Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δρόμος που φορτίζεις ενώ οδηγείς (+video)

Ελλάδα 16:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δρόμος που φορτίζεις ενώ οδηγείς (+video)

ΝΕΑ

Δρόμος που φορτίζεις ενώ οδηγείς (+video)

ΝΕΑ

Η Stellantis αξιοποιεί την καινοτόμα τεχνολογία της δυναμικής επαγωγικής φόρτισης, σε μια προσπάθεια να απαλλάξει τους οδηγούς από το άγχος των… καλωδίων.

Advertisement
Advertisement

Τα εγκαίνια ενός πιλοτικού αυτοκινητοδρόμου, όπου τα οχήματα θα φορτίζουν εν κινήσει γιορτάζει η Stellantis. Αυτός ονομάζεται “Arena del Futuro” (Αρένα του Μέλλοντος), βρίσκεται στην Ιταλία και κατασκευάστηκε από τη νεοσύστατη κοινοπραξία κατασκευαστών σε συνεργασία με αρκετές εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Κινούμενα στον μήκους 1,05 χλμ. αυτοκινητόδρομο, τα αυτοκίνητα φορτίζουν μέσω επαγωγικής – γνωστή και ως ασύρματη –  φόρτισης, ελλείψει δηλαδή καλωδίων. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ευκολία που απαλλάσσει τους οδηγούς από το άγχος της εύρεσης ενός φορτιστή για τον «ανεφοδιασμό» του αυτοκινήτου τους.

Ο αυτοκινητόδρομος “Arena del Futuro”  βρίσκεται ακριβώς έξω από τον αυτοκινητόδρομο A35 autostrada, στην Μπρέσια της Ιταλίας και τροφοδοτείται από ηλεκτρική ισχύ ύψους 1 MW.

Advertisement
Advertisement

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις δοκιμές θα παίξει το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Fiat 500, το οποίο αποτελεί τη δημοφιλέστερη πρόταση στην κατηγορία του στην Ευρώπη.

Όπως ανακοινώνει η Stellantis το μοντέλο έχει ήδη καλύψει αρκετές εκατοντάδες χιλιομέτρων δοκιμών σε αυτή τη «φουτουριστική αρένα» με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Advertisement

Στόχος είναι να διερευνηθεί το πως η δυναμική επαγωγική φόρτιση (DWPT – Dynamic Wireless Power Transfer) θα μπορέσει να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων και ως εκ τούτου στη μείωση των εκπομπών ρύπων από τις μεταφορές.  Για τις δοκιμές που αφορούν σε μεγαλύτερα οχήματα, χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό λεωφορείο Iveco E-Way.

Με το σύστημα DWPT, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να φορτίζουν ασύρματα ενώ κινούνται στις ηλεκτροδοτούμενες λωρίδες, με τις σχετικές υποδομές να βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα οχήματα που φέρουν τον κατάλληλο αποδέκτη, ο οποίος μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια από το οδόστρωμα στην μπαταρία του αυτοκινήτου.

Advertisement

Την ίδια στιγμή, το σύστημα θα συνεργάζεται με προηγμένες λύσεις συνδεσιμότητας συμβάλλοντας και στην ασφάλεια τον οχημάτων που κινούνται κατά μήκος της εγκατάστασης. Τέλος, η επιφάνεια του οδοστρώματος με την κατάλληλα προεργασία θα προσφέρει υψηλή αντοχή, χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά στην αποδοτικότητα και την επαγωγική φόρτιση.

Έως το 2025, η Stellantis, στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη λογισμικού, υποστηρίζοντας τα πλάνα προστασίας του πλανήτη και παράλληλα προσφέροντας κορυφαία επίπεδα ικανοποίησης πελατών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ηλεκτρική επίθεση της Stellantis ξεκινά με βαριά ονόματα του παρελθόντος
Mercedes και Stellantis αποκτούν κοινό σύμμαχο
Ευρώπη: Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων – Κορυφή για Stellantis