Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ανασφάλεια από τα αυτόνομα οχήματα;

Ελλάδα 6:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ανασφάλεια από τα αυτόνομα οχήματα;

ΝΕΑ

Ανασφάλεια από τα αυτόνομα οχήματα;

ΝΕΑ

Μια νέα μελέτη από την American Automobile Association (AAA) και το Harvard δείχνει ότι πολλοί οδηγοί αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς με αυτόνομα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Η κοινή μελέτη από την American Automobile Association (AAA) και το Harvard αποκάλυψε πόσο άβολα αισθάνονται πολλοί οδηγοί με το να μοιράζονται το δρόμο με αυτόνομα οχήματα.

Η μελέτη, που διεξήχθη με το Πρόγραμμα Τεχνολογίας στο Κέντρο Επιστημών και Διεθνών Υποθέσεων του Harvard Kennedy School, αποκάλυψε ότι το 53% των οδηγών που ρωτήθηκαν αισθάνονταν λιγότερο ασφαλείς να μοιράζονται το δρόμο με αυτόνομα φορτηγά, ενώ το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε πως αισθάνεται λιγότερο ασφαλές όταν μοιράζεται το δρόμο με άλλα αυτόνομα οχήματα οποιασδήποτε κατηγορίας. Στη μελέτη, η AAA σημείωσε ότι σε 38 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Columbia λειτουργούν πιλοτικά δοκιμαστικά προγράμματα αυτόνομης οδήγησης, με τα περισσότερα από αυτά να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ούτε ως ενημέρωση για το κοινό της ευρύτερης περιοχής. Μόλις το 35 τοις εκατό εκείνων που απάντησαν στην έρευνα γνώριζαν ότι ορισμένες πολιτείες επέτρεπαν δοκιμές αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ των πιλοτικών προγραμμάτων αυτόνομης οδήγησης, ενώ το 36% δήλωσε ότι αντιτίθεται σε αυτά. Το υπόλοιπο 31 τοις εκατό είπε ότι δεν ήταν σίγουροι για τη χρησιμότητα αυτού του είδους προγραμμάτων. Από αυτούς που αντιτάχθηκαν στα προγράμματα δοκιμών, το 77 τοις εκατό δήλωσε ότι ανησυχούσε για την ασφάλειά του στο δρόμο όπου κινούνται και αυτόνομα, ενώ το 62% εξέφρασε την ανησυχία του για το ποιος θα ήταν υπεύθυνος σε ενδεχόμενη σύγκρουση με αυτόνομο όχημα. Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν επίσης ότι το κοινό πρέπει να γνωρίζει τον καλύτερο τρόπο συμπεριφοράς γύρω από αυτόνομα οχήματα δοκιμών. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ορισμένες από τις ανησυχίες των οδηγών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν εάν τα αυτόνομα δοκιμαστικά οχήματα ήταν πιο εύκολο να αναγνωριστούν, καθώς το 62 τοις εκατό είπε ότι θα αισθανόταν μεγαλύτερη ασφάλεια εάν τα αυτόνομα είχαν κάποια συγκεκριμένη σήμανση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι διακόπτες στην καμπίνα θα είναι στο μέλλον 3D (+video)
Αυτόνομη οδήγηση 5ης γενιάς από τη Waymo
Έτσι μεταφέρουν τα τεστ για τον κορονοϊό (+video)