Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έντονη η ανησυχία για το Autopilot της Tesla

Ελλάδα 14:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έντονη η ανησυχία για το Autopilot της Tesla

ΝΕΑ

Έντονη η ανησυχία για το Autopilot της Tesla

ΝΕΑ

Αυτοκίνητα της μάρκας με ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόνομης οδήγησης συγκρούστηκαν με σταθμευμένα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Advertisement
Advertisement

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας των Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (NHTSA) βρίσκεται η Tesla, με φόντο κάποιες δυσλειτουργίες του συστήματος αυτόνομης οδήγησης Autopilot.

Ειδικότερα, η έρευνα της NHTSA αφορά 11 τροχαία ατυχήματα που έχουν συμβεί από το 2018 και αφορούν αυτοκίνητα της Tesla, με συμπρωταγωνιστές οχήματα εκτάκτου ανάγκης, όπως πυροσβεστικά και ασθενοφόρα.

Στα εν λόγω περιστατικά, τα Tesla είχαν ενεργοποιημένα είτε το σύστημα Autopilot είτε το Traffic Aware Cruise Control, το οποίο προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου βάσει της κυκλοφορίας και συνεπικουρείται από τη λειτουργία Autosteer που διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας.

Advertisement
Advertisement

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της NHTSA μιλώντας στο BBC, «τα Tesla δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, μ’ αποτέλεσμα να τελεστεί σύγκρουση». Τα τελευταία βρίσκονταν σταθμευμένα στην άκρη της λωρίδας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που έχρηζαν βοήθειας.

Advertisement

Ένα από τα περιστατικά σχετίζεται με ένα Tesla που καρφώθηκε στο πίσω μέρος ενός πυροσβεστικό οχήματος, την ώρα που το τελευταίο επιχειρούσε. Ενδεικτική, επίσης, είναι η μαρτυρία για ένα Tesla που συγκρούστηκε με σταθμευμένο περιπολικό.

H ΝHTSA γνωστοποίησε πως εκκινεί προκαταρκτική έρευνα πάνω στις «τεχνολογίες και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση, την υποβοήθηση και την παρακίνηση του οδηγού ώστε να συμμετέχει ενεργά στην οδηγική διαδικασία ενόσω είναι ενεργοποιημένο το Autopilot».

Η έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας των Αυτοκινητοδρόμων θα καλύψει περίπου 765.000 Tesla, κατασκευασμένα από το 2014 και έπειτα. Πρόκειται για όλη την γκάμα μοντέλων της μάρκας, ήτοι τα Model Y, Model X, Model S και Model 3.

Advertisement

Σημειωτέον ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γνωστοποιηθεί δεκάδες περιστατικά, όπου έχει γίνει κατάχρηση του συστήματος Autopilot, με οδηγούς είτε να κοιμούνται πίσω από το τιμόνι, είτε να κάθονται στις πίσω θέσεις, και τα Tesla να κινούνται ακυβέρνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Tesla στο newsauto για τις μηδενικές πωλήσεις του Ιουλίου
Δοκιμή: Mercedes-AMG A 45 S vs Tesla Model 3 Long Range
Tesla Model X: Πήρε την πόρτα στο… χέρι (+video)