Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Skoda Kodiaq

Ελλάδα 23:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Skoda Kodiaq

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Skoda Kodiaq

ΝΕΑ

Μεγαλύτερο, πιο μοντέρνο σχεδιαστικά, πιο πολυτελές, με πληθώρα επιλογών σε κινητήρες και μία νέα plug-in υβριδική έκδοση, το Skoda Kodiaq δεύτερης γενιάς έρχεται να συνεχίσει την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του μεγάλου SUV της Skoda.

Advertisement
Advertisement

Μετά μία επιτυχημένη πορεία με πωλήσεις πάνω από 800.000 μονάδες στα επτά χρόνια που βρίσκεται στην παραγωγή, το νέο Skoda Kodiaq είναι γεγονός, συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξε η πρώτη γενιά, αλλά ενισχυμένο και βελτιωμένο σε όλους τους τομείς.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, η Skoda έχει επιμηκύνει το Kodiaq κατά 61 χιλιοστά, φθάνοντας σε μήκος τα 4,758 μέτρα. Το μεταξόνιο όμως παρέμεινε όπως και στο προηγούμενο, στα 2,791 μέτρα. Μειωμένο είναι το πλάτος κατά 18 χιλιοστά και το ύψος κατά 17 χιλιοστά.

Είναι το πρώτο αυτοκίνητο της τσέχικης εταιρίας που έχει σχεδιαστεί με στοιχεία από τη φιλοσοφία “Modern Solid” που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο περσινό πρωτότυπο Vision 7S, το οποίο δίνει στο νέο Kodiaq μια εμφανώς πιο στιβαρή και μοντέρνα εμφάνιση σε σχέση με τον προκάτοχό του

Advertisement
Advertisement

Τα κυριότερα σημεία της ανανέωσης περιλαμβάνουν τετραγωνισμένους θόλους τροχών, μια εντυπωσιακή εξαγωνική μάσκα, ένα έντονα σμιλεμένο καπό και χρήση της νέας γραμματοσειράς που θα χρησιμοποιεί η εταιρία από εδώ και στο εξής.

Η νέα γενιά χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα με τη Skoda να εγκαθιστά τη δεύτερης γενιάς τεχνολογία matrix LED για τους προβολείς, οι οποίοι διαθέτουν πλέον 50% περισσότερα φωτιστικά στοιχεία και αποδίδουν 15% περισσότερη φωτεινή ισχύ. Αυτοί οι πιο έξυπνοι προβολείς είναι στάνταρ στην έκδοση Sportline και μπορούν να συνοδεύονται από μια οριζόντια φωτεινή μπάρα κατά μήκος της μάσκας.

Advertisement

Στο πίσω μέρος, μια χαρακτηριστική φαρδιά φωτεινή υπογραφή σε σχήμα C εκτείνεται προς το κέντρο. Κάτω από αυτό, μια κόκκινη μπάρα συνδέει τα δύο πίσω φώτα, με έναν συμπαγή πίσω προφυλακτήρα που βελτιώνει την εμφάνιση. Κεντρικά τοποθετημένο στην πίσω πόρτα, τα νέα γράμματα της Skoda ολοκληρώνουν την ισχυρή εμφάνιση.

Στο σαλόνι, το νέο ταμπλό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης του μοντέλου σε πιο πολυτελή μονοπάτια. Η κεντρική ιδέα είναι ένα μοτίβο σε σχήμα Χ  με μία νέα οθόνη αφής infotainment 13 ιντσών η οποία συμπληρώνεται από ένα Virtual Cockpit 10 ιντσών και μια head-up οθόνη.

Advertisement

Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι η Skoda διατηρεί αρκετούς φυσικούς διακόπτες παράλληλα με την οθόνη αφής για βασικές λειτουργίες του οχήματος.

Αναφέρονται ως “Smart Dials” και πρόκειται για τρεις περιστροφικούς επιλογείς με πλήκτρα που είναι εφοδιασμένοι με ενσωματωμένες οθόνες 1,25 ιντσών. Τοποθετημένοι στην κεντρική κονσόλα, διαχειρίζονται τη θερμοκρασία και τις ρυθμίσεις θέρμανσης/αερισμού των καθισμάτων.

Advertisement

Ο προσαρμόσιμος κεντρικός επιλογέας ρυθμίζει λειτουργίες όπως η ένταση του ήχου, η ταχύτητα του ανεμιστήρα, η κατεύθυνση του αέρα, η έξυπνη λειτουργία του κλιματισμού, τα προγράμματα οδήγησης, ακόμη και το ζουμ του χάρτη για την πλοήγηση.

Οι χρήστες μπορούν να εξατομικεύσουν αυτό το περιβάλλον μέσω της οθόνης αφής του infotainment, αλλάζοντας απρόσκοπτα μεταξύ των λειτουργιών πατώντας και κρατώντας το πατημένο.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα αλλαγή είναι η μεταφορά του κιβωτίου DSG στην κολόνα του τιμονιού. Αυτή η επιλογή δημιουργεί επιπλέον χώρο στην κεντρική κονσόλα, βελτιώνοντας τις επιλογές αποθήκευσης.

Οι χαρακτηριστικές λειτουργίες Simply Clever της Skoda βρίσκουν επίσης τη θέση τους στη νέα γενιά, με έως και 28 τέτοιες ευκολίες να είναι διαθέσιμες. Αυτές περιλαμβάνουν ένα ασύρματο φορτιστή Phone Box με γρήγορη φόρτιση 15 W για δύο συσκευές και ενεργή ψύξη, άφθονους αποθηκευτικούς χώρους, προαιρετικά καθίσματα μασάζ, ομπρέλα τοποθετημένη στην πόρτα, ξύστρα πάγου και πολλά άλλα.

Όπως είναι αναμενόμενο από ένα οικογενειακό μεγάλο SUV, το Kodiaq είναι φορτωμένο με όλες τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες: τέσσερις θύρες USB-C με ισχύ 45W, άλλη μία USB-C με 15W ενσωματωμένη στον καθρέφτη, εννέα ηχεία (προαιρετικά διατίθεται ηχοσύστημα Canton με 14 ηχεία) και πολλά ακόμα.

Το τσεχικό μεσαίο SUV διατίθεται με μια ευρεία γκάμα ζαντών αλουμινίου σε μεγέθη από 17 έως 20 ίντσες, μαζί με εννέα χρώματα – συμπεριλαμβανομένης μιας νέας απόχρωσης που ονομάζεται Bronx Gold Metallic.

Οι χώροι και η πρακτικότητα παραμένουν το δυνατό χαρτί του Kodiaq, με 910 λίτρα στο πορτ μπαγκάζ στην διαμόρφωση με δύο σειρές καθισμάτων, 75 λίτρα περισσότερα από πριν. Με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα, η χωρητικότητα αυξάνεται στα 2.105 λίτρα, δηλαδή 40 λίτρα περισσότερα από το Kodiaq της πρώτης γενιάς.

Στο επταθέσιο μοντέλο ο όγκος φόρτωσης ανέρχεται στα 340 λίτρα πίσω από την τρίτη σειρά, ή 70 λίτρα περισσότερα από πριν. Παράλληλα το επταθέσιο μοντέλο διαθέτει επίσης επιπλέον χώρο για το κεφάλι των πίσω επιβατών κατά 15 χιλιοστά.

Βασισμένο στην πλατφόρμα MQB Evo, το Kodiaq του 2024 θα κινείται από έναν ήπιο υβριδικό βενζινοκινητήρα 1.5 TSI με 150 ίππους. Πιο πάνω στην γκάμα βρίσκεται ο 2.0 TSI με 204 hp και AWD. Υπάρχει επίσης ένας 2.0 TDI diesel με 150 ίππους αν επιμείνετε στην δικίνητη έκδοση ή 193 ίππους  για την έκδοση AWD. Ανεξάρτητα από τον κινητήρα, ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων μεταφέρει την ισχύ στο δρόμο.

Η μεγαλύτερη καινοτομία αντιπροσωπεύεται από μια plug-in υβριδική ρύθμιση που βασίζεται στον 1.5 TSI. Διαθέτει ένα DSG έξι ταχυτήτων, έναν ηλεκτροκινητήρα, συνδυαστική ισχύ 204 ίππων και μια μπαταρία 25,7 kWh η οποία επαρκεί για 100 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας.

Μπορεί να φορτιστεί με εναλλασσόμενο ρεύμα στα 11 kW ή μέσω συνεχούς ρεύματος στα 50 kW. Το Kodiaq PHEV θα πωλείται αυστηρά με κίνηση στους εμπρός τροχούς ενώ λόγο της ύπαρξης της μπαταρίας έχει 165 λίτρα λιγότερα χώρο στο πορτ-μπαγκάζ από το κανονικό πενταθέσιο μοντέλο.

Όπως και με τον προκάτοχό του, το νέο μοντέλο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Kvasiny στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα Karoq, Superb και Superb iV.

Η νέα γενιά Superb θα ξεκινήσει να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής στη Μπρατισλάβα στις αρχές του 2024, ελευθερώνοντας έτσι χωρητικότητα για περίπου 150.000 επιπλέον μονάδες των δημοφιλών SUV Kodiaq και Karoq ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Skoda προλoγίζει με σκίτσα το νέο Kodiaq
Τα νέα Skoda Superb και Kodiaq… βασανίζονται! (+video)
Skoda: Ανεβάζει στροφές για την παραγωγή του νέου Kodiaq