Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυστηρότερα μέτρα από την Ε.Ε. για τις μπαταρίες

Ελλάδα 20:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυστηρότερα μέτρα από την Ε.Ε. για τις μπαταρίες

ΝΕΑ

Αυστηρότερα μέτρα από την Ε.Ε. για τις μπαταρίες

ΝΕΑ

Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία παραγωγής και ανακύκλωσης των μπαταριών για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, ο στόχος της «Κομισιόν» είναι να γίνουν οι συσσωρευτές πιο ασφαλείς, περισσότερο αποδοτικοί και ευκολότεροι σε ό,τι αφορά στη διαδικασία ανακύκλωσής τους.

Η απόφαση για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων σε αυτόν τον τομέα έρχεται ως απόρροια της εξάπλωσης της ηλεκτροκίνηση, τόσο στην αυτοκινητοβιομηχανία όσο και στα υπόλοιπα οχήματα κινητικότητας ή μικροκινητικότητας. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διαμορφωθεί το καινούργιο νομικό πλαίσιο το οποίο πρόκειται να ισχύσει από τον Ιούλιο του 2024 και έπειτα και θα αντικαταστήσει το αντίστοιχο που είχε ψηφιστεί από αυτό το 2006.

Advertisement
Advertisement

Βάσει αυτού, από το 2024 οι κατασκευαστές θα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στην Ε.Ε. το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα των μπαταριών που θα χρησιμοποιούν στα οχήματά τους, από τη διαδικασία εξόρυξης των σπάνιων γαιών που απαιτούνται για την παραγωγή τους έως αυτή της ανακύκλωσής τους.

Από τα δεδομένα που θα συλλεγούν, θα καθοριστούν τα όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, τουλάχιστον αναφορικά με τον κύκλο ζωής των μπαταριών. Αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν τρία χρόνια αργότερα από την έναρξη της διαδικασίας καταγραφής, δηλαδή τον Ιούλιο του 2027.

Advertisement

Ο Alex Keynes, Διευθυντής Καθαρών Οχημάτων στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Transport & Environment» και Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σχετικά: «Οι μπαταρίες είναι ήδη πιο αποδοτικές από τους θερμικούς κινητήρες αλλά μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα.

Advertisement

»Οι καινούργιοι κανονισμοί για το αποτύπωμα άνθρακα, για την ανακύκλωση και για την εφαρμογή ελέγχων θα έχουν ως αποτέλεσμα οι μπαταρίες που πωλούνται στην Ευρώπη να είναι οι πιο αποδοτικές παγκοσμίως. Επίσης, θα είναι το πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο».

Στο νομοσχέδιο της Ε.Ε. προβλέπεται, επίσης, ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι οι σπάνιες γαίες εξορύσσονται με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο λίθιο σε ποσοστό 50% ως το 2027 και 80% ως το 2031.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΕ: «Βόμβα» οι επιδοτήσεις στα αυτοκίνητα made in USA!
Έρχεται μείωση της ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους;
Κομισιόν: Περιορίστε τον θόρυβο στους δρόμους