Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Aπαραίτητοι οι αερόσακοι και στα φορτηγά (+video)

Ελλάδα 3:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Aπαραίτητοι οι αερόσακοι και στα φορτηγά (+video)

Fleet Cars

Aπαραίτητοι οι αερόσακοι και στα φορτηγά (+video)

Fleet Cars

Οι οδηγοί των σύγχρονων φορτηγών μπορούν να απολαμβάνουν τα στοιχεία παθητικής ασφάλειας των επιβατικών αυτοκινήτων. Και σε κάποιες περιπτώσεις τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία στα μεγάλα φορτηγά εξελίσσεται το ίδιο ή και ακόμα πιο γρήγορα σε κάποιους τομείς από ότι στα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι απαιτήσεις για μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων έχουν οδηγήσει σε τεράστια άλματα στην εξέλιξη των κινητήρων ενώ και τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης έχουν βρει την θέση τους στην καμπίνα των φορτηγών.

Η παθητική ασφάλεια είναι ένας ακόμα τομέας που τα φορτηγά έχουν φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο εξέλιξης. Και η Scania είναι μία από τις εταιρίες που πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα, έχοντας ήδη εξελίξει πλευρικούς αερόσακους τύπου κουρτίνας για τους τράκτορές της.

Οι αερόσακοι αυτοί έχουν εφαρμοστεί για να προστατεύουν τον οδηγό και τον επιβάτη ενός τράκτορα στο πολύ επικίνδυνο ενδεχόμενο της ανατροπής του φορτηγού. Οι αερόσακοι ανοίγουν σε κλάσματα του δευτερολέπτου, και καλύπτουν με ασφάλεια το σώμα του οδηγού, ώστε να μην συρθεί στην άσφαλτο ή να πεταχτεί έξω από την καμπίνα.

Advertisement
Advertisement

O πιο συνηθισμένος λόγος για την ανατροπή ενός φορτηγού είναι όταν ο οδηγός αναγκάζεται να κάνει κάποιον απότομο ελιγμό για να αποφύγει ένα επερχόμενο όχημα ή ένα εμπόδιο. Σε αυτή την περίπτωση, το φορτηγό σέρνεται ανεξέλεγκτα στο έδαφος μέχρι να σταματήσει, με τον κίνδυνο για την ακεραιότητα του οδηγού να είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Η νέα γενιά φορτηγών της Scania μπορεί να εξοπλιστεί με πλευρικούς αερόσακους τύπου κουρτίνας η οποίοι είναι ενσωματωμένοι πάνω από τις πόρτες. Διαθέτουν ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα με αισθητήρες ώστε να αντιλαμβάνονται πότε υπάρχει το ενδεχόμενο ανατροπής και να ενεργοποιούνται, σε συνδυασμό και με τους εμπρόσθιους αερόσακους.

Advertisement

Με τους νέους αυτούς αερόσακους οι οδηγοί των φορτηγών έχουν στην διάθεσή τους ένα ακόμα σύστημα που αναβαθμίζει την ασφάλειά τους, σε συνδυασμό με τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν κάνει τα σύγχρονα φορτηγά να μην έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα πιο προηγμένα επιβατικά αυτοκίνητα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα αυτόνομα φορτηγά θα αφήσουν άνεργους τους οδηγούς;
«Βασιλιάς» το diesel στα φορτηγά στην ΕΕ!
Έρχεται νέα νομοθετική ρύθμιση για τα παλαιά φορτηγά