Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ακούει στις εντολές των… σκύλων ένα αυτόνομο αυτοκίνητο; (+video)

Ελλάδα 18:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ακούει στις εντολές των… σκύλων ένα αυτόνομο αυτοκίνητο; (+video)

ΝΕΑ

Ακούει στις εντολές των… σκύλων ένα αυτόνομο αυτοκίνητο; (+video)

ΝΕΑ

Τι γίνεται όταν ένας αστυνομικός προσπαθεί να σταματήσει ένα πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο που δεν υπακούει στις εντολές του;

Advertisement
Advertisement

Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της αυτόνομης οδήγησης και είναι προφανές ότι πάμε να μπλέξουμε σε μεγάλους μπελάδες. Κάτι που αποδέχονται αρκετοί πλέον, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα συστήματα χρειάζονται τεράστια κεφάλαια και πολύ χρόνο για να είναι πλήρως αποδοτικά. Και -το κυριότερο- απόλυτα ασφαλή.

Το περιστατικό που βλέπουμε στο video έχει καταγραφεί από κάμερα αστυνομικού σε δρόμο στα περίχωρα του Λος Άντζελες. Λίγα μέτρα πιο πάνω από το σημείο έχει πιάσει φωτιά, και η Πυροσβεστική έχει απλώσει τους σωλήνες για την παροχή νερού.

Από ένα στενό εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο-ταξί της εταιρίας Waymo η οποία κάνει δρομολόγια πλέον με πλήρως αυτόνομα οχήματα, χωρίς την παρουσία του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα του αυτοκινήτου δεν αναγνωρίζει την σύνθετη αυτή κατάσταση, και θέλει να συνεχίσει την πορεία του, περνώντας πάνω από την σωλήνα των Πυροσβεστών.

Όμως οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο προσπαθούν να το αποτρέψουν, χωρίς όμως να γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

Ένας από αυτούς στέκεται εμπρός του ενώ ο άλλος έχει την παράξενη έμπνευση να φέρει ένα καπνογόνο και να το ανάψει μπροστά στο αυτοκίνητο. Μάλιστα, προσπαθεί να το κατευνάσει δίνοντάς του εντολές του τύπου “Κάτσε κάτω” όπως θα έκανε σε ένα… σκυλί!

Advertisement

Η όλη κατάσταση σε συνδυασμό με την πυρκαγιά είναι χαοτική, και τα όργανα της Τάξης δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Κάποια στιγμή τηλεφωνούν στην εταιρία και ζητούν να απενεργοποιήσει από απόσταση το όχημα.

Οδηγός δεν υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο, όμως κάποια στιγμή κατά την εξέλιξη της ιστορίας, κάποιος αναλαμβάνει να το μετακινήσει από το σημείο που εμποδίζει, σε συνεννόηση με την εταιρία.

Advertisement

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που προβληματίζουν τους ειδικούς για το κατά πόσον αυτού του είδους τα συστήματα είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης.

Σε σενάρια κανονικότητας, μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν επαρκή βαθμό. Όμως όταν τα πράγματα γίνονται περίπλοκα, τα συστήματα αυτά μπλοκάρουν και γίνονται είτε επικίνδυνα είτε προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στον δρόμο.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται αρκετός καιρός εξέλιξης και πολύ πιο σύγχρονες τεχνολογίες ώστε τα αυτοκίνητα να μην χρειάζονται τους οδηγούς τους για να κινηθούν. Ή τουλάχιστον να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απλές εντολές καλής συμπεριφοράς των σκύλων…

Advertisement

robocars from The Drive on Vimeo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί η αυτόνομη οδήγηση είναι πεταμένα λεφτά;
Πόσα και ποια είναι τα επίπεδα αυτόνομης οδήγησης;
Τι έχει φρενάρει την αυτόνομη οδήγηση;