Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Aπίστευτο: Η Tesla «τιμωρεί» πελάτη γιατί άλλαξε μπαταρία

Ελλάδα 4:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Aπίστευτο: Η Tesla «τιμωρεί» πελάτη γιατί άλλαξε μπαταρία

ΝΕΑ

Aπίστευτο: Η Tesla «τιμωρεί» πελάτη γιατί άλλαξε μπαταρία

ΝΕΑ

Η Tesla διαρκώς προκαλεί με τα νέα ήθη που φέρνει στην αγορά, όπου ένα αυτοκίνητο βρίσκεται στην απόλυτη δικαιοδοσία της και ο πελάτης είναι δέσμιος των δικών της ανεξήγητων αποφάσεων.

Advertisement
Advertisement

Είναι προφανές ότι με την ηλεκτροκίνηση και την γενικότερη ψηφιοποίηση και δικτύωση των αυτοκινήτων, έχουμε μπει σε μία εντελώς διαφορετική φάση της σχέσης μας με αυτά. Οι εταιρίες πλέον μπορούν να επέμβουν σε κάθε όχημα και να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του.

Η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη πια με στόχο την βελτίωση των χαρακτηριστικών και την προσθήκη έξτρα λειτουργιών. Στην Tesla όμως μπορεί να λειτουργεί και αντίστροφα. Όπως έγινε στην περίπτωση ενός ιδιοκτήτη Model S ο οποίος βρέθηκε ένα πρωί με περίπου 129 χιλιόμετρα χαμηλότερη αυτονομία. Και μάλιστα, ζητούσε 4.500 δολάρια για να του τα επιστρέψει πίσω.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Tesla μπορεί να αφαιρεί στοιχεία ενός μοντέλου της πριν την μεταπώλησή του. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως έχει το δικαίωμα να το κάνει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο οδηγός αυτός είναι ο τρίτος ιδιοκτήτης ενός Model S 60 του 2013, το οποίο αρχικά είχε πωληθεί με την μπαταρία των 60 kWh.

Advertisement
Advertisement

Σε κάποια φάση της ζωής του, το αυτοκίνητο απέκτησε τη μπαταρία των 90 kWh, όσο ήταν ακόμα στην εγγύηση και έγιναν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις που χρειαζόταν για να λειτουργεί κανονικά.

Ο τελευταίος ιδιοκτήτης χρειάστηκε κάποια στιγμή να κάνει αναβάθμιση στο λειτουργικό του αυτοκινήτου του και ενώ όλα εξελίχθηκαν ομαλά, κάποια στιγμή δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την Tesla που του είπε ότι βρήκαν και επισκεύασαν ένα “πρόβλημα” στο αυτοκίνητό του.

Advertisement

Aυτό το “πρόβλημα” ήταν ότι το αυτοκίνητο ήταν “κλειδωμένο” ως Model S 60, και έτσι θα έπρεπε να μείνει. Και μόνο αν ο οδηγός του κατέβαλε 4.500 δολάρια θα μπορούσε να πάρει πίσω τα 129 χιλιόμετρα επιπλέον αυτονομίας που απέκτησε με την αλλαγή σε μεγαλύτερη μπαταρία.

Το θέμα αυτό, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη κουβέντα στην Αμερική για το πόσο μία εταιρία μπορεί να ασκεί τέτοιες πρακτικές στα αυτοκίνητά της και να συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο στους πελάτες της.

Advertisement

Ως συνήθως, η Tesla δεν απαντά σε τέτοια παράπονα. Το θέμα είναι βέβαια πως είναι δυνατόν μία εταιρία να έχει τέτοιου είδους εξουσία πάνω σε ένα αυτοκίνητο και πως μπορεί να επεμβαίνει με οριακά νόμιμους τρόπους στην ξένη περιουσία.

Οι υποθέσεις πλέον με τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά της Tesla είναι πολλές. Και ελπίζουμε αυτά τα νέα ήθη να μην προσπαθήσουν να τα μιμηθούν και οι μεγάλοι παραδοσιακοί κατασκευαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτο: Ανάκληση Tesla για ανταλλακτικά που… δεν υπάρχουν!
Γιατί τα Tesla έχουν ακριβύνει τόσο πολύ;
Δείτε πως η Tesla βγάζει από τη μύγα ξύγκι

Advertisement