Live Κίνηση
Περισσότερα
Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Fun to drive

Ελλάδα 1:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz EQA: Fun to drive

Mercedes-Benz EQ

Mercedes-Benz EQA: Fun to drive

Mercedes-Benz EQ

Για την Mercedes-Benz η ηλεκτροκίνηση δεν σημαίνει και απομάκρυνση από την χαρά της οδήγησης. Και η EQA αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι παρελθόν και μέλλον μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά.

Advertisement
Advertisement

Η ηλεκτροκίνηση αλλάζει πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα αυτοκίνητα. Όμως το στοίχημα για την Mercedes-Benz είναι να διατηρήσει την κορυφαία οδηγική απόλαυση που προσφέρει ένα αυτοκίνητο της εταιρίας σε συνδυασμό με όλο το ηλεκτρικό μηχανολογικό background της νέας εποχής. Στην ΕQA όλα αυτά συνδυάζονται ιδανικά, δημιουργώντας ένα σύνολο που απολαμβάνεις να οδηγείς και να ζεις μαζί του.

Η EQA θα κυκλοφορήσει πρώτα ως EQA 250 (ηλεκτρική κατανάλωση σε μικτό κύκλο: 17,7 kWh/100 km, εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 g/km) με απόδοση στους 190 ίππους, ροπή στα 375 Nm και αυτονομία κατά WLTP 426 χιλιομέτρων. Οι επιδόσεις της είναι εξαιρετικές, με το 0-100 km/h να επιτυγχάνεται σε μόλις 8,9 δευτερόλεπτα. Σε μεταγενέστερη φάση θα υπάρξει μία τετρακίνητη και πιο ισχυρή έκδοση με έναν δεύτερο κινητήρα στον πίσω άξονα, καθώς και μία με αυξημένη αυτονομία στα 500 χιλιόμετρα.

Advertisement
Advertisement

Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι ενεργειακής χωρητικότητας 66,5 kWh και βρίσκεται τοποθετημένη στο δάπεδο του αυτοκινήτου κάτω από τα καθίσματα των επιβατών σε μία ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή. Η μπαταρία αυτή είναι ιδιαίτερα εξελιγμένη, αρκετά μικρή σε διαστάσεις και με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και αποτελείται από πέντε στοιχεία. Διαθέτει επίσης ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα ψύξης ή θέρμανσης το οποίο είναι τοποθετημένο σε ειδικό πάνελ στην βάση της έτσι ώστε να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στην σωστή θερμοκρασία είτε για το ταξίδι είτε για την φάση της φόρτισης. Έχει δυνατότητα φόρτισης έως και 100 kW σε συνεχές ρεύμα (DC)και έτσι χρειάζεται μόλις 30 λεπτά από το 10 έως το 80% σε ταχυφορτιστή DC ή 5 ώρες και 45 λεπτά σε οικιακό wallbox των 11 kW. Όπως και σε όλες τις άλλες ηλεκτρικές EQ η Mercedes-Benz παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας της μπαταρίας για 8 έτη ή 160.000 χιλιόμετρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Advertisement

Ο ηλεκτρικός ασύγχρονος κινητήρας που είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο μίας σχέσης και είναι ιδιαίτερα compact σε μέγεθος και αρκετά ελαφρύς. Ο ηλεκτροκινητήρας αυτός μαζί με το σύστημα ψύξης, το ηλεκτρονικό σύστημα ισχύος και το κιβώτιο με σταθερή σχέση μετάδοσης και διαφορικό, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο σύνολο – το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS).Υπάρχει επίσης σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης το οποίο διαθέτει τέσσερις βαθμίδες λειτουργίας συν μία αυτόματη, το οποίο ενεργοποιείται και ελέγχεται από τα paddles που είναι τοποθετημένα πίσω από το τιμόνι.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη, η EQA δανείζεται πολλά από τα στοιχεία της GLA αλλά τα έχει προσαρμόσει στις νέες απαιτήσεις ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα MacPherson εμπρός και μία πολύ εξελιγμένη διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα έξτρα επιλογής μίας ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης Adaptive Damping System. Ο πίσω άξονας είναι τοποθετημένος σε ένα υποπλαίσιο αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την άνεση και μειώνοντας τον θόρυβο κύλισης που φθάνει στην καμπίνα. Η EQA με το αυτόματο σύστημα κλιματισμού στον βασικό εξοπλισμό διαθέτει μια ευφυή διαχείριση της θερμοκρασίας με  πολλές καινοτόμες λεπτομέρειες, όπως η χρήση της θερμότητας που εκλύεται από το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης έτσι ώστε να μην καταναλώνεται έξτρα ενέργεια και να αυξάνεται η αυτονομία.

Advertisement

Με την EQA η Mercedes-Benz αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να είναι εξίσου δυναμικό και διασκεδαστικό στην οδήγηση, προσθέτοντας επιπλέον τις μοναδικές ιδιότητες της ηλεκτροκίνησης όπως την ακαριαία απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού ή την αθόρυβη και πολιτισμένη λειτουργία στο ταξίδι. Για όσους έχουν ακόμα ενδοιασμούς ότι η νέα εποχή θα στερήσει από τα αυτοκίνητα το fun to drive η EQA βρίσκεται εδώ για να τους διαψεύσει.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Διαβάστε επίσης:
Η εκλεπτυσμένη σχεδίαση της Mercedes EQA
Mercedes-Benz: Παραγωγή 2 νέων ηλεκτρικών SUV στις ΗΠΑ
Mercedes-Benz: Έξι νέα ηλεκτρικά μοντέλα ως το 2022