Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Citroen Ami: Ο πρίγκηπας των microcars

Ελλάδα 20:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Citroen Ami: Ο πρίγκηπας των microcars

ΝΕΑ

Citroen Ami: Ο πρίγκηπας των microcars

ΝΕΑ

Το Citroen Ami μπορεί να περηφανευτεί πως έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια κατηγορία που έχει πάρει φωτιά στην εποχή μας.

Advertisement
Advertisement

Τα microcars σίγουρα δεν είναι οχήματα που ξαφνικά μας ήρθαν ουρανοκατέβατα. Η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων υπάρχει εδώ και σχεδόν 70 χρόνια με τα πρώτα μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους πίσω στη μακρινή δεκαετία του ’50, ενώ τη δεκαετία του ’70 διέπρεψαν κυρίως στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Ως γνωστόν, ο καιρός έχει γυρίσματα και η σύγχρονη τάση για ανάγκη οικονομικής και φιλικής προς το περιβάλλον μετακίνησης έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την κατηγορία των microcars ή nanocars όπως συχνά αποκαλούνται. Το μοντέλο το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έξαρση της συγκεκριμένης κατηγορίας στις μέρες μας δεν είναι άλλο από το Citroen Ami. Η Citroen άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά πως να δημιουργεί οχήματα προσιτά σε όλους όπως είχε γίνει παλαιότερα με το θρυλικό 2CV.

Advertisement
Advertisement

Το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο των Γάλλων έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου δύο χρόνια και αμέσως η πρωτοποριακή του αισθητική το έβαλε στον χάρτη κυρίως των νέων οδηγών. Το Ami είναι ένα αντισυμβατικό όχημα που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητο και αυτό στις μέρες μας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο σχεδιασμός του είναι ριζοσπαστικός και οι μικρές του διαστάσεις (μήκος 2,41 μέτρα, πλάτος 1,39 μέτρα) το καθιστούν άνετο στο παρκάρισμα και συνάμα γοητευτικό και στιλάτο, έτοιμο να δώσει άλλη νότα στις καθημερινές μετακινήσεις.

Το Citroen Αmi δεν είναι αυτοκίνητο, ο σκοπός του είναι οι ασφαλείς, οικονομικές και άνετες αστικές μετακινήσεις σε συνθήκες χαμηλών ταχυτήτων – κυκλοφοριακή συμφόρηση όπου τα αυτοκίνητα σταματάνε και ξεκινάνε διαρκώς. Ουσιαστικά είναι ένα premium gadget το οποίο κάνει την ηλεκτροκίνηση προσιτή σε όλους για αθόρυβες και χωρίς ρύπους μετακινήσεις.

Advertisement

Το γεγονός ότι μπορεί το Ami στην Ελλάδα να οδηγηθεί από εφήβους 16 ετών (με δίπλωμα μοτοποδηλάτου) έχει κάνει τους ανθρώπους της Citroen να ασχοληθούν ιδιαίτερα με την ασφάλεια του οχήματος. Το Ami λοιπόν προσφέρει αυξημένη προστασία  στους επιβάτες χάρη στις στιβαρές πόρτες και την κλειστή οροφή, ενώ η δομή των πλαστικών τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος είναι τέτοια που βοηθούν στην απορρόφηση της ενέργειας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την εγγύηση της Citroen στην μελετημένη οδηγική συμπεριφορά τότε έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ασφαλές όχημα αστικής μετακίνησης.

Advertisement

Το στιλάτο γαλλικό nanocar είναι εφοδιασμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 5,5 kWh (8 ίπποι) ο οποίος δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αυτόματο μονής σχέσης, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι τα 45 χλμ./ώρα. Η μπαταρία από την άλλη είναι ιόντων-λιθίου με ενεργειακή απόδοση 5,5 kWh και είναι τοποθετημένη στο πάτωμα προσφέροντας αυτονομία 75 χιλιομέτρων. Η φόρτιση της μπαταρίας του Ami γίνεται σε οικιακή πρίζα και διαρκεί 3 ώρες, χρόνος που θα μπορούσε να συγκριθεί με τη διαδικασία φόρτισης ενός smartphone. Το βάρος του οχήματος είναι μόλις 471 κιλά και μπορεί να μεταφέρει βάρος περίπου 230 κιλών. Το Ami λοιπόν είναι το ιδανικό όχημα για όλες τις καθημερινές μεταφορικές σας ανάγκες.

Τον τρόπο με τον οποίο το Ami συμπεριφέρεται στο δρόμο έχει εξασφαλίσει η εμπειρία της Citroen. Το μικρό όχημα πόλης είναι εξοπλισμένο με ανεξάρτητη ανάρτηση McPherson εμπρός και φρένα τα οποία περιλαμβάνουν δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω, ενώ οι τροχοί των 14 ιντσών εξασφαλίζουν άνεση, σταθερότητα και ασφάλεια. Όλα τα παραπάνω προσφέρουν εύκολη και απροβλημάτιστη οδήγηση από έμπειρους και άπειρους οδηγούς με κορυφαία ευελιξία για να ξεγλιστρήσεις γρήγορα από την κίνηση της πόλης. Στην ευελιξία συμβάλει επίσης και η διάμετρος στροφής των 7,2 μέτρων που μετατρέπει το παρκάρισμα και τις μανούβρες παιχνιδάκι.

Advertisement

Από ένα σύγχρονο ηλεκτρικό όχημα αστικής μετακίνησης με νεανικό στυλ δεν θα μπορούσε να λείπει ένα ισχυρό σύστημα συνδεσιμότητας. Η Citroen έχει δημιουργήσει την εφαρμογή My Ami Play η οποία επιτρέπει στον οδηγό να έχει ασφαλή πρόσβαση στις αγαπημένες του εφαρμογές όπως πλοήγηση, μουσική, τηλεφωνικό κατάλογο και πολλά ακόμα. Ο χειρισμός του είναι εξαιρετικά εύκολος μέσω του διακόπτη Citroen Switch ο οποίος κάνει τη ζωή του οδηγού εύκολη στο να περιηγηθεί στο μενού και τις εφαρμογές είτε με την αφή είτε με φωνητικές εντολές μέσω του smartphone.

Όπως είναι φυσιολογικό, ένα όχημα με τόσο έντονη προσωπικότητα δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει και πολλαπλές εκδόσεις για να ταιριάξουν στους δυναμικούς οδηγούς του Ami. Εκτός από τις απλές εκδόσεις λοιπόν, η Citroen έχει δημιουργήσει τις εκδόσεις Pop και Tonic. Στην έκδοση Pop, το Ami διαθέτει επιπλέον διαφορετικά διακοσμητικά στη μάσκα και στα πίσω φώτα, πίσω αεροτομή, αυτοκόλλητα στις πόρτες και προστατευτικά στους προφυλακτήρες. Από την άλλη, η έκδοση Tonic είναι η κορυφαία με πολλαπλές εικαστικές επεμβάσεις, αναβαθμισμένο σύστημα συνδεσιμότητας DAT@AMI, μπουτόν Citroen Switch, μπάρες οροφής, θήκη για smartphone και πολλά ακόμα.

Στην γκάμα των Ami συναντάμε επίσης το συλλεκτικόMy Ami Buggy που δίνει περιπετειώδη χαρακτήρα στο μικρό ηλεκτρικό όχημα, ενώ σημαντική είναι και η επαγγελματική του έκδοση. Το Citroen Ami Cargo είναι ένα όχημα μικρομεταφορών το οποίο έχει ειδικά διαμορφωμένο εσωτερικό για να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες. Στο Cargo η θέση του συνεπιβάτη έχει αντικατασταθεί με έναν έξυπνα σχεδιασμένο αποθηκευτικό χώρο δύο επιπέδων. Έχει ωφέλιμο όγκο 400 λίτρα και επιπλέον ωφέλιμο φορτίο 140 κιλών, ενώ έχει ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης χάρη στην αθόρυβη και οικολογική λειτουργία του.

Οι τιμές του Citroen Ami είναι πολύ ανταγωνιστικές και αρχίζουν από τις 10.350 ευρώ (7.350 ευρώ με την επιδότηση του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά 2). Η τιμή στις εκδόσεις με χρωματικές επιλογές ανεβαίνει στις 10.750 ευρώ (7.750 ευρώ με την επιδότηση), η έκδοση Pop ανεβαίνει στις 11.250 ευρώ (8.250 ευρώ με το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2), η έκδοση Tonic κοστίζει 11.480 ευρώ (8.480 ευρώ με την επιδότηση Κινούμαι Ηλεκτρικά 2), ενώ η επαγγελματική έκδοση Cargo κοστίζει 10.650 ευρώ (7.650 ευρώ με την επιδότηση Κινούμαι Ηλεκτρικά 2).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η κορυφαία έκδοση του Citroen Ami ήρθε στην Ελλάδα
Mobility 2022: Citroen Ami
Το Citroen Ami στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης