Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αγορά αυτοκινήτου: Ολα στο πράσινο!

Ελλάδα 7:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αγορά αυτοκινήτου: Ολα στο πράσινο!

ΝΕΑ

Αγορά αυτοκινήτου: Ολα στο πράσινο!

ΝΕΑ

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου κινήθηκε για έναν ακόμα μήνα έντονα ανοδικά.

Advertisement
Advertisement

Αύξηση της τάξης του 20,8% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κάτι που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 13.394 μονάδες έναντι 11.091 πέρυσι.

Η αύξηση είναι ακόμα πιο μεγάλη, της τάξης του 28,4% για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε σε σχέση με την περσινή, καθώς φέτος τα καινούργια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν έφτασαν τις 70.362 μονάδες. Το ίδιο χρονικό διάστημα του 2022 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 54.798.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις όσων μοντέλων μπαίνουν στην… πρίζα -πλήρως ηλεκτρικά (BEV) και plug-in υβριδικά (PHEV)- μιας και πλέον έχουν φτάσει σχεδόν το 10,0% του συνόλου. Για την ακρίβεια τους αντιστοιχεί το 9,9% (από 7,1% το 2022), αύξηση ιδιαίτερα σημαντική που δείχνει και την τάση που επικρατεί.

Advertisement
Advertisement

Η οποία ενισχύεται και από το 30,4% που αντιστοιχεί στα κάθε είδους υβριδικά -πλήρως υβριδικά (HEV) και ήπια υβριδικά (MHEV)- που πάντως σημειώνουν μια μικρή πτώση σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Πτώση, έστω και μικρή (από το 47% το 2022 στο 43,8 το 2023), σημειώνουν οι πωλήσεις και των αμιγώς βενζινοκίνητων μοντέλων αλλά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που αυξάνεται ο αριθμός των MHEVs.

Advertisement

Έκπληξη είναι και η (μικρή) αύξηση του ποσοστού των diesel, στα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2023 αντιστοιχεί μερίδιο αγοράς 13,4% (από 10,6% το 2022).

Advertisement

Σταθερά χαμηλό παραμένει το ποσοστό των καινούργιων αυτοκινήτων με διπλό καύσιμο -αυτά του υγραερίου είναι στο 2,0% και αυτά του φυσικού αερίου στο 0,4%.

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες η πιο δημοφιλής είναι η Β, στην οποία αντιστοιχούν περισσότερα από τα μισά (51,8%) καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα μας.

Αντίθετα τα μοντέλα που ανήκουν στις πιο μεγάλες κατηγορίες (Ε και F) είναι μόλις το 0,8% του συνόλου!

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για ένα SUV;
Ποιά ηλεκτρικά προτιμούν οι Έλληνες;
Δύο στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη μπαίνουν στην πρίζα