Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δύο στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη μπαίνουν στην πρίζα

Ελλάδα 8:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύο στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη μπαίνουν στην πρίζα

ΝΕΑ

Δύο στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη μπαίνουν στην πρίζα

ΝΕΑ

Σχεδόν το 20% των οχημάτων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ηλεκτροκινητήρα. Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Advertisement
Advertisement

Με γοργούς ρυθμούς κινούνται οι πωλήσεις των οχημάτων που χρησιμοποιούν ρεύμα, είτε είναι αμιγώς ηλεκτρικά είτε αυτά που συνδυάζουν κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτροκινητήρα και μπορούν να κινηθούν για κάποια χιλιόμετρα καθαρά ηλεκτρικά (plug-in hybrid).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 2 στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται είναι αυτής της κατηγορίας και αφορούν ταξινομήσεις Ιανουαρίου – Απριλίου.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα το ποσοστό μπορεί να μην είναι τόσο υψηλό αλλά η τάση είναι αυξητική με το ποσοστό να αγγίζει σχεδόν το 10%. Χαρακτηριστικό πάντως του Μαΐου είναι το γεγονός ότι η κατηγορία των οχημάτων που μπαίνουν στην… πρίζα άγγιξε το 11,10%.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα η ποσοστιαία άνοδος συγκριτικά με το 2022 έφτασε τις 4,8 μονάδες, γεγονός που δείχνει και τη δυναμική της κατηγορίας.

Αύξηση πωλήσεων τα επόμενα χρόνια

Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα εταιρικά οχήματα, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους στόλους τους. Ένα ακόμα στοιχείο είναι το οικονομικό κίνητρο από το κράτος το οποίο αγγίζει τα 8.000 ευρώ ενώ η αύξηση στις τιμές των οχημάτων με θερμικούς κινητήρες φαίνεται πως επηρεάζουν σημαντική την απόφαση των καταναλωτών.

Advertisement

Η αύξηση στον αριθμό των μοντέλων αλλά και οι τιμές μεταξύ ηλεκτρικών και θερμικών ενδέχεται να επηρεάσουν και άλλο τα ποσοστά τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια. Η τάση μπορεί να μην είναι προς τα ηλεκτρικά όμως το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδια στην παγκόσμια αγορά, κατ’ επέκταση και στην ελληνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην ηλεκτροκίνηση
Έρχεται απόσυρση παλαιών οχημάτων;
Η παράβαση που κάνουμε καθημερινά κοστίζει 700 ευρώ

Advertisement