Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εχει γεμίσει η Ελλάδα νοθευμένα καύσιμα

Ελλάδα 9:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εχει γεμίσει η Ελλάδα νοθευμένα καύσιμα

ΝΕΑ

Εχει γεμίσει η Ελλάδα νοθευμένα καύσιμα

ΝΕΑ

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων λειτουργεί ως μαγνήτης για τους επιτήδιους που αυξάνονται διαρκώς…

Advertisement
Advertisement

Πλέον και οι αρχές δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχων, με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο…

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της νοθείας καυσίμων αποτελεί μια εκτεταμένη πρακτική με σοβαρές επιπτώσεις για τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Αυτό το φαινόμενο, που συνδέεται με τη φοροδιαφυγή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καταστρέφει την αγορά, ενώ παράλληλα προκαλεί οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισορροπίες.

Η νοθεία των καυσίμων συνίσταται κυρίως στην ανάμειξη διαφόρων υλικών με τα καύσιμα, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση των κερδών, εις βάρος της ποιότητας. Αυτή η πρακτική, όχι μόνο αυξάνει τις εκπομπές ρύπων, αλλά επίσης βλάπτει τους κινητήρες των οχημάτων και αυξάνει τον κίνδυνο βλαβών και ατυχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον, η νοθεία καυσίμων δημιουργεί σημαντικές φορολογικές απώλειες για το κράτος. Από την άλλη πλευρά, οι νόμιμοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καυσίμων αντιμετωπίζουν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς τα νοθευμένα καύσιμα πωλούνται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές.

Η καταπολέμηση της νοθείας καυσίμων απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και ενισχυμένους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, καθώς επίσης και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής.

Πρόσφατα ειδικές ομάδες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησαν συντονισμένες ενέργειες ανίχνευσης και κατάσχεσης ύποπτων φορτίων στα πλαίσια πάταξης της εμπορίας νοθευμένων υγρών καυσίμων.

Advertisement

Ενδεικτικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν:

α) Κατάσχεση οχήματος μεταφοράς χημικών στη Θράκη:

Advertisement

Στην περιοχή του Ιάσμου, τελωνειακοί εντόπισαν ένα φορτηγό από τη Βουλγαρία που ισχυριζόταν πως μετέφερε 24.366 λίτρα adblue, ένα υγρό που χρησιμοποιείται στα ντίζελ κινητήρια συστήματα για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το περιεχόμενο του φορτηγού ήταν ένα επικίνδυνο μείγμα χρησιμοποιούμενο για τη νόθευση καυσίμων. Το όχημα και η παραλαβή κατασχέθηκαν και τα προϊόντα μεταφέρθηκαν στο Τελωνείο Ξάνθης για περαιτέρω διερεύνηση.

β) Αναστολή δράσης δικτύου λαθρεμπορίας στον Πειραιά:

Αποκαλύφθηκε επίσης ένα παράνομο κύκλωμα λαθρεμπορίας χημικών διαλυτών στο λιμάνι του Πειραιά. Ένα περιέκτης που περιείχε 18.540 λίτρα διαλυτών είχε παραλήφθει από μια φαινομενικά νόμιμη πολωνική εταιρεία προς μια ελληνική επιχείρηση στην Εύβοια, η οποία αποδείχθηκε μη υπαρκτή.
Το περιεχόμενο του container αποτέλεσε αντικείμενο άμεσης δέσμευσης, ενώ η προανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξιχνίαση της πλήρους διαδρομής και των πραγματικών δραστών πίσω από την λαθρεμπορία.

Advertisement

ΑΚΟΜΑ:
Πρόστιμα μαμούθ για καύσιμα (video)
Σοκ! Νοθευμένα καύσιμα μοίραζε «εταιρικό» βυτίο
Απίστευτο: Μένουν από καύσιμα οχήματα στον Κηφισό