Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

eHighway: Αυτοκινητόδρομος για φορτηγά τύπου… τρόλεϊ (+video)

Ελλάδα 23:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

eHighway: Αυτοκινητόδρομος για φορτηγά τύπου… τρόλεϊ (+video)

ΝΕΑ

eHighway: Αυτοκινητόδρομος για φορτηγά τύπου… τρόλεϊ (+video)

ΝΕΑ

Εναέρια καλώδια σε αυτοκινητόδρομο της Γερμανίας τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τα φορτηγά, απαλλάσσοντας τους οδηγούς από το άγχος της αυτονομίας.

Advertisement
Advertisement

Αποκλειστικά ηλεκτρικά θα είναι όλα τα φορτηγά της Mercedes που θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη μέχρι το 2039, όπως ανακοίνωσε η Mercedes-Benz Trucks, στο πλαίσιο της πρόσφατης εκδήλωσης  “Shaping the Now & Next 2021” που διεξήχθη στην πόλη Wörth am Rhein.

Μέχρι σήμερα, όμως, τα επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά φορτηγά (BEV) του Γερμανού κατασκευαστή εφοδιάζονται με σχετικά μικρές μπαταρίες που καθιστούν απαγορευτική την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Λύση σε αυτό τον περιορισμό θέλουν να δώσουν από κοινού οι Siemens Mobility και  Continental Engineering Services (CES) οι οποίες συνεργάζονται για την ηλεκτροδότηση μεγάλων τμημάτων του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων της Γερμανίας.

Advertisement
Advertisement

Εδώ και αρκετούς μήνες, στο Λούμπεκ της Γερμανίας λειτουργεί πιλοτικά ο αυτοκινητόδρομος eHighway. Στις δεξιές λωρίδες έχουν τοποθετηθεί εναέρια καλώδια, στα οποία συνδέονται τα ηλεκτρικά φορτηγά μέσω παντογράφου – παρόμοιος με αυτόν των τρόλεϊ.

Στον eHighway τα ηλεκτρικά μπορούν να λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα να φορτίζουν τις μπαταρίες τους. Όταν, λοιπόν, χρειαστεί να αποχωρήσουν από το δίκτυο των καλωδίων, οι συσσωρευτές τους είναι πλήρως φορτισμένοι και ως εκ τούτου συνεχίσουν να κινούνται δίχως εκπομπές ρύπων.

Στόχος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών της Γερμανίας είναι να εγκατασταθούν συστήματα εναέριας γραμμής σε τμήματα αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 4.000 χλμ. με ορίζοντα το 2030.

Advertisement

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ, που η υλοποίησή του θα συνέδραμε σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπορευματικές μεταφορές στη Γερμανία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο επί του συνόλου των εκπομπών CO2 στο πεδίο των μεταφορών, με τις εταιρείες να αναζητούν τρόπους ώστε να τις μειώσουν.

Advertisement

Οι Siemens Mobility και Continental Engineering Services επικεντρώνονται, επίσης, και στην εξέλιξη πιο σύγχρονων παντογράφων που θα πληρούν τα πρότυπα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χάος με τα φορτηγά στους παράδρομους των εθνικών οδών
Ιδού τα νέα όρια ηλικίας για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων
Αυτά τα έργα θα μειώσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Advertisement