Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Διαβατήριο» και εμπόδια για κλασικά αυτοκίνητα λόγω Brexit

Ελλάδα 16:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Διαβατήριο» και εμπόδια για κλασικά αυτοκίνητα λόγω Brexit

ΝΕΑ

«Διαβατήριο» και εμπόδια για κλασικά αυτοκίνητα λόγω Brexit

ΝΕΑ

Τα κλασικά αυτοκίνητα αποκτούν «διαβατήριο» όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές εντός και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Brexit κάνει προς το παρόν ασύμφορες αυτές τις δοσοληψίες.

Advertisement
Advertisement

Οι έμποροι κλασικών αυτοκινήτων και οι οίκοι δημοπρασιών, έχουν ένα ακόμα πονοκέφαλο να αντιμετωπίσουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η μεταφορά αυτοκινήτων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε πιο περίπλοκη από τις αρχές του 2021. «Όταν φορτώνεται ένα αυτοκίνητο σε μια αυτοκινητάμαξα ή ένα απλό τρέϊλερ, γίνεται ένα απλό προϊόν που μεταφέρεται» δήλωσε ο Peter Bonham Christie, ιδρυτής της εταιρείας μεταφορών Straight Eight Logistics στην Hagerty που ασχολήθηκε με την επίδραση του Brexit στο διεθνές εμπόριο κλασικών αυτοκινήτων. Κάθε στοιχείο της μεταφοράς, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, απαιτεί ξεχωριστή αναφορά και φυσικά, ξεχωριστό ασφάλιστρο που θα διασφαλίζει τις δύο πλευρές –αγοραστή και πωλητή. «Χρειάζεται μια “πράσινη κάρτα” από την ασφαλιστική εταιρεία για κάθε στοιχείο -το αυτοκίνητο, το φορτηγό που χρησιμοποιείται για τη ρυμούλκηση αλλά και το τρέιλερ- και καθώς το αυτοκίνητο μεταφέρεται ως αγαθό, χρειάζεστε επίσης ένα Δελτίο Προσωρινής Πρόσβασης (ATA)», εξήγησε ο Bonham Christie.

Advertisement
Advertisement

Το Δελτίο αυτό λειτουργεί σαν διαβατήριο για το μεταφερόμενο αυτοκίνητο, ενώ υπάρχει και μια σταθερή χρέωση για κάθε συνολική αξία μεταφερόμενων αγαθών, η οποία έχει οριστεί στο 40 τοις εκατό της αξίας του αυτοκινήτου (εν προκειμένω) για να βεβαιώνεται και η ασφαλιστική ότι δεν θα γίνει «συνήθεια» η «εξαφάνιση» του αυτοκινήτου μόλις του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στα ιστορικά μοντέλα των Ferrari, Lamborghini, Porsche, Rolls Royce κλ.π, η ασφάλισή τους για τη μεταφορά, αλλάζει επίπεδο και γίνεται ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για να αλλάξει κάποιο από αυτά χέρια και να μετακινηθεί σε άλλη χώρα. Μέχρι να δοθεί μια λύση στο παραπάνω πρόβλημα που άπτεται στην άρση της «εμπιστοσύνης» λόγω αποχώρησης από την Ε.Ε. οι αγοραπωλησίες από και προς Βρετανία, θα είναι ένα αρκετά κοστοβόρο θέμα.

Διαβάστε ακόμα:
ACEA: Ανακούφιση αλλά και ανησυχία για το Brexit
Κάνε ηλεκτρικό το κλασικό σου Mini
Σύγχρονη τεχνολογία για τις παλιότερες Porsche