Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αερόσακοι νέας γενιάς Made In Japan (+video)

Ελλάδα 1:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αερόσακοι νέας γενιάς Made In Japan (+video)

ΝΕΑ

Αερόσακοι νέας γενιάς Made In Japan (+video)

ΝΕΑ

Η τεχνολογία των αερόσακων σε ένα αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, οι Ιάπωνες βελτιώνουν διαρκώς τη λειτουργία τους και την αποτελεσματικότητά τους.

Advertisement
Advertisement

Οι προσπάθειες τόσο των ανθρώπων της Toyota όσο και της Honda για τη βελτίωση τη λειτουργία των αερόσακων αφορούν στον τρόπο που προστατεύουν οδηγό και συνοδηγό.

Στην Toyota, έχουν καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας για έναν νέο αερόσακο ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στο προσκέφαλο των εμπρός καθισμάτων.

Σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης, θα επεκτείνεται από αυτό και θα περιβάλλει το κεφάλι και το στέρνο του οδηγού ή του συνοδηγού.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει την αίτηση της πατέντας, ο νέος τύπος αερόσακου της Toyota θα λαμβάνει δεδομένα από τoυς αισθητήρες του συστήματος προειδοποίησης σύγκρουσης. Στην περίπτωση που αυτή είναι αναπόφευκτη, ο αερόσακος θα ενεργοποιείται ένα δέκατο πριν το συμβάν.

Όπως περιγράφεται, η λειτουργία του θα γίνεται ως εξής: πρώτα τα εκτείνονται τα δύο πλαϊνά τμήματά του, ενώ ταυτόχρονα η ζώνη ασφαλείας θα σφίγγει για να συγκρατήσει το σώμα στο κάθισμα.

Advertisement

Όταν αυτά επεκταθούν στο όριό τους, θα ξεδιπλώσει το τμήμα του που θα καλύψει το πρόσωπο, τον λαιμό και μέρος του στέρνου του επιβάτη. Αμέσως μετά, θα επεκτείνεται και το τμήμα τού αερόσακου το οποίο θα σκεπάζει και το πάνω μέρος του κεφαλιού, περιβάλλοντάς το στο σύνολό του. Όλη η διαδικασία θα γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου, σύμφωνα με την εταιρεία.

Προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των μετωπικών αερόσακων έκαναν και οι άνθρωποι της Honda οι οποίοι δημιούργησαν έναν νέο σύστημα το οποίο μειώνει την πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης στους εμπρός επιβάτες των μοντέλων της.

Advertisement


Μάλιστα, ο νέος τύπος αερόσακου απέσπασε το «Αριστείο για την Ασφάλεια και τη Μηχανική Υπεροχή» που έχει θεσπίσει η αμερικανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, είναι σχεδιασμένος για να συγκρατεί το κεφάλι τού επιβάτη εντός του και να αποτρέπει το ενδεχόμενο να ξεφύγει προς το πλάι και να τραυματιστεί αυτός.

Η εταιρεία τον έχει τοποθετήσει ήδη σε μοντέλα της τα οποία πωλούνται στην αγορά των ΗΠΑ (όπου η Honda έχει την ονομασία Acura). Μάλιστα, οι τεχνικοί της τον περιγράφουν σαν ένα γάντι τού μπέιζμπολ, λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο που ο παίχτης που το φορά πιάνει την μπάλα, αγκαλιάζοντάς την.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Aπαραίτητοι οι αερόσακοι και στα φορτηγά (+video)
Honda Civic e:HEV: Υβριδική τεχνολογία αιχμής
Τι αυτοκίνητο οδηγεί ο 93χρονος Gene Hackman;

Advertisement