Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό το τιμόνι θέλει… ημέρες διάβασμα! (+video)

Ελλάδα 10:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό το τιμόνι θέλει… ημέρες διάβασμα! (+video)

ΝΕΑ

Αυτό το τιμόνι θέλει… ημέρες διάβασμα! (+video)

ΝΕΑ

To manual για την χρήση του είναι πάνω από 30 σελίδες. Και οι οδηγοί θα πρέπει να το ξέρουν απέξω και ανακατωτά!

Advertisement
Advertisement

Η δουλειά του οδηγού αγώνων είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Όμως όσο τα αυτοκίνητα γίνονται πιο σύνθετα και εξηλεκτρισμένα, χρειάζεται και κάτι παραπάνω: αρκετό διάβασμα.

Το παράδειγμα της Porsche 963 είναι χαρακτηριστικό. Το τιμόνι του πρωτότυπου της γερμανικής εταιρίας έχει άπειρα κουμπάκια επάνω του, τα οποία το κάθε ένα κάνει και μία διαφορετική δουλειά.

Το υβριδικό αγωνιστικό με τον twin turbo V8 των 680 ίππων και το υβριδικό σύστημα είναι πλέον ένα πολύπλοκο αυτοκίνητο, στο οποίο ο οδηγός δεν μπαίνει απλά στο κάθισμα και οδηγεί.

Advertisement
Advertisement

Αλλά θα πρέπει να ξέρει δεκάδες μυστικά ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τόσο το μηχανικό σύστημα όσο και τις δυνατότητες του πλαισίου και του αεροδυναμικού πακέτου.

Πέρα από τα paddles για την αλλαγή των σχέσεων και την λειτουργία του συμπλέκτη, υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά χρωματιστά κουμπάκια και περιστροφικοί διακόπτες που ο κάθε ένας κάνει μία διαφορετική και σημαντική δουλειά.

Υπάρχουν κουμπάκια για την ρύθμιση του traction control ανάλογα με τις συνθήκες και τις προτιμήσεις του οδηγού, κουμπάκια για την απόδοση του υβριδικού συστήματος, για την ανάκτηση της ενέργειας, διακόπτες για την λειτουργία των φρένων, για τις επικοινωνίες, ακόμα και κανονικό κουμπί για τα φλας.

Advertisement

Υπάρχουν επίσης κάποια κουμπιά με “μυστικές” λειτουργίες, αλλά και μία οθόνη στην οποία προβάλλονται όλα τα συστήματα. Δείτε απλά το video και μπείτε στην θέση του οδηγού που χρειάζεται σε ώρα αγώνα να γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει με όλα αυτά τα χρωματιστά κουμπάκια ανάμεσα στα χέρια του.

Όλα αυτά θα πρέπει όχι μόνο να τα απομνημονεύσει μετά από πολύ διάβασμα, αλλά θα πρέπει να εξασκηθεί ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με “κλειστά μάτια” μέσα στην πίστα.

Advertisement

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι της ομάδας, δεν δικαιολογείται να μην ξέρει πως λειτουργεί κάποιο από αυτά τα κουμπιά, καθώς τότε θα χρειαστεί να τον φέρουν πίσω στα πιτς για… φροντιστήριο. Και αυτό δεν είναι αποδεκτό σε συνθήκες αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Porsche δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, καθώς ετοιμάζει την μεγάλη επιστροφή της στο WEC, τόσο με την 963 όσο και με την 992 GT. Η αρχή θα γίνει στη Ντεϊτόνα τον Ιανουάριο και η συνήθης κορύφωση τον Ιούνιο στις 24 Ώρες του Λε Μαν.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche: Αποκάλυψε την 963 για την κατηγορία LMDh
Επέλαση της Porsche στον Όμιλο Volkswagen
Πράσινο φως για το νέο hypercar της Porsche