Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Διάκριση για τον κινητήρα των Ampera/Volt

Ελλάδα 3:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Διάκριση για τον κινητήρα των Ampera/Volt

ΝΕΑ

Διάκριση για τον κινητήρα των Ampera/Volt

ΝΕΑ

Τα επαναστατικά ηλεκτρικά οχήματα Ampera και Volt απέκτησαν μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνώριση από τον αυτοκινητιστικό Τύπο. Ο κινητήρας επέκτασης αυτονομίας 1.4 lt που μοιράζονται τα δύο οχήματα, κέρδισε στο θεσμό «International Engine of the Year Award», ως ο καλύτερος «πράσινος κινητήρας”. Τα Ampera και Volt είναι τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα της αγοράς που μπορούν να πηγαίνουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Επίσης είναι η πρώτη φορά στην 14χρονη ιστορία του θεσμού των βραβείων που νικητής αναδεικνύεται ένας κινητήρας επέκτασης της αυτονομίας.

Advertisement
Advertisement

Η βράβευση αυτή ήρθε μετά τη ψηφοφορία 76 δημοσιογράφων του ειδικού τύπου από 35 χώρες, ενώ ο αριθμός των νέων κινητήρων που τέθηκαν στην κρίση τους, έφτανε τους 39!

«Μέχρι την εμφάνιση των Volt και Ampera, η μικρή αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας περιόριζε την καταλληλότητά τους για καθημερινή χρήση. Το επαναστατικό μας σύστημα κίνησης καταργεί αυτό το εμπόδιο, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική συμβατότητα της ηλεκτροκίνησης με τη μεγάλη αυτονομία ενός κινητήρα καύσης. Και το Βραβείο του Καλύτερου Πράσινου Κινητήρα είναι  η μεγαλύτερη αναγνώριση αυτού του επιτεύγματος», δήλωσε σχετικά ο Ούβε Βίντερ, επικεφαλής μηχανικός της μάρκας.

Στον κινητήρα… νικητή, μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα 111 kW/150 hp. Ανάλογα με το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες, η αυτονομία κυμαίνεται από 40 μέχρι 80 χλμ. αποκλειστικά στο πρόγραμμα μπαταρίας, με μηδενικούς ρύπους. Οι τροχοί κινούνται πάντα ηλεκτρικά. Στο πρόγραμμα εκτεταμένης αυτονομίας, που ενεργοποιείται όταν η μπαταρία φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, ο βενζινοκινητήρας 1.4 (63 kW/86 hp) κινεί μία γεννήτρια που παρέχει ενέργεια στην ηλεκτρική μονάδα κίνησης. Έτσι επιτυγχάνεται αυτονομία 500 χιλιομέτρων.

Advertisement
Advertisement

Τα Ampera και Volt έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το «Παγκόσμιο Πράσινο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2011» καθώς και ο πρόσφατος Ευρωπαϊκός τίτλος «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2012». Επίσης έχουν διακριθεί για την ασφάλειά τους κερδίζοντας 5 αστέρια στο Euro NCAP.