Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χειμώνας και ηλεκτρικά: Πώς αυξάνεται η αυτονομία τους;

Ελλάδα 14:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χειμώνας και ηλεκτρικά: Πώς αυξάνεται η αυτονομία τους;

ΝΕΑ

Χειμώνας και ηλεκτρικά: Πώς αυξάνεται η αυτονομία τους;

ΝΕΑ

Όπως είναι γνωστό, οι μπαταρίες ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου επηρεάζονται και από τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την παρεχόμενη αυτονομία που προσφέρουν;

Advertisement
Advertisement

Ένας σημαντικός παράγοντας για την απόδοση των μπαταριών είναι και θερμοκρασία τού περιβάλλοντος. Η απόκτηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου συνεπάγεται και την προσαρμογή των συνηθειών μας στα δεδομένα του και στις εκ κατασκευής απαιτήσεις του.

Μία από αυτές είναι και το γεγονός ότι οι μπαταρίες του επηρεάζονται από την επικρατούσα εξωτερική θερμοκρασία, παρά τις προσπάθειες των εταιρειών παραγωγής τους να περιορίσουν το φαινόμενο. Το αποτέλεσμα είναι να διαφοροποιείται η απόδοσή τους, ιδίως τους χειμερινούς μήνες όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες τις κάνουν να εκφορτίζονται ταχύτερα. Έτσι, μειώνεται και η αυτονομία που παρέχουν.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Αμερική και σε περιοχές της όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχει διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα η πραγματική αυτονομία σε κάποια οχήματα μειώνεται έως και κατά 50% συγκριτικά με τη μέγιστη θεωρητική που ανακοινώνουν οι εταιρείες.

Υπάρχει τρόπος να περιορίσουμε την απώλεια ενέργειες εξαιτίας αυτού; Η απάντηση είναι θετική και αφορά σε πρακτικά θέματα που μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε αφορά στον μέρος όπου σταθμεύουμε το αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημά μας. Προτιμότερο είναι ένα στεγασμένο γκαράζ το οποίο το προστατεύει από τη χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία και -πιθανόν- να υπάρχει και επιτοίχιος φορτιστής για την πλήρωση των μπαταριών με ενέργεια κατά τη διάρκεια που αυτό βρίσκεται εκεί.

Advertisement

Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα (στεγασμένο γκαράζ) θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό το αυτοκίνητο σε περίπτωση χιονόπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε τον κόπο να απομακρύνουμε το χιόνι από όλο το αμάξωμά του και όχι μόνο από τα κρύσταλλα και τα φώτα.

Advertisement

Η ύπαρξή του αυξάνει το βάρος τού αυτοκινήτου και διατηρεί ακόμα χαμηλότερη τη θερμοκρασία που φτάνει ως τις μπαταρίες, παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την αυτονομία κίνησης. Επιπλέον, όπως ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα, η εναπομείνασα ποσότητα κάποια στιγμή θα πέσει στον δρόμο και ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στους επερχόμενους οδηγούς ή αναβάτες.

Εφόσον παρέχεται η υπηρεσία, καλό θα είναι να προθερμαίνουμε τη συστοιχία των συσσωρευτών τού αυτοκινήτου πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας. Η αύξηση της θερμοκρασίας τους στο επίπεδο που συστήνει ο κατασκευαστής έχει ως αποτέλεσμα την αποδοτικότερη λειτουργία τους και τον περιορισμό απωλειών, άρα την αύξηση της αυτονομίας που παρέχουν, συγκριτικά.

Advertisement

Μία ακόμα λύση είναι να μην χρησιμοποιούμε πολύ το κλιματιστικό τού οχήματος για να θερμανθούμε, κάτι που σημαίνει ότι η γενικότερη άνεσή μας θα είναι περιορισμένη. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το θερμαινόμενο τιμόνι και το θερμαινόμενο κάθισμα, εφόσον περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό τού οχήματός μας για να είμαστε ζεστοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι φέρνει το τέλος στο άγχος της αυτονομίας των ηλεκτρικών;
Πότε έρχονται τα ηλεκτρικά φορτηγά με αυτονομία 400 χλμ.;
Suzuki και Kawasaki μπαίνουν στον χώρο των ανταλλάξιμων μπαταριών (+video)