Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Brockhouse Corgi: Η αναδιπλούμενη πολεμική μοτοσυκλέτα

Ελλάδα 19:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Brockhouse Corgi: Η αναδιπλούμενη πολεμική μοτοσυκλέτα

ΝΕΑ

Brockhouse Corgi: Η αναδιπλούμενη πολεμική μοτοσυκλέτα

ΝΕΑ

Το Brockhouse Corgi είναι η πολιτική έκδοση της Welbike, μιας μικρής αναδιπλούμενης μοτοσυκλέτας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μεταφέρεται από αέρα και να φτάνει με αλεξίπτωτο πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Advertisement
Advertisement

Στόχος της Brockhouse Corgi, ήταν να παρέχει μετακίνηση στους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Το Welbike σχεδιάστηκε για να μεταφέρεται σε ένα σωλήνα σε σχήμα τορπίλης που έπεφτε με αλεξίπτωτο. Μόλις βρισκόταν στο έδαφος, ξεκινούσε άμεσα και οι στρατιώτες μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν πολύ περισσότερο έδαφος από ό,τι θα μπορούσαν με τα πόδια.

Οι πόλεμοι είναι συχνά εποχές ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, το Welbike ήταν μία από αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες και θα αποδεικνυόταν μεγάλη επιρροή αφού, οι μεγάλοι κατασκευαστές μοτοσυκλετών κατασκεύασαν πτυσσόμενα scooter εμπνευσμένα από το Welbike στη δεκαετία του 1980 και μετά.

Advertisement
Advertisement

The Brockhouse Corgi-Τα χαρακτηριστικά

  • Το Brockhouse Corgi βασίζεται στενά στο Welbike, μια μικρή αναδιπλούμενη μοτοσυκλέτα που αναπτύχθηκε για χρήση από στρατιώτες των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Το ασυνήθιστο σχήμα του Corgi, και του Welbike στο οποίο βασίζεται, δημιουργήθηκε γιατί έπρεπε να διπλωθεί και να χωρέσει σε ένα κάνιστρο CLE και να «πέσει» με αλεξίπτωτο.
  • Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί από το κάνιστρο, να ξεδιπλωθεί, να ξεκινήσει να κινείται σε 11 δευτερόλεπτα ή λιγότερο από έναν έμπειρο χειριστή.
  • Τόσο το Brockhouse Corgi όσο και το Welbike τροφοδοτούνται από έναν μονοκύλινδρο δίχρονο βενζινοκινητήρα Villiers 98 κ.εκ., έχει ένα μονό πίσω φρένο και η ισχύς μεταδίδεται στον πίσω τροχό μέσω αλυσίδας.

  • Το Welbike ήταν μία καινοτομία, που αναπτύχθηκε από έναν Βρετανό λάτρη της μοτοσυκλέτας με το όνομα Harry Lester, βασισμένο σε μια ιδέα του Αντισυνταγματάρχη John Dolphin – του Διοικητή του Σταθμού «IX», του μυστικού Διυπηρεσιακού Στρατιωτικού Ιδρύματος Έρευνας.
  • Με το απλό σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο, τον μονοκύλινδρο δίχρονο κινητήρα 98 κ.εκ.  και το χαμηλό βάρος, το Welbike χρησιμοποιήθηκε τόσο από καταδρομείς όσο και ως μεταφορικό μέσο για στρατιώτες και αεροπόρους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.
  • Κατασκευάστηκαν πάνω από 27.000 κομμάτια του Brockhouse Corgi, τα οποία πληρούσαν σχεδόν την ίδια θέση στην αγορά με τα σκούτερ από εταιρείες όπως η Vespa και η Lambretta.
  • Το Brockhouse Corgi έμεινε στην παραγωγή από το 1946 έως το 1954. Το σκούτερ ήταν φθηνό στην αγορά και τη λειτουργία του και χρησιμοποιούσε πολύ λίγα καύσιμα, γεγονός που το έκανε ιδανικό για χρήση στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Το Corgi που βλέπετε εδώ αποκαταστάθηκε πλήρως το 2019 από έναν λάτρη της Corgi και κυκλοφορεί νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 1800 ή 2000 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο πωλείται σε διαδικτυακή δημοπρασία από την H&H Online Auctions με εκτιμώμενη τιμή τις 1.500 – 2.500 λίρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για ποιο λόγο οι οδηγοί δεν βλέπουν τους μοτοσικλετιστές;
Πόσο επικίνδυνα είναι τα ακουστικά κατά την οδήγηση; (+video)
Honda R&D Projects: To μέλλον ανήκει στα 125cc