Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ACEA: Έτσι θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 έως και 27%

Ελλάδα 21:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ACEA: Έτσι θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 έως και 27%

ΝΕΑ

ACEA: Έτσι θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 έως και 27%

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών προτείνει να αντικατασταθούν τα φορτηγά από οχήματα μεγάλης χωρητικότητας.

Advertisement
Advertisement

Τρία οχήματα μεγάλης χωρητικότητας μπορούν να αντικαταστήσουν 6 φορτηγά με αποτέλεσμα να μειωθούν εκπομπές CO2 σε ποσοστό έως και 27%.

Σύμφωνα με τον ACEA, τα οχήματα μεγάλης χωρητικότητας (high-capacity vehicles) εξαιτίας της ειδικής τους σχεδίασης μπορούν να μεταφέρουν διπλάσιο όγκο από τα συμβατικά φορτηγά και θα μπορούσαν να ταξιδεύουν σε ειδικά τμήματα του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου καταναλώνοντας επίσης πολύ λιγότερα καύσιμα.

Advertisement
Advertisement

«Οι κατασκευαστές φορτηγών δεσμεύονται να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών», είπε ο γ.γ. της Ένωσης, Erik Jonnaert, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτά τα πρότυπα απόδοσης για τα νέα οχήματα δεν αρκούν για να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές CO2 από τις οδικές μεταφορές».

Η ζήτηση στις εμπορευματικές μεταφορές μελλοντικά θα αυξηθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δεκαετίες, οπότε τα οχήματα μεγάλης χωρητικότητας μπορούν να παρέχουν ένα οικονομικά αποδοτικό μέσο αντιμετώπισής της, διατηρώντας παράλληλα υπό έλεγχο τις εκπομπές άνθρακα.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Jonnaert «για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τα οχήματα μεγάλης χωρητικότητας στην ΕΕ, παροτρύνουμε τους φορείς χάραξης πολιτικής να επιτρέψουν την εισαγωγή διασυνοριακού συστήματος μεταφορών μεγάλης χωρητικότητας».

Επ’ αυτού, η ACEA ζητά εναρμονισμένες απαιτήσεις για τέτοιου είδους οχήματα.

Advertisement

Τα οχήματα μεγάλης χωρητικότητας, με τη μορφή συνδυασμών ευρωπαϊκού αρθρωτού συστήματος (EMS), κυκλοφορούν ήδη στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τα περισσότερα ομοσπονδιακά κράτη της Γερμανίας, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία όπου και έχει διαπιστωθεί μείωση των εκπομπών ρύπων.