Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

7 tips πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές διακοπές με μοτοσικλέτα

Ελλάδα 18:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

7 tips πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές διακοπές με μοτοσικλέτα

NEWSMOTO

7 tips πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές διακοπές με μοτοσικλέτα

NEWSMOTO

Οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται προ των πυλών και θα πρέπει να ετοιμαστούμε κατάλληλα για να τις απολαύσουμε με τη μοτοσικλέτα μας.

Advertisement
Advertisement

Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε την ημέρα, δυσανασχετείτε έντονα με την κίνηση στους δρόμους, βαριέστε αφόρητα στη δουλειά προσπαθώντας μάταια να μην το δείξετε, δεν θέλετε να μιλάτε σε άνθρωπο, είστε συνέχεια αφηρημένοι. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: χρειάζεστε διακοπές.

Για να φτάσουμε όμως στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να ξαπλώσουμε στην αμμουδιά χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα, θα πρέπει να έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία. Ιδιαίτερα για τους μοτοσικλετιστές, η διαδικασία προετοιμασίας είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την ασφάλειά του.

Πάμε να δούμε μερικά σημεία που θα πρέπει να τσεκάρουμε πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας με μοτοσικλέτα.

Ρουχισμός – εξοπλισμός

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξουμε στην προετοιμασία για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ο εξοπλισμός αναβάτη. Χρειαζόμαστε φυσικά ένα καλοκαιρινό μπουφάν το οποίο θα μας προστατεύσει και θα μας κρατήσει δροσερούς στη διάρκεια όλων των διαδρομών. Γάντια και παντελόνι είναι επίσης απαραίτητα, ενώ το κράνος θα πρέπει αν φροντίσουμε να είναι καθαρό, με πλυμένες τις επενδύσεις και καθαρισμένους τους αεραγωγούς.

Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε επιλέξει τη σωστή ζελατίνα διότι στις διακοπές θα κινηθούμε τόσο τη νύχτα όσο και τη μέρα. Μια καλή λύση είναι η χρήση ενδιάμεσης φιμέ ζελατίνας ή ένα κράνος με ενσωματωμένη φιμέ πτυσσόμενη ζελατίνα. Για τις πιο ζεστές μέρες καλό είναι να αποφεύγουμε την οδήγηση ή να έχουμε προμηθευτεί κάποιο τζάκετ με σύστημα ψύξης.

Σέρβις – έλεγχος

Advertisement

Περνώντας στη μοτοσικλέτα μας, αυτή θα πρέπει να είναι άψογα προετοιμασμένη πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας. Σίγουρα απαιτείται να κάνουμε το καθιερωμένο σέρβις με εντατικό έλεγχο ιδιαίτερα στα υγρά της μοτοσικλέτας.

Advertisement

Ο μηχανικός θα πρέπει επίσης να τσεκάρει τα φρένα, την αλυσίδα και τα γρανάζια προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε απρόοπτες καταστάσεις, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα συστήματα φωτισμού, τα φλας και την μπαταρία. Γενικά, η κακή κατάσταση της μοτοσικλέτας μας θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει στις διακοπές του.

Ελαστικά

Ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξουμε πριν ταξιδέψουμε είναι τα ελαστικά της μοτοσικλέτας μας. Καλό είναι να επισκεφτούμε έναν ειδικό για να αξιολογήσει τα ελαστικά μας. Στην περίπτωση που είναι φθαρμένα καλό είναι να τα αντικαταστήσουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Advertisement

Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις διαδρομές που θα ακολουθήσουμε στη διάρκεια των διακοπών μας. Για παράδειγμα, αν θα κινηθούμε σε επαρχιακούς δρόμους, αν θα πατήσουμε χωμάτινους δρόμους, αν θα έχουμε αρκετό αυτοκινητόδρομο. Ανάλογα με τις συνθήκες του ταξιδιού μας ίσως θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα ζευγάρι ελαστικών που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες ταξιδιού μας.

Ένα ελαστικό διπλής χρήσης για παράδειγμα θα μας βοηθήσει περισσότερο αν κινηθούμε και σε χωμάτινους δρόμους με τη μοτοσικλέτα μας (ανάλογα φυσικά με τον τύπο της μοτοσικλέτας).

Βαλίτσες – φόρτωση

Αφού έχουμε ετοιμάσει τεχνικά τη μοτοσικλέτα μας έρχεται η στιγμή της φόρτωσης. Για να είμαστε ασφαλής και καλυμμένοι καλό είναι χρησιμοποιήσουμε εργοστασιακές σχάρες και βαλίτσες που αντιστοιχούν στο μοντέλο της μοτοσικλέτας μας. Θα πρέπει επίσης τα αξεσουάρ να τοποθετηθούν από κάποιον έμπειρο μηχανικό.

Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις… πατέντες με ταινίες, γάντζους, ελαστικούς ιμάντες και ότι άλλο μας πει ο κολλητός μας, ακολουθώντας τα ασφαλή πρότυπα των κατασκευαστών. Δεν θα ήθελε κανείς με 130 χλμ./ώρα θα χάσει μια αποσκευή στον αυτοκινητόδρομο, πιστέψτε με.

Ένα τελευταίο και πολύ ουσιαστικό σημείο είναι να κάνουμε μια πρόβα φορτώματος της μοτοσικλέτας μας και να μεταφερθούμε με πλήρη φορτίο στο συνεργείο μας. Θα ζητήσουμε από τον μηχανικό μας να ρυθμίσει τις αναρτήσεις της μοτοσικλέτας προκειμένου να έχει σωστή συμπεριφορά στο δρόμο όταν είναι φορτωμένη.

Προγραμματισμός διαδρομής

Ο σωστός προγραμματισμός της διαδρομής που θα ακολουθήσουμε παίξει κρίσιμο ρόλο. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα κάνουμε ένα road trip θα πρέπει να έχουμε από πριν εικόνα της διαδρομής και των σημείων που μας ενδιαφέρουν.

Τα σημεία που πρέπει να ελέγξουμε είναι να υπάρχουν πρατήρια καυσίμων σε λογικές αποστάσεις, να γνωρίζουμε που βρίσκεται το κοντινότερο ιατρικό κέντρο, να ενημερωθούμε για τον τρόπο πληρωμής διοδίων αν βγούμε στο εξωτερικό και φυσικά τα σημεία ξεκούρασης. Ένα GPS με σύγχρονους χάρτες θα βοηθήσει πολύ.

Κιτ πρώτων βοηθειών – έγγραφα

Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τα έγγραφα που πρέπει να έχουμε μαζί μας πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας. Τσεκάρουμε λοιπόν να είναι στη θέση της η άδεια, το δίπλωμα, η ασφάλεια, το ΚΤΕΟ και η πράσινη κάρτα αν ταξιδέψουμε στο εξωτερικό.

Παράλληλα θα κάνουμε λίγο χώρο στις αποσκευές να μεταφέρουμε ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών και ένα fast (αφρός) για κάθε ενδεχόμενο. Σε περίπτωση ενός μικρού τραυματισμού να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε αποφεύγοντας το νοσοκομείο ή σε ένα κλατάρισμα να μην μείνουμε στην άκρη του δρόμου.

Η σωστή προετοιμασία για καλοκαιρινό ταξίδι με μοτοσικλέτα είναι πρωτίστως σημαντική για την ασφάλειά μας. Εκτός από την ασφάλεια θα μας προσφέρει καλύτερη άνεση και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην οδήγηση χωρίς άγχος και παρενοχλήσεις. Καλές και ασφαλής διακοπές σε όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εξαπλώνεται στην Ευρώπη το σύστημα ειδικής διαγράμμισης για μοτοσικλέτες
Το εξωτικό νέο κράνος της Alpinestars (+video)
Το Peugeot XP 400 και το «ελληνικό» DNA του (+video)