e είναι το νέο ηλεκτρικό Lexus

ΝΕΑ

Την δική της απόπειρα ξεκινά η Lexus, όσον αφορά τον ηλεκτρικό στόλο της.

Advertisement
Advertisement

Αυτός εγκαινιάζεται με ένα ιδιαίτερο και άκρως ενδιαφέρον crossover.

To RZ 450e όπως ονομάζεται, βασίζεται στην νέα πλατφόρμα e-TNGA της Toyota και αποτελεί την premium παραλλαγή των αδελφών Subaru Solterra και Toyota bZ4X. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με την έλευση του τίθεται αντιμέτωπο με το Audi Q4 E-Tron, καθώς η πρώτη προσπάθεια της Lexus συνοδεύεται από μεγάλο σχεδιαστικό ενδιαφέρον και μπόλικη τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Lexus που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα με μεταξόνιο 2,850 μέτρα και μήκος 4,805 μέτρα (πλάτος 1,895 μέτρα και ύψος 1,635 μέτρα) είναι ελαφρώς μακρύτερο από το υβριδικό Lexus NX των 4,66 μέτρων, ενώ η αιχμηρή του σχεδίαση κάνει αναπόφευκτη τη μεταξύ τους σύγκριση. Το RZ 450e είναι αρκετά πιο επιθετικό στην εμφάνιση του και θα λέγαμε πως σου περνάει ένα σπορ χαρακτήρα όταν το πρωτοαντικρίζεις. Βροντοφωνάζει με λίγα λόγια πως σχεδιάστηκε στο Miami και μάλιστα από Γερμανικά χέρια.

Στο μπροστινό μέρος υπάρχει μια ερμητικά κλειστή μάσκα, πλαισιωμένη από αιχμηρούς προβολείς τα οποία ενσωματώνουν λεπτά φώτα ημέρας. Κάθετες εισαγωγές αέρα ακροβολίζονται στο ρύγχος και συνδράμουν στην ψύξη των φρένων, και στο κάτω μέρος συναντάται μια προστατευτική ποδιά, η οποία υποδηλώνει τον συγκρατημένο εκδρομικό χαρακτήρα του ηλεκτρικού μοντέλου.

Advertisement

Στο πίσω μέρος η οριζόντια κόκκινη LED γραμμή ξεκινά από το ένα φωτιστικό σώμα και καταλήγει στο άλλο, κάνοντας το 450e άκρως κομψό και σύγχρονο, με το εσωτερικό αντίστοιχα να δείχνει το ίδιο hi-tech, με το τιμόνι Yoke -σε κάποιες εκδόσεις εξοπλισμού- να θυμίζει αυτό της Tesla αλλά και λίγο από Formula 1.

Advertisement

H ιαπωνική φίρμα μας είχε προϊδεάσει σχετικά με το σύστημα τετρακίνησης DIRECT4 του νέου της crossover. Πρόκειται για δύο ηλεκτροκινητήρες με ισχύ 150 kW εμπρός και 80 kW πίσω (έναν σε κάθε άξονα) που υπόσχονται εξαιρετική οδική συμπεριφορά και δυνατότητες εκτός δρόμου, με συνδυαστική απόδοση 312 ίππων και 435 Nm ροπή. Ισχύς που είναι αρκετή ώστε τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε μόλις 5,6 δευτερόλεπτα.

Στην εν λόγο έκδοση DIRECT4 το RZ 450e με μπαταρία χωρητικότητας 71,4 kWh έχει αυτονομία 406 χιλιομέτρων, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με τη Lexus η κατανάλωση για το ολοκαίνουριο SUV είναι κάτω από 18 kWh/100 χλμ.

Advertisement

To όμορφο Lexus αποτελεί βασικό πυλώνα του πλάνου της εταιρείας για ηλεκτρική μεταστροφή. Στόχος για του Ιάπωνες είναι να είναι σε θέση να πωλούν μονάχα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030 σε Ευρώπη, Κίνα και Β. Αμερική, με τις υπόλοιπες αγορές να ακολουθούν μέχρι το 2035.

Η Lexus μπορεί να μην είναι από τους πρωτοστάτες στα ηλεκτρικά μοντέλα, ωστόσο η μεγάλη της πείρα στα υβριδικά και η ομπρέλα της Toyota αποτελούν κατά κάποιο τρόπο εγγύηση για την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως σας φαίνεται το φουτουριστικό τιμόνι του νέου Lexus RZ 450e;
Αποκαλύφθηκε το νέο Lexus LC Hokkaido Edition
Αυτό είναι το Hispano Suiza Maguari με τους 1.200 ίππους